Kovimmat joululahjat – Weeklyn kirjavinkit

Toivotko kovia paketteja? Weekly rakastaa niitä, ja siksi keräsimme lahjalistalle kiinnostavia kirjoja niin suomalaisista suunnittelutoimistoista, puista kuin alkeellisesta teknologiastakin.

Toivotko kovia paketteja? Weekly rakastaa niitä, ja siksi keräsimme lahjalistalle kiinnostavia kirjoja niin suomalaisista suunnittelutoimistoista, puista kuin alkeellisesta teknologiastakin.

Suomalaisia suunnittelijoita ja toimistoja

Secret Universe: Manufacturing Secrets and Spirituality

Aamu Songin ja Johan Olinin suunnittelutoimisto Companyn suloinen kirja taustoittaa heidän työmenetelmiään. Ja ne vasta ovatkin kiinnostavia! Aamu ja Johan työskentelevät ns. perinteisin menetelmin, jotka tässä ajassa tuntuvat suorastaan kapinallisilta. Kirja kutsuu myös mukaan heidän matkoilleen ympäri maailman tehtaita.

 

Donitseista muffinseiksi

Donitseista muffineiksi -kirjan kansi

Jos kaupungit kiinnostavat, tässä kirjassa 19 kansainvälistä kaupunkisuunnittelun asiantuntijaa pohtii nykyisten ja tulevien kaupunkien haasteita: tiivistymistä nopeasti kasvavilla alueilla sekä kutistumista ja tyhjeneviä rakennuksia toisaalla. Teksteissä pohditaan sitä, minkälaiset voimat kaupunkejamme ohjaavat ja mihin suuntaan kaupunkeja kehitetään.

Kirja julkaistiin juhlistamaan Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik 30-vuotisjuhlaa.

 

Borrowing Positions: Role-Playing Design & Architecture

Suomalais-virolainen kirja käsittelee Helsingissä toimivan Trojan Horse -kollektiivin vuosina 2017 ja 2018 järjestämiä muotoilu- ja arkkitehtuurialoja tutkivia liveroolipelejä eli larppeja. Mitä mahdollisuuksia larppi tarjoaa muotoilun ja arkkitehtuurin työkaluna? Kirja kutsuu lukijan testaamaan erilaisia rooleja ja siten tutkimaan uudesta näkökulmasta jokapäiväisiä toimiaan.

 

Björn Weckström: Myyttien muotoilija

Korumuotoilija Björn Weckström on ollut oman tiensä kulkija ja kirjassa hän kertoo urastaan omin sanoin. Vaikka hänen veistoksiaan ja korujaan ei Suomessa osattu aluksi arvostaa, hän työskenteli sinnikkäästi oman visionsa puolesta. Weckström on myös erinomainen tarinankertoja ja elämäkerta viihdyttää!

Puistoja, puita ja käsitöitä

 

Maiseman tekijät

Maisema on tärkeä osa kaupunkia, joka vaikuttaa viihtyvyyteen, toimivuuteen, ekologiaan – kaikkeen kaupungissa. Kirja esittelee 46 maisema-arkkitehtia heidän omissa maisemissaan. Sen on yhdessä tuottaneet Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelman, Suomen maisema-arkkitehtiliiton sekä Puutarhataiteen seuran yhteishanke.

 

Working with Wood: Näkökulma pohjoiseen puusepäntyöhön

Puulajit listattuna ja niiden ominaisuudet esitelty puuseppien näkökulmasta. Nikarin juhlavuoden kunniaksi koottu kirja taustoittaa koko alan hienoutta ja perustelee käsityön merkitystä.

 

Trees

Jos puut kiinnostavat, on tämä kirja läpileikkaus noihin ihmeellisiin jätteihin. Näyttelykatalogina julkaistu teos esittelee valokuvaajien, arkkitehtien, kuvanveistäjien, filosofien, ilmasto- ja kasvitieteilijöiden töitä ja ajatuksia.

Elävistä organismeista juuri puut ovat vanhimpia ja siis nähneet kaikkein eniten. Niissä on myös edelleen paljon tutkittavaa.

 

Low-tech Magazine

Printattu nettisivusto. Kuulostaa erikoiselta, mutta näin tekijät sitä perustelevat: painettu teos mahdollistaa sisältöön tutustumisen, jos sähköt ovat poikki tai ei ole pääsyä sähkö- tai internetverkkoon – tai kun aurinkovoimalla ylläpidetty sivu on alhaalla huonolla säällä.

Kirja sisältää 32 nettisivulla julkaistua artikkelia, jotka esittelevät kestäviä, alhaisen teknologian ratkaisuja: johdinautoja, käsikäyttöisiä poria, lannan käyttöä lannoitteena, tuulivoimaa ja miten Lontoosta New Yorkiin voi matkustaa 3,5 päivässä ilman lentämistä.