Helsinki Design Weekin vuoden 2020 teema on Sitoutumisen merkit

Teeman avulla nostetaan esiin muotoilun merkitykseen ja arvoihin liittyviä kysymyksiä, kirjoittaa ohjelmajohtaja Anni Korkman. Tapahtumapaikkana toimii Helsingin olympiastadion, joka on sopivasti suuri tämän kaltaisille kysymyksille.

Teeman avulla nostetaan esiin muotoilun merkitykseen ja arvoihin liittyviä kysymyksiä, kirjoittaa ohjelmajohtaja Anni Korkman. Tapahtumapaikkana toimii Helsingin olympiastadion, joka on sopivasti suuri tämän kaltaisille kysymyksille.

Muutos vaatii toistoa. Kun teko toistetaan tarpeeksi monta kertaa, siitä tulee tapa.

Tapamme elää, tehdä työtä, matkustaa ja kuluttaa eivät ole kestäviä. Tekojemme seurausten muuttamiseksi meidän täytyy tunnistaa nykyiset menetelmämme ja oppia uusia. Joskus oppiminen pois vanhoista tavoista on kaikkein pelottavinta.

Voisi väittää, että se on kaikkein vaikeinta missä tahansa taistelussa – ilmastonmuutoksen vastustamisesta puhumattakaan.

Päätöksiin sitoutumista

Muotoilijoille tämä on tuttua. Kehitysprosessit iteraatioineen vaativat sitoutumista. Pitää sitoutua valittuun näkemykseen ja tehtyihin päätöksiin. Ideaaliksi voi valita estetiikan, laadukkaat materiaalit tai valmistusperinteen ylläpitämisen. Jokaisessa prosessissa saavutamme jotakin, tarkastelemme saavutusta ja opimme lopputuloksesta.

Muotoilulla on olennainen rooli vaikutettaessa käyttäytymiseen. Olipa kyse esineistä, palveluista tai tiloista, muotoilulla voidaan saada aikaan muutos; toivottu tai epätoivottu, tarkoituksellinen tai tahaton. Kokemus, jaettu tai henkilökohtainen, voi olla niin voimakas, että se muuttaa näkökulmia.

Helsinki Design Week on aina suosinut monikulttuurista ja -tieteistä yhteistyötä. Kun ryhmä sitoutuu yhteiseen tavoitteeseen, toiminta on vaikuttavampaa ja kiinnostavampaa kuin yksittäisen ihmisen teot ja ajatukset. Yhteiselle alustalle kokoontunut joukko pystyy vaikuttamaan ja luomaan mahdollisuuksia. Helsinki Design Weeklyn kautta varmistetaan, etteivät keskustelu ja yhteistyö lopu festivaaliin vaan jatkuvat läpi vuoden, niin paikallisesti kuin laajemminkin.

Sitoutumisen merkit on tarkoitettu avaukseksi ja työkaluksi kaikille tapahtumaan osallistuville, niin näytteilleasettajille, puhujille kuin kävijöille. Odotan vuoden 2020 syyskuuta, kun pääsemme kuulemaan ja näkemään, mihin suunnittelijat, muotoilijat, tekijät ja ajattelijat ovat sitoutuneet.

Anni Korkman
Ohjelmajohtaja

Helsinki Design Week seuraavan kerran 3.–13.9.2020.