Weekly Abroad: Liisa Jokinen

Hel Looksin perustajana tunnettu Liisa Jokinen ja hänen käyttäjäkokemuksia suunnitteleva miehensä Sampo Karjalainen rakentavat parhaillaan elämää ja vintage-appia New Yorkissa. Weekly Abroad kyseli Jokiselta katumuodista, suurkaupunkielämästä ja uudesta käytettyjen vaatteiden hakusovelluksesta.

Hel Looksin perustajana tunnettu Liisa Jokinen ja hänen käyttäjäkokemuksia suunnitteleva miehensä Sampo Karjalainen rakentavat parhaillaan elämää ja vintage-appia New Yorkissa. Weekly Abroad kyseli Jokiselta katumuodista, suurkaupunkielämästä ja uudesta käytettyjen vaatteiden hakusovelluksesta.

Liisa Jokista on sanottu suomalaisen katumuodin kummitädiksi. Hän aloitti Hel Looks -katumuotiblogin vuonna 2005 eli samana vuonna kuin Scott Schuman käynnisti The Sartorialist -sivuston, joten ehkä häntä voisi suoraan kutsua koko katumuodin kummitädiksi.

Yllättäen Tukholman reissu sai Jokisen hoksaamaan, että Helsingin katumuoti voisi olla dokumentoimisen arvoista. ”Tajusin, että Helsingissä on oma uniikki katumuoti”, hän kertoo. ”Kiasman edessä hengaili sinä kesänä glamrock-teinejä, ja kun kävin Tukholmassa, tajusin, että Helsingissä on ihan oma tyyli, jota halusin esitellä muulle maailmalle.”

NYC Looks - Liisa Jokinen
NYC Looks. Kuva: Liisa Jokinen

Jokisen idea lähti lentoon, sillä jo viikko blogin avaamisesta sen kuvia esiteltiin Boing Boingin sivuilla ja Hel Looksin kävijämäärä ampaisi taivaisiin. Sivusto löysi paikkansa katumuodin universumissa ja loi perustan Amerikan suhteille, joiden kautta Jokisen nykyinen työ on määrittynyt.

Kun Karjalaisen start-up-firma myytiin Facebookille ja hänelle tarjottiin siellä työpaikkaa, pariskunta muutti San Franciscoon vuonna 2014. Odotellessaan työlupaa Jokinen tarttui luottokameraansa ja lähti tappamaan aikaa tutustumalla kaupunkiin.

”Minulle sanottiin, etten tykkäisi San Franciscosta”, hän kertoo. ”Jotkut sanoivat, ettei siellä ole minulle mitään näkemistä, koska siellä ei ole katumuotia, että ihmiset eivät jaksa pukeutua muuta kuin läpsyihin ja kollareihin. En halunnut uskoa sitä, ja onneksi en uskonutkaan, koska pääsin todistamaan SF Looksilla, että San Franciscosta löytyy kiinnostavia tyylejä.”

NYC Looks
NYC Looks. Kuva: Liisa Jokinen

Vuonna 2017 pariskunta muutti New Yorkiin, kun Karjalainen sai siirron Facebookin Manhattanin toimistolle. Alun epäluulojen jälkeen sekä Karjalainen että Jokinen ovat ihastuneet suurkaupungin tahdin tarjoamaan jatkuvaan innoitukseen. Jokinen aloitti taas uuden katumuotiblogin, tällä kertaa New Yorkille omistetun, jonka kautta hän pääsi tutkailemaan kaupunkia omalla uniikilla tavallaan.

”Ekat pari viikkoa Nykissä en tykännyt siitä yhtään, koska kukaan ei hymyillyt ja luulin, että ihmiset ovat kamalan tylyjä”, hän kertoo. ”Mutta sitten kun aloin ottaa kuvia, innostuin pikkuhiljaa, koska kadulla tapaa kaikenlaisia kiinnostavia ihmisiä. New York on erikoislaatuinen paikka juuri ihmisten ansiosta.”

Vaikka pariskunta asuu nyt enimmäkseen Nykissä, lähitulevaisuudessa on tiedossa liikkuvampaa elämää. Juttelemme Skypen kautta, koska Jokinen asuu miehensä kanssa kuukauden Los Angelesissa, osittain paossa New Yorkin karua talvea mutta myös tutkimassa kaupungin vintage-skeneä taustatietona vasta lanseerattua Gem-hakukoneappia varten.

NYC Looks
NYC Looks. Kuva: Liisa Jokinen

Aarteen etsintää

Gem sai alkunsa Jokisen huolesta muodin ympäristövaikutuksista sekä Helsingin ajoista, kun hän oli mukana vintage-fanien Facebook-ryhmässä, jossa vaihdettiin tietoa käytetyistä ja kirppisvaatteista. Pikamuotiteollisuus on tunnetusti kamala resurssisyöppö, ja käytetyt vaatteet ovat Jokisen mielestä ekologisempi vaihtoehto uuden ostamiselle.

”Joidenkin ennusteiden mukaan käytettyjen vaatteiden myynti ylittää uusien myynnin muutaman vuoden kuluessa”, hän sanoo. ”Lentoja ja vuokra-autoja voi hakea hakukoneella, mutta käytetyille ja vintage-vaatteille ei ole vastaavaa palvelua, ja siksi perustimme Gemin.”

Gem Vintage Clothing app
Gem tekee käytettyjen vaatteiden etsinnästä verkossa mahdollisimman helppoa. Hakukonealusta käy läpi suurimpia käytettyjen vaatteiden sivustoja ja auttaa löytämään tietyt tuotteet entistä nopeammin.

Jokinen ja Karjalainen haluavat tehdä käytettyjen vaatteiden etsinnästä verkossa mahdollisimman helppoa ja toivovat, että Gem auttaa ihmisiä luopumaan uuden ostamisen pakosta.

Gem on pohjimmiltaan yksinkertainen idea. Se on hakukonealusta, joka käy läpi suurimpia käytettyjen vaatteiden sivustoja, kuten eBay, Etsy ja Vestiaire Collective, ja auttaa löytämään tietyt tuotteet entistä nopeammin. Jokinen kehitti ideaa monta vuotta ennen Gemin lanseerausta ja selittää, että ratkaiseva tekijä käytettyjen vaatteiden ostamisessa on aika.

”Kun kannustin ihmisiä ostamaan käytettyjä vaatteita, siihen ei kuulemma ollut aikaa”, hän kertoo. ”Jos yrittää löytää jonkun tietyn tuotteen, pitää hakea kymmenestä eri kaupasta. Ajattelin, että on pakko olla parempi tapa yhdistää ihmiset ja vintage-kauppojen ja -saittien tuotteet.”

Gem Vintage Clothing app

Iso Omena

New York tuntuu kodilta, vaikka Jokinen on asunut siellä vasta vuodesta 2017. Hän sanoo, että suurkaupungin loputon touhu antaa energiaa ja inspiroi; pitää vain mennä ulos ja kävelylenkille, niin heti virkistyy.

”Se ei tarkoita, ettenkö rakasta Helsinkiäkin”, hän sanoo. ”En lähtenyt siksi, että olisi ollut onneton Suomessa. Minusta siellä on ihanaa, ihania ihmisiä ja hyvä tyyli. Kumpikin kaupunki on omalla tavallaan koti.”

Vaikka HEL Looks on elänyt hiljaiseloa, Jokinen sanoo päivittävänsä sivustolle uusia kuvia joka kesä käydessään Suomessa. NYC Looksin merkkitietoisuuden ja HEL Looksin osittaisen omatekoisuuden välillä on mielestäni aikamoinen kontrasti. Onko Jokisella näkemystä New Yorkin ja Helsingin muodin tyylin ja fiiliksen eroista?

NYC Looks
NYC Looks. Kuva: Liisa Jokinen

”Hel Looksin tyypit ovat ehkä luonnollisempia ja epämuodollisempia. He pukeutuvat itseään varten olen tällainen, ota tai jätä -asenteella, ja se on mahtavaa”, Jokinen sanoo. ”New Yorkissa taas pukeudutaan enemmän muita varten, halutaan herättää huomiota tai viestiä jotain pukeutumisella. Se on ihan eri asenne, mikä on myös mahtavaa, koska siinä kovalla yrittämisellä keksitään koko ajan uutta.”

Kansikuva: Elina Simonen