Sitoutumisen merkkejä Slushissa

Vuoden synkimpään aikaan järjestettävässä Slushissa kysyimme, mihin yritykset muuttuvassa maailmassa sitoutuvat. Sitoutumisen merkit on Helsinki Design Weekin teema vuonna 2020. 

Vuoden synkimpään aikaan järjestettävässä Slushissa kysyimme, mihin yritykset muuttuvassa maailmassa sitoutuvat. Sitoutumisen merkit on Helsinki Design Weekin teema vuonna 2020.

Mikään ei innosta innovointiin ja muutokseen niin kuin pohjoisen pimeä talvi. Tämän vuoden Slush oli jo yhdestoista lajissaan. Synkimpään vuodenaikaamme järjestettävään tapahtumaan kokoontuu 25 000 tiedonhaluista osallistujaa, yli 4 000 startup-yritystä ja noin 2 000 sijoittajaa. Nightingale Health, Oura ja kvanttilaskentaan erikoistunut IQM sitoutuvat tukemaan terveempää tulevaisuutta.

Nightingale Health on vuonna 2013 perustettu tieteelliseen tietoon pohjaava suomalaisyritys. Se aikoo pelastaa kahdeksan miljardia ihmistä eli käytännössä maapallon koko väestön. Yritys on luonut järjestelmän kroonisten sairauksien ennakoimiseksi ja ehkäisemiseksi. Yrityksen brändi- ja viestintäjohtaja Kristiina Tolvanen kertoo, että lähtökohtana on saattaa terveyteemme vaikuttava tieto kaikkien saataville. Teknologiajohtaja ja perustaja Antti Kangas vahvistaa: ”Verianalyysiteknologia on saatava koko ihmiskunnan käyttöön, ei pelkästään niiden, joilla on varaa maksaa maltaita terveytensä eteen.”

Teknologian avulla voi saada selville, mihin saattaa tulevaisuudessa sairastua, joten toiminnan ytimessä on tiedon muotoilu. ”Data ja tiede itsessään ovat monimutkaisia kokonaisuuksia. Haasteemme onkin muokata tieto ihmisille ymmärrettävään muotoon”, Kangas selittää. Tässä kohtaa herää kysymys hinnasta. ”Tuotteemme pitää olla käytettävä ja tehokas, eikä se saa maksaa niin paljon, ettei sitä voi käyttää.”

Nightingale Healthin mukaan terveys kuuluu kaikille sosioekonomisesta taustasta riippumatta. ”Olemme sitoutuneet tarjoamaan ratkaisun kaikille sellaiseen hintaan, että heillä on siihen varaa”, Tolvanen sanoo. Terveydenhuoltoala on murroksessa ja kaipaa kipeästi uudistamista, joten Nightingale Health pitää sosiaalisen lähtökohdan mielessään kaikessa toiminnassaan teknologiakehityksestä kumppanivalintoihin ja asiakastyöhön. ”Meitä eivät kiinnosta sovelluksen tekniset hienoudet vaan se, miten voimme aidosti muuttaa ihmisten elämää. Tämä on elinikäinen tehtävämme”, Kangas sanoo.

Parempi uni antaa paremman elämän

Terveysalalla toimii myös unen laadun parantamiseen keskittyvä, vuonna 2013 perustettu Oura Health eli yritys Oura-sormuksen takana. Se haluaa auttaa asiakkaansa parempiin elintapoihin mittaamalla unta ja palautumista. Oura asettaa laitteensa käyttäjät tärkeiden kysymysten eteen: oletko levännyt tarpeeksi? Nukutko enemmän? Ja varsinkin: oletko hyvä itsellesi? Sisältöpäällikkö Jukka Aholan mukaan Oura levittää keskuuteemme itsetuntemusta ja myötätuntoa. Yritys haluaa varmistaa, että ihmiset pitävät huolta itsestään, kun maailma painostaa suorittamaan 24/7.

Unessa Ouran kanssa.

”Tarjoamme pitkän aikavälin terveydellisiä ratkaisuja, jotta ihmiset voivat saavuttaa tavoitteensa, mitä ne sitten ovatkin. Joku voi haluta enemmän energiaa töihin, toinen lisää aikaa lasten kanssa ja kolmas olympiamitalin. Me autamme varmistamalla, että ihmisten tulee huolehdittua perustarpeista eli nukkumisesta ja palautumisesta”, Ahola muotoilee.

Ouran palkittu tuote on pieni ja huomaamaton. Se solahtaa sujuvasti osaksi käyttäjänsä elämää, sillä sitä voi käyttää juostessa, uidessa ja matkustaessa eli ihan missä vain. Sormuksen akku kestää seitsemän päivää, mikä palvelee sitoutumiseen perustuvaa konseptia. ”Tuote pysyy sormessa ja sitouttaa käyttäjää. Tätä juuri toivomme, koska aina kun sormus pitää ladata, on helppo unohtaa laittaa se takaisin, ja mikä pahempaa, luopua tavoitteista.”

Oura haluaa auttaa mahdollisimman monia, mutta tuote ei ole halpa. Yritys on kuitenkin sitoutunut auttamaan niitä, jotka pystyvät sitoutumaan kokonaisvaltaiseen muutokseen. ”Ihmiset eivät aina pysty tekemään haluamiaan elämänmuutoksia työn, perheen tai muiden olosuhteiden vuoksi”, Ahola selittää. ”Ouralla haluamme silti auttaa heitä yrittämään. Siksi lupaamme parantaa unen laatua ja sen kautta palautumista ja elämänlaatua.”

Kvanttilaskenta sitoutetaan ratkaisemaan vaikeimmat ongelmat

Kvanttilaskennassa on ihmiskunnan tulevaisuus, uskotaan IQM:llä. Kyseessä on Aalto-yliopistosta ponnahtanut, tiukasti tutkimukseen luottava suomalaisyritys. Sen tutkimusjohtaja ja kvanttiasiatuntija Mikko Möttönen on erittäin ylpeä vastikään kerätystä 13 miljoonan dollarin alkupääomasta.

Kvanttilaskenta kuulostaa scifiltä, mutta Möttösen mukaan toiminnassa on kyse disruptiivisista alustoista, joiden avulla tiettyjä algoritmeja voidaan suorittaa huomattavasti entistä nopeammin. Sillä voidaan ratkaista valtavia ongelmia, kuten parantaa lastentauteja simuloimalla penisilliinimolekyylin rakennetta. Tämän mahdollistaa ainutlaatuinen ja supertehokas järjestelmäarkkitehtuuri, jossa riittää potentiaalia todella monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen.

Möttönen kertoo, että IQM on sitoutunut hakemaan monia eri aloja ja koko yhteiskuntaa hyödyttäviä ratkaisuja. Tehtävä on todella vaikuttava, vaikka sen ratkaiseminen ei ehkä kuulostakaan vielä mahdolliselta. ”Olemme sitoutuneita parantamaan maailmaa tarjoamalla laskennallisia ratkaisuja ongelmiin, joihin ei ole aikaisemmin löydetty vastauksia”, Möttönen sanoo. ”Sitoudumme venyttämään kvanttiteknologian rajoja, koska kvanttilaskenta on vielä lapsenkengissä. Olemme tehneet tätä aktiivisesti nyt joitakin vuosia ja jatkamme edelleen visiomme tavoittelua, koska haluamme kehittää hyvin laajakäyttöisen kvanttitietokoneen.”

Möttönen lisää: ”Sitoutuminen merkitsee meille sitä, että keskitymme täysillä tehtävään, joka vie meitä lähemmäs tavoitteidemme saavuttamista.”

IQM on tietoa, päämäärätietoisuutta ja paremman tulevaisuuden tavoittelua yhdistävä voimapesä, niin kuin muutkin vastaavat kasvuyritykset, komppaa Slushin startup- ja scaleup-päällikkö Samuli Pehkonen.

Kuvat: Nightingale, Jussi Hellsten, Oura