Mitä opimme vuonna 2019 – Helsinki Design Week jatkaa samalla polulla

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ilmastokatastrofi vaikuttaisi koko yhteiskuntaan. On jokaisen vastuulla ryhtyä toimiin paremman tulevaisuuden puolesta. Mitä Helsinki Design Week voi tehdä kestävän kehityksen hyväksi, kun sen toiminnan ydin on kestävän vastakohta: väliaikaisten tapahtumien tuotanto?

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ilmastokatastrofi vaikuttaisi koko yhteiskuntaan. On jokaisen vastuulla ryhtyä toimiin paremman tulevaisuuden puolesta. Mitä Helsinki Design Week voi tehdä kestävän kehityksen hyväksi, kun sen toiminnan ydin on kestävän vastakohta: väliaikaisten tapahtumien tuotanto?

 

Ohjelmajohtaja Anni Korkmania väsyttää. Vuoden 2019 Helsinki Design Week oli valtava menestys. Takana on kaksi upeaa viikkoa muotoilua, muotia, arkkitehtuuria ja kaupunkikulttuuria. ”Olemme todella ylpeitä festivaalista ja siitä, kuinka pitkälle olemme päässeet kestävän kehityksen suhteen, mutta keksimme varmasti vielä tapoja tehdä enemmänkin,” Korkman sanoo.

Helsinki Design Week ollut aktiivinen ja tehnyt jo pitkään konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Korkman sanoo, että toimenpiteitä on tehty kahdella eri tasolla. Osa liittyy festivaalin tuotantoon ja osa sisältöön.

Erottaja 2:n juomamukit valmisti suomalainen metsäteollisuusyhtiö Kotkamills Oy. Yritys takaa, että kaikki sen tuotteet ovat muovittomia.

Festivaalin tuotannossa pääsylipuista seinärakenteisiin käytetään vain kierrätettyjä tai kierrätettävissä olevia materiaaleja, ja festivaalitapahtumien järjestäjiä kannustetaan samaan. Kaikissa design-viikon tapahtumissa tarjotaan kasvisruokaa, ja tähän periaatteeseen on sitouduttu jatkossakin. Kaikki juomakupit ovat muovittomia ja astiat sekä aterimet kierrätettäviä.

Maatuu uinuu henkii -teos koostuu viidestä käsin muotoillusta lasisesta mittauskammiosta, maaperästä, valikoiduista kasveista ja omasta aurinkovoimalastaan. Teos mittaa tasa- ja puolitunnein maaperän hengityksen ja kasvien yhteyttämisen muodostaman hiilidioksiditaseen – kammiot soivat ja valaistuvat mittauksen ajan vuorovaikutuksessa kulloinkin vallitsevan CO2-tilanteen kanssa. Kuva: Henri Vogt.

Kestävät teot ovat tiiviisti mukana myös festivaalin ohjelmassa. Vuoden 2019 teeman mukaisesti, mukana oli useita ilmastoon liittyviä tapahtumia. Näyttelykokonaisuus Designs for a Cooler Planet esitteli muun muassa New Silk -projektia. Siinä etsitään mahdollisuuksia uusien, entistä kestävämpien materiaalien tuotantoon hämähäkkien luomisprosessia tarkastelemalla. Indigo-työpajassa tutkittiin tapoja korvata synteettiset tekstiilinvärjäysmenetelmät kestävästi ja eettisesti värimorsingon avulla. Se on myrkytön sininen suomalainen värjäyskasvi. Ilmastokoulu taas valloitti Helsingin kaupungintalon koko viikoksi!

Lasten design-viikon aikana nuorimmat osallistujat pääsivät suunnittelemaan ekomattoja Lindströmin innovaatiopajassa. Niiden materiaalina on 50-prosenttisesti käytetty kierrätettyjä muovipulloja, ja jokaiseen neliömetriin on käytetty noin 65 puolen litran muovipulloa. Viikon päätteeksi mattojen kuosi- ja väriluonnoksista valittiin voittaja, josta Lindström teettää oikean uniikin ekologisen designmaton.

Lasten design-viikolla paneuduttiin seikkailuhengessä miettimään, miten maailmasta saisi paremman paikan. Lapset kutsuttiin Annantalon poluille pohtimaan, mitkä ilmiöt uhkaavat tulevaisuuttamme ja mitkä taas parantavat maailmaa.

Design Marketin myyjien valinnassa on tänä vuonna selvitetty tuotteiden tuotantotapoja aiempaa tarkemmin ja kerätty tietoja kestävästä toiminnasta kaupallisella alalla.

Myös avoimen tapahtumahaun kautta järjestetyissä tilaisuuksissa pureuduttiin ilmastokriisiin. Critical Tide -näyttelyssä tutkitaan meriä ja mahdollisuuksia vaikuttaa niihin myönteisesti muotoilun avulla. Shitty Time Machine -videoinstallaatio kutsui osallistujat istumaan kameran eteen ja kertomaan, miltä heidän mielestä mahdollisissa tulevaisuuksissa voisi näyttää. Tässä vaiheessa meillä kaikilla on vielä valtavasti mahdollisuuksia vaikuttaa tulevaisuuteemme.

Jatkuva taisto kaipaa aktiivisia toimia

Tämän vuoden tapahtuma oli osa Helsingin kaupungin Valitse vastuullisemmin -palvelua, joka suodattaa kaupungin ympäristöystävälliset palvelut ja tapahtumat. Palvelu löytyy MyHelsinki-sivustolta, ja se arvioi paikallisia yrityksiä ja palveluntarjoajia kestävän kehityksen kriteerien pohjalta.

Woodion tavoitteena on toimia pioneerina uudenlaisten ympäristöystävällisten kodin kylpyhuoneratkaisujen luojana kekseliään massiivipuukomposiittimateriaalinsa avulla ja tarjota entistä ekologisempia ja mielenkiintoisempia tuotteita hyödyntämällä tuotannossaan kotimaisen metsäteollisuuden sivuvirtoja.

Palvelut ja tapahtumat pisteytetään My Helsingin ja Demos Helsingin laatimien arvostelukriteerien mukaan. Tapahtumien maksimipistemäärä on 17. Valitse vastuullisemmin -palvelussa esitellään ne, jotka saavat vähintään kahdeksan pistettä. Kriteerit jakautuvat kolmeen kategoriaan: energian käyttö, sosiaalinen kestävyys ja muut, johon kuuluvat esimerkiksi kertakäyttöaterimet, vesipisteet ja tapahtuman vaikutus lähellä oleviin viheralueisiin. Korkman on tyytyväinen, koska Helsinki Design Weekin tulos oli 11 pistettä.

Leena Kouhian ja Tapani Rinteen Kotikatu/Uudenmaankatu -installaatiossa on keraamisia elementtejä kadun rakennuksista sekä kadulle sävelletty äänimaisema.Teoksessa on poimintoja kadun rakennusten pienikokoisista detaljeista, jotka usein jäävät kiireisiltä ohikulkijoilta huomaamatta.  Kuva: Henri Vogt

Silti teot ympäristön puolesta jatkuvat. Korkman kertoo, että vuoden 2020 festivaali jatkaa miettimällä, miten kansainväliset vieraat saataisiin paikalle muuten kuin lentokoneella, ja rohkaisemalla kävijöitä kävelemään, käyttämään julkista liikennettä tai pyöräilemään tapahtumiin. Ensi vuonna kaikille avoimen ohjelmahaun osallistujille laaditaan kestävän tapahtumajärjestäjän tarkistuslista.

Lisäksi HDW jatkaa filosofista taistelua väliaikaisen olemassaolonsa puolesta. Tapahtumana se on ilmiö, jota luonto ei kaipaa, ja siksi se pitää toteuttaa mahdollisimman kestävästi. Festivaali elää vuoden ympäri Helsinki Design Weekly-uutiskirjeen, kumppaniyhteisöjen ja oman radio-ohjelman muodossa. Se haluaa osoittaa, että väliaikaisuus ei tarkoita kertakäyttöisyyttä vaan kovan työn ja sitoutumisen kautta saavutettavaa kestävää arvoa.