Miten löytää töitä suomalaisen muotoilun parista?

Muotoilun tutkija ja visuaalinen suunnittelija Paulo Dziobczenski tietää vastauksen. Hän viimeistelee tohtorinväitöstään Aalto-yliopistoon aiheenaan muotoilijan rooli yrityksessä eli miten yrityksissä sovelletaan muotoilua ja miten alan ammattilaisia palkataan. Paulo perusti jokin aika sitten ilmoituspalstan, johon hän kerää design-alan työpaikkoja Helsingissä. Tällä hetkellä listalla on eniten paikkoja käyttöliittymä- ja palvelumuotoilijoille. Tässä viisi vinkkiä Paulolta!

Muotoilun tutkija ja visuaalinen suunnittelija Paulo Dziobczenski tietää vastauksen.

 

Paolo viimeistelee tohtorinväitöstään Aalto-yliopistoon aiheenaan muotoilijan rooli yrityksessä eli miten yrityksissä sovelletaan muotoilua ja miten alan ammattilaisia palkataan. Paulo perusti viime keväänä ilmoituspalstan, johon hän kerää design-alan työpaikkoja Helsingissä. Tällä hetkellä listalla on eniten paikkoja käyttöliittymä- ja palvelumuotoilijoille. Tässä viisi vinkkiä Paulolta!

Aalto University Design Researcher Paulo Dziobczenski
Paulo Dziobczenski

Pysy kärryillä alan uusista tuulista

”Muotoilu uudistuu koko ajan. Käyttöliittymämuotoilu on nyt trendikästä niin kuin palvelumuotoilu oli aikaisemmin. Mikä on alan seuraava iso juttu? Nyt puhutaan paljon tekoälystä ja datasta ja miten data vaikuttaa muotoiluun. Ja äänestä. Niin kuin Alexa ja Siri, joiden kanssa vuorovaikutetaan pelkästään äänellä – tällä saralla on paljon töitä muotoilijoille. Nämä olivat valistuneet arvaukseni.”

Studio Joanna Laajisto
Kurkistus Studio Joanna Laajiston toimistoon. Lue lisää sisustusarkkitehdin työtilasta Weeklyn haastattelusta. Kuva: Veera Konsti

Liity yhteisöihin

”Käy muotoilualan tapahtumissa. Olen vähän puolueellinen, koska osallistun itsekin tähän, mutta esimerkiksi UX Hel -yhteisö järjestää keskustelu- ja muita tilaisuuksia, joissa keskustellaan muotoilusta. Sieltä saa muutakin kuin kädenpuristuksia ja verkostoitumista eli inspiraatiota ja uutta oppia. Minusta on hyvä, että Helsinki on niin pieni ja kaikki tuntevat toisensa. Ihmiset ovat yleensä ystävällisiä. Jos lähettää viestin ja pyytää neuvoa, saa helposti yhteyden oikeaan ihmiseen.”

Seuraa työmarkkinoita

”Vaikka olisi tyytyväinen työpaikassaan, on aina hyvä idea seurata, mitä markkinoilla tapahtuu ja kuka palkkaa uusia työntekijöitä. On hyvä tietää, millaista osaamista yritykset tällä hetkellä hakevat. Opin paljon työmarkkinasta päivittämällä työpaikkalistaa. Olen tehnyt sitä viime helmikuusta lähtien. Päivitän listaa tällä hetkellä manuaalisesti Trelloon. Lisään 4–6 työpaikkaa viikossa, ja nyt olen alkanut saada meiliä firmoilta. Katsotaan, mihin suuntaan homma kehittyy.”

Reaktorin toimisto
Käyttöliittymä- ja palvelumuotoilijoille on tällä hetkellä paljon kysyntää. Strategia-, design- ja teknologiayritys Reaktor on viime vuosina palkannut paljon suunnittelijoita kansainvälisesti näkyviin projekteihinsa. Kuva: Erkka Malkavaara

Etsi oikea yritys

”Kun alkaa etsiä sopivia yrityksiä, pitää tutkia huolellisesti, mitä ne tekevät. On hyvä ottaa selvää, kuinka monta ihmistä muotoilutiimissä on töissä. Esimerkiksi Nokia; mieti kuinka paljon suunnittelijoita sinne palkattiin? Nokian design-osasto oli valtava! Siitä näkee, onko firmassa tilaa kasvaa ja oppia uutta. Jos olet yrityksen ensimmäinen muotoilija, joudut tekemään paljon sisäistä ’myyntityötä’, koska kollegat eivät ehkä tiedä, mitä muotoilija tekee. Silloin on hankalaa päästä kasvamaan ammattilaisena, joten työpaikka sopii kokeneelle tyypille. Junioritasolla ei ehkä vielä ole kykyä myydä muotoilun merkitystä ja vakuuttaa, että muotoilija voi tehdä paljon muutakin kuin kivoja uutiskirjeitä ja julisteita. Jos on vasta uran alussa, kannattaa hakeutua kollegoiden pariin, joilta voi oppia.”

Tee hyvää työtä

”Tämä on tietty olennaisen tärkeää. On hyvä osata asiansa ja hankkia hyviä suhteita, mutta yritykset vaativat näyttöjä. Aiemmasta palkkatyöstä tai vapaaehtoisprojekteista täytyy laatia portfolio, jonka avulla voi esitellä osaamistaan. Jos työnäytteitä ei vielä ole, hyviä projekteja saa hackathoneista ja start-up-tapahtumista.”

Design jobs in Helsinki.
Ensimmäinen kuva Robin Falckin työhuoneelta, kuva Veera Konsti.