Fiskars Village Biennale järjestetään palkitussa ja kestävässä matkakohteessa

Ensimmäinen Fiskars Village Art & Design Biennale toi ajankohtaisimman nykytaiteen ruukkikylään. Tänä vuonna kylä palkittiin loistavana lähimatkakohteena ja valittiin kestävien kohteiden kansainväliselle listalle.

Ensimmäinen Fiskars Village Art & Design Biennale toi ajankohtaisimman nykytaiteen ruukkikylään. Tänä vuonna kylä palkittiin loistavana lähimatkakohteena ja valittiin kestävien kohteiden kansainväliselle listalle.

 

Tänä kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty Fiskars Village Art & Design Biennale oli laadullinen menestys. Biennalessa oli esillä niin paikallisten suunnittelijoiden kuin kansainvälisten tunnettujen suunnittelijoiden töitä.

“Näyttelykokonaisuuden vetonaula oli Jasper Morrisonin kuratoima penkkikokonaisuus. Niitä todella rakastettiin ja penkit olivat hyvin aktiivisessa käytössä”, kertoo tapahtuman tuottaja Johanna Bruun.

Fiskarsissa on pitkä muotoilu- ja käsityönäyttelyiden historia. Biennaalin myötä ruukkikylään tuotiin myös nykytaidenäyttely.

“Lähtökohtana oli, että emme tee niin sanottua kevyttä kesänäyttelyä vaan halusimme tarjota kävijöille kansainväliset mittapuut täyttävän taidekokonaisuuden”, Bruun sanoo.

Ramina Habibollah: Violet Universe: Coral Bones (2018-). Kuva: Sanna Lehto

“Oli upeaa, että biennaalia ei yritetty tehdä samalla reseptillä kuin suuria kansainvälisiä taide- ja muotoilutapahtumia. Koitettiin löytää ratkaisuja, jotka toimisivat juuri tässä kontekstissa ja käytettävissä olevilla resursseilla parhaiten”, sanoo kuraattori Jenni Nurmenniemi.

Kaiken kaikkiaan kylässä kävi lähes 200.000 kävijää, ja aikaisempaa enemmän kansainvälisiä ja suomalaisia design-alan ihmisiä. Fiskarsissa kävi myös paljon kansainvälisiä vieraita, joiden ensisijainen matkakohde oli Helsinki.

“Vuotta 2021 suunniteltaessa haluamme tukea kylän ja siten biennaalin saavutettavuutta. Paikalle pitää päästä helposti muullakin, kuin omalla autolla. Tänä kesänä suorat bussit Helsingistä liikennöivät kerran viikossa, mutta monipuolisemmalle tarjonnalle olisi tarve”, sanoo Bruun.

Palkittu matkakohde

Fiskars Village on palkittu lähimatkakohde, sekä maailmanlaajuisesti paikka, jossa matkailua halutaan kehittää kestävästi. Tänä syksynä ruukkikylä sai siitä tunnustuksen.

Kestävän kehityksen matkailukohteita arvioiva Green Destinations valitsee vuosittain 100 matkailukohdetta maailmassa, jotka ovat ansioituneet pyrkimyksissään kohti vastuullista matkailua, ja joilla on omaleimaista vetovoimaa. Matkailun vastuullinen kehittäminen, sen sosiokulttuurinen ja taloudellinen kestävyys sekä luonnonsuojelu ovat keskeisessä roolissa kohteiden valinnassa.

Sustainable TOP 100 Destinations Awards -tilaisuudessa lokakuussa Fiskars Village valittiin 100 parhaan kohteen joukkoon.

Raimo Saarinen: Skenaario. Kuva: Sanna Lehto

Nurmenniemi esittää toiveen, että biennaalin tulevia näyttelyitä voitaisiin käyttää testausalustoina muun muassa ilmastoystävällisten näyttelyratkaisujen kehittämiseen.

“Näitä kohtaan on nyt kasvavaa kiinnostusta, ja Fiskars voisi toimia tässä edelläkävijänä! Taiteen ja muotoilun yhdistäminen tukisi tätä myös hyvin.”

Fiskarsin Ruukissa on koko vuoden 2019 tehty Green Destinations Standardiin perustuvaa mittavaa selvitys- ja kartoitustyötä, kartoittaen mm. matkailun ympäristöön, luontoon, paikalliskulttuuriin ja perinteisiin kohdentuvaa vaikutusta. Kartoituksen tulosten auditoinnin suoritti Green Destinationsin valtuuttama auditoija.

Fiskarsin Ruukki on Pyhä-Luoston jälkeen toinen kohde Suomessa joka on valikoitunut top 100 kohteiden joukkoon.

Taideteokset kuljetti Fiskarsista Kunnon Muutto, joka tekee kuljetukset mahdollisimman ekologisesti. Kuljetusauto kulkee biokaasulla. Kuva: Topi Pakarinen.

”Fiskars Villagen koko toiminta ja kehittäminen rakentuu kestävän kehityksen ympärille, joten aihe on meille todella tärkeä. Paljon on jo tehty, mutta jatkamme työtä yhdessä Fiskarsilaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Uskon, että saamamme huomionosoitus antaa entistä enemmän puhtia ja lisää varmuutta siihen, että olemme oikealla tiellä”, toteaa Fiskars Villagen kiinteistöjohtaja Kari Selkälä.

Fiskars Village voitti myös Vuoden kotimainen matkakohde -palkinnon SMAL:in järjestämässä Finnish Travel Galassa 4.10.2019.

Tilaa näyttelykatalogi täältä. Seuraava Fiskars Village Art & Design Biennale järjestetään vuonna 2021.