Näyttelyhaku Designmuseon Galleriaan auki, ensi syksyn teemana materiaalit

Designmuseon Design Club Open Call -haun kautta etsitään materiaalia ja materiaalisuutta käsittelevää näyttelyä. Kolmatta kertaa järjestettävän kansainvälisen hakuprosessin kautta valitaan museon Galleria-tilaan uudenlaisia sisältöjä.

Designmuseon Design Club Open Call -haun kautta etsitään materiaalia ja materiaalisuutta käsittelevää näyttelyä. Kolmatta kertaa järjestettävän kansainvälisen hakuprosessin kautta valitaan museon Galleria-tilaan uudenlaisia sisältöjä.

Design Club -haun kautta valittu näyttely avataan osana Helsinki Design Weekin ohjelmistoa syyskuussa 2020. Tällä kertaa etsitään ehdotusta, jonka lähtökohtana on materiaali tai materiaalisuus. Ehdotus voi olla näyttely, installaatio tai interventio, ja se voi koostua yhdestä tai useammasta teoksesta.

Uusien materiaalien kehittämisestä ja olemassa olevien materiaalien rajojen ja mahdollisuuksien uteliaasta tutkimisesta on tullut pysyvä osa muotoilua. Materiaalissa piilee mahdollisuuksia sekä muotoilijan työvälineenä että yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaajana. Designmuseon avoin näyttelyhaku pyrkii haastamaan ajatuksiamme materiaalista ja materiaalisuudesta muotoilussa: millainen rooli materiaalilla on digitaalisessa yhteiskunnassa tai ympäristökriisin puristuksessa? Millaisen uudenlaisen näkökulman esimerkiksi kiertotalous antaa?

Hakuprosessin kautta valitulle näyttelyidealle tarjotaan Designmuseon Galleria-tilan ja tuotantoavun lisäksi 10 000 euroa näyttelyn toteuttamiseen. Hakuun voivat osallistua kotimaiset tai kansainväliset suunnittelijat, työryhmät ja yritykset.

Julia Lohmannin Critical Tide -näyttely
Muotoilija Julia Lohmannin merilevä muotoilulaboratorio oli esillä Designmuseon Galleriassa syksyllä 2019. Lue lisää näyttelystä Weekly Studion haastattelusta. Kuva: Veera Konsti

Syksyllä 2019 Designmuseon Galleriassa nähtiin kansainvälisen työryhmän kuratoima Critical Tide -näyttely, joka herätti katsomaan muotoilun ja luonnon suhdetta kriittisesti ja pohti keinoja meren hyvinvoinnin lisäksi. Näyttely siirtyi Designmuseosta Brysseliin Euroopan Alueiden komitean tiloihin.

Vuonna 2018 Milla Vaahteran Dialogi-näyttely esitteli Galleriassa Vaahteran suunnittelemat lasista ja messingistä rakennetut taidokkaat mobilet ja stabilet. Töiden lasiosat oli käsin puhallettu Nuutajärven lasikylässä nuorten lasinpuhaltajien toimesta.

Milla Vaahteran Dialogi -näyttely Designmuseossa
Milla Vaahteran Dialogi valittiin vuonna 2018 toteutettavaksi teokseksi, sillä sen intuitiivinen ote, mobilen uudelleentulkinta, yhteistyötä arvostava prosessi sekä uudenlainen visuaalisuus kiehtoivat valinnan tehnyttä raatia. Kuva: Designmuseo

Designmuseon Design Club -haku on avoinna 29.11.2019–11.1.2020. Tarkemmat ohjeet hakuun löytyvät täältä. Näyttely julkistetaan keväällä 2020.

Kansikuva: Paavo Lehtonen / Enter & Encounter -näyttely Designmuseossa syksyllä 2017