Vahvaan identiteettiin perustuvaa muotia: Justus K ja Hurriganesin fanituotteiden tapaus

Justus K on helsinkiläinen muotisuunnittelija ja performanssitaiteilija, jonka työ kumpuaa kulttuurisesta tietoisuudesta sekä identiteetin ja juurten merkityksestä. Justuksen juuret löytyvät syvältä riihimäkeläisestä kellarista. Tarinassa ovat mukana Justuksen äiti ja Hurriganes-bändi. Emman opastetulla kierroksella Justus K esittelee museon näyttelyt tyylin, muodin ja identiteetin näkökulmasta.

Justus K on helsinkiläinen muotisuunnittelija ja performanssitaiteilija, jonka työ kumpuaa kulttuurisesta tietoisuudesta sekä identiteetin ja juurten merkityksestä. Justuksen juuret löytyvät syvältä riihimäkeläisestä kellarista. Tarinassa ovat mukana Justuksen äiti ja Hurriganes-bändi. Emman opastetulla kierroksella Justus K esittelee museon näyttelyt tyylin, muodin ja identiteetin näkökulmasta.

 

Kuka on Justus K?

Olen esittävään taiteeseen, muotiin ja niiden mahdollisiin kytköksiin erikoistunut taiteilija. Tällä hetkellä tutkin, miten muotoilua ja muotia voisi ilmaista uusilla tavoilla. Sanoisin, että luon entistä konseptuaalisempaa muotia.

Mitä on konseptuaalinen muoti?

Käytän muodin määrittelyssä ennemmin konseptia enkä puhu esimerkiksi Tukholman katumuodista 1990-luvulla. Prosessi alkaa ei-visuaalisesta vihjeestä. Olen miettinyt esimerkiksi tapaa, jolla hahmotamme taiteita ja havainnoimme muotia. Milloin muodista tulee taidetta ja päinvastoin? Käytännössä vaatetan vaikka veistoksia ja tutkin, miten vaatekappaleet muuttavat muotoaan, kun ne yhdistää taideteokseen.

Todella kiinnostavaa! Mihin taiteesi perustuu?

Luomiseen. Minulle on tärkeintä tehdä jotain konkreettista, ja tehdä se ihan tyhjästä. Kudon kankaita, eli kangasta ei ole olemassa ennen kuin alan tehdä sitä.

Entä performanssitaide?

Minulla on esiintyjän sielu. Olen opiskellut esittävää taidetta, ja tällä hetkellä suoritan sivuainetta Teatterikorkeakoulussa. Minua kiinnostaa valtavasti esittävä taide akateemisena aiheena. Olen erityisen kiinnostunut siitä, miten kangasmateriaali vaikuttaa dramaturgiaan. Miten henkilöhahmoja luodaan ja miten ne muuttuvat. Työstin vähän aikaa sitten Plastique Fantastique -kollektiivin työpajassa roolihahmoa, joka ei pystynyt syömään eikä puhumaan. Jonkun muun piti aina puhua sen puolesta. Tämä johtui täysin hahmolle suunnittelemastani ohuesta ja läpinäkyvästä hunnusta. Eikö olekin uskomatonta?

On tosiaan. Mistä intosi tekemiseen alkoi?

Siitä pitää kiittää äitiäni. Hän suunnitteli fanituotteita Hurriganesille 1970-luvulla. Vaari teki äidille seripainopajan kotitalon kellariin. Siellä äiti painoi niitä paitoja. Ne on kaikki arkistoitu Riihimäelle ja äiti antoi ne kaikki minulle. Olen tästä hirveän ylpeä, ja minusta ne ovat osa Suomen muotiperintöä, joten kirjoitin niistä gradunikin. Ne jatkavat nyt elämäänsä akateemisessa maailmassa. Tämä on iso osa identiteettiäni.

Miten kuvailisit itseäsi viidellä sanalla?

Olen romanttinen, rento ja taiteellinen. Tai oikeastaan kannan mukanani isoa kasaa taiteen konnotaatioita ja olen hyvin tietoinen kulttuurin merkityksestä. Joko siinä tuli viisi?

Juuri sopivasti. DESIGN + WEEGEEn työpajasi rakentuu identiteetin ympärille. Miten kuvailisit omaa identiteettiäsi?

Minulla on vankat karjalaisjuuret, ja olen aiemmissa töissäni tutkinut suomalaisugrilaista kansantaidetta. Kudoin kaiken Kaski Paper Couture -mallistossa käytettävän materiaalin paperinarusta. Nyhjäsin sen siis taas ihan tyhjästä! Olen hyvin kulttuurisesti tiedostava.

Työpajoissa rohkaisen ihmisiä tutkimaan sisimpäänsä ja etsimään oman identiteetin ytimen. Identiteettiä tutkitaan lisää valmistamalla asusteita. Osallistujat saavat tehdä asusteen, joka sopii täydellisesti heidän tyyliinsä tai on täysin heidän tyylinsä vastainen. Olipa valinta kumpi tahansa, kannustan ihmisiä hakemaan omia ominaisuuksiaan. Ja tajuamaan, että suunnittelu on älyttömän vaikeaa. Siihen liittyy niin monia osa-alueita, tasoja ja prosesseja. Toivon, että ihmiset muistavat sen. Ja saavat mukaansa hienon asusteen!

Opastetulla kierroksella tutustutaan taiteilija ja vaatesuunnittelija Justus K:n johdattamana EMMAn näyttelyihin tyylin, muodin ja identiteetin näkökulmasta. Kuva: Ari Karttunen.

Mikä on paras saavutuksesi yliampuvassa pukeutumisessa?

Voi ei, apua! Ei mikään helppo tehtävä. Se voisi olla joku outo väri, jota ei vaatekaapistani yleensä löydy. Tai ehkä joku pieni yksityiskohta. Minulle tyyli tarkoittaa tasapainon hakemista visuaalisen puolen ja syvemmän merkityksen välillä. Tämä liittyy myös siihen, miten ympäröivä kulttuuri meidät hahmottaa. Se on kuin peliä, jonka aikana pystyy joko vahvistamaan omaa identiteettiään tai murtamaan toisten käsityksen siitä. On muuten ihan OK olla outo! En ole itse sukupuolinormatiivinen, joten fanitan todella paljon epätyypillistä estetiikkaa.

Onko liikaa parempi kuin liian vähän?

Ehdottomasti! Ylitä itsesi ja riko vähän rajoja. Minimalismi voi myös olla kaunista. Ei pidä asettaa näitä kahta vastakkain.

 

Justus K pitää kaksi taidetyöpajaa DESIGN + WEEGEE -tapahtumassa lauantaina 28.9.2019 Tapiolan näyttelykeskus WeeGeessä.

13.00 TYYLI IDENTITEETIN VÄLINEENÄ
Opastetulla kierroksella tutustutaan taiteilija ja vaatesuunnittelija Justus K:n johdattamana EMMAn näyttelyihin tyylin, muodin ja identiteetin näkökulmasta.

13.00 ÖVERIASUSTE – MIKÄ ON SINULLE LIIKAA, TOISELLE LIIAN VÄHÄN?
Avoimessa taidepajassa tehdään upeita ja yliampuvia asusteita. Mikä kuvaa parhaiten tyyliäsi? Mikä on sinun juttusi? 

Kuva: Guillaume Roujas

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Emma Museon kanssa. Kuitenkin kaikki ajatukset ja sisältö ovat Weeklyn omia. Kuten kaikki sisältö Helsinki Design Weeklyssä, myös kumppaniartikkelit on tehty palvelemaan ensisijaisesti lukijoitamme.