Kaj Franck -muotoilupalkinto ensimmäistä kertaa työryhmälle

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2019 on valittu muotoilutoimisto Aivanin kuudesta partnerista muodostuva työryhmä. Palkintonäyttely avautuu yleisölle Designmuseon Galleriassa perjantaina 8. marraskuuta.

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2019 on valittu muotoilutoimisto Aivanin kuudesta partnerista muodostuva työryhmä: Jarkko Jämsén, Minka Koukkunen, Aleksi Kuokka, Antti Mäkelä, Aki Suvanto ja Saku Sysiö. 

Aivan on monialainen, vuonna 2007 perustettu suunnittelutoimisto. Vuonna 2010 se sai Design Forum Finlandin jakaman Vuoden nuori muotoilija -palkinnon yhdessä Imu-muotoilijayhteisön kanssa. Aivanin kehitys lupaavasta nuoresta tulokkaasta suomalaisen muotoilukentän kansainvälistäkin nimeä saavuttaneeksi toimijaksi on poikkeuksellisen vahva. Kolme toimiston neljästä perustajajäsenestä, Jämsén, Mäkelä ja Sysiö, on edelleen mukana.

Korvaa on monialainen tiede-, muotoilu-ja dokumenttihanke, jonka tarkoitus on ollut lisätä tietoisuutta mikrobien käytön mahdollisuuksista kestävän kehityksen mukaisissa tuotantoprosesseissa. Kuulokeprojekti tutkii useita erilaisia mikrobiprosesseja pehmeiden, kovien, vaahtomaisten ja nahanomaisten materiaalien luomiseksi. Projektin saama mediahuomio on ylittänyt kaikki ennakko-odotukset ja tavoittanut maailmanlaajuisesti yli 350 miljoonaa lukijaa.

Aivanin keskeisiä liiketoiminta-alueita ovat brändi- ja tilasuunnittelu, tuotemuotoilu ja strateginen muotoilu. Näihin liittyy usein graafista suunnittelua, palvelumuotoilua ja identiteettien ja konseptien kehittämistä, joihin kaikkiin toimistosta löytyy osaamista. Asiakkaina on niin isoja kuin pieniäkin yrityksiä sekä Suomesta että ulkomailta.

Aivanin erityisosaaminen liittyy venesuunnitteluun: sen tytäryhtiön Navia Designin asiakkaisiin kuuluu maailman johtavia venevalmistajia. Navialla on toimistot Helsingissä ja Monacossa, ja sen portfoliosta löytyy myös Suomen tasavallan presidentin edustusvene Kultaranta VIII.

Q Yachtsille konseptoitu 30-jalkainen, täysin sähkökäyttöinen ja erittäin hiljainen Q30 on Oceanvolt-sähköpropulsiojärjestelmän ympärille rakennettu tuote. Aivan ja sen tytäryhtiö Navia Design on vastannut tuotteen kokonaisvaltaisesta suunnittelusta ja brändi-identiteetistä. Kuva: Lauri Rotko.

Kaj Franck -palkintojury oli vaikuttunut ryhmän kokonaisvaltaisesta otteesta muotoiluun. Toimisto on onnistunut vakuuttamaan yritysten ylimmän johdon muutoksen tarpeellisuudesta ja rakentamaan useita kansainvälisesti menestyneitä brändikokonaisuuksia. Muotoilun laatu on näyttäytynyt ulospäin korkeatasoisena, ajankohtaisena ja tasalaatuisena, jatkuu juryn perustelu. Aivanille on muodostunut selkeästi havaittava, oma design-DNA ja toimiston sisäinen muotoilujohtaminen on hyvin johdettua ja loogista. Markkinointi on ollut hyvin vähän ulospäin näkyvää, ja vaikuttaa siltä, että hyvin tehty työ on luonut uusia työmahdollisuuksia. Hyvä maine on kantanut eteenpäin ja kasvuun.

Skypen perustajien kanssa kehitetty kuljetusrobotti hoitaa pakettien kotiinkuljetuksia resurssitehokkaasti, kuljetusten ympäristövaikutukset huomioon ottaen.

Muotoilun levitessä yhä uusille alueille ja aloille on hienoa nähdä, että hyvin tehty kokonaisvaltainen muotoilu, mukaan lukien jo puolikuolleeksi julistettu teollinen muotoilu, on yhä täysissä voimissaan, totesi palkintojury.

Vuoden 2019 Kaj Franck -muotoilupalkinnon juryyn kuuluivat toimitusjohtaja Petteri Kolinen, Design Forum Finlandista, asiamies Pentti Kivinen Suomen Messusäätiöstä, toimitusjohtaja Ia Adlercreutz Co-foundersista, vararehtori, professori Anna Valtonen Aalto-yliopistosta ja muotoilija Heikki Orvola.

Kotimaiselle Vieserillesuunnitellut lattiakaivot muodostavat modulaarisen, kestävän suunnittelun ja laadukkaan sisustusarkkitehtuurin arvoja edustavan tuotesarjan.

Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 28. Kerran. Palkinto kunnioittaa muotoilija Kaj Franckin (1911–1989) työn henkeä ja periaatteita korkeatasoisesta, demokraattisesta ja funktionaalisesta suunnittelusta, jolla ratkaistaan käytännön haasteita ja luodaan uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille. Erityinen ansio on, jos palkinnon saaja samalla tuo arkeen kauneutta, iloa ja parempaa elämän laatua. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Kaj Franck -muotoilupalkinnon on perustanut Design Forum Finland ja sen rahoittaja on Suomen Messusäätiö.

Kaj Franck -muotoilupalkinnon palkintonäyttely avautuu yleisölle Designmuseon Galleriassa perjantaina 8.11.2019.

Ryhmäkuva: Paavo Lehtonen