Kollaasityö voitti Lasten designviikon suunnittelukilpailun

Lasten designviikolla Annantalossa järjestettiin mattodesignkilpailu. Sen voitti taidokkaalla kollaasityöllä peruskoululainen Helmi Tack.

Lasten designviikolla Annantalossa järjestettiin mattodesignkilpailu. Sen voitti taidokkaalla kollaasityöllä peruskoululainen Helmi Tack.

Annantalolla syyskussa Lasten designviikolla järjestetyssä suunnittelukilpailussa tehtävänä oli suunnitella kuosiluonnos, joka toimisi matossa. Materiaaleja ja värejä sai käyttää vapaasti ja lopputulokset olivat inspiroivia ja monipuolisia. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Helsinki Design Weekin, Suomen muotoilukasvatusseuran ja Lindströmin kanssa.

Suunnittelukilpailuun osallistui satoja lapsia ja koululaisia. Annantalolle tuli luokkansa kanssa myös Helmi Tack. Arabian peruskoulun 4.-luokkalainen Tack osallistui luokkansa kanssa muotoiluviikon ohjelmaan ja mattojen suunnittelukilpailuun. “Saimme valita mitä täällä haluaa tehdä ja mattokilpailu kiinnosti heti”, kertoo Tack.

Suomen muotoilukasvatusseuran kuosi- ja väristudiossa leikattiin erilaisia muotoja ja tutkittiin värejä. Niistä muotoiltiin designmattoja – joiden päällä voi leikkiä, pelata tai vaikka tanssia!

Arabian koulussa vietettiin muotoiluviikkoa ja vierailu Annantalolle oli Helmille mieluisa. Annantalo ei ollut Tackille ennestään kovin tuttu, mutta muotoilu sen sijaan on Arabian koululaisille tuttua. Koulussa on muotoilukasvatuksen painotus.

“Olen käsityötunneilla ja luovilla tunneilla suunnitellut ja askarrellut paljon. Askartelen myös kotona, mutta isona haluaisin kirjoittaa tarinoita”, hän jatkaa.

Sujuva suunnitteluprosessi

Helmi käytti työssään erittäin taidokkaasti kollaasitekniikkaa. Käytössä olleet Lekolarin lahjoittamat värikkäät pahvit ja paperit sekä paperisuikaleet inspiroivat nuorta suunnittelijaa.

“Maton suunnittelu oli tosi kivaa. Valitsin mitä tykkäsin. Se oli silleen helppoa, mutta olin laittanut jo aika paljon värejä, mutta tuntui ettei se ole ihan valmis. Peitin suikaleita isommilla paloilla ja lopulta päätin, että nyt se on valmis”, kertoo Tack.

Lopputulos oli kaunis ja rytmikäs kokonaisuus. Annantalo valitsi voittajan satojen luonnosten joukosta.

“Rajojen ulkopuolelle meneminen viehätti. Helmin designissa on todella energisoivat värit. On ihana tulla nyt töihin kun vastassa on energiamatto”, hehkuttavat Annantalon tuottaja Anna Puhakka ja ohjelmatuotannosta vastaava Pirjetta Mulari.

Voittajamatto lahjoitettiin Annantalolle.

HelmiT-matto on nähtävillä Annantalon ensimmäisessä kerroksessa. Nuori suunnittelija sai myös pienen version matosta kotiinsa. Lindström teetti matot skannaamalla Helmin kädenjäljen eco-designmattoon. Maton kuidusta 50 prosenttia on peräisin kierrätetyistä muovipulloista. Mattoihin käytetään noin 65 muovipulloa puolen litran pulloa neliömetriä kohden.

Lue lisää Lasten designviikosta, joka järjestetään seuraavan kerran 7.–13.9.2020.