Designmuseon uudessa näyttelyssä tutustutaan käsityön menneisyyteen nykymuotoilijoiden silmin

Designmuseon Hyvissä käsissä -näyttelyssä nykymuotoilijat ammentavat inspiraatiota Suomen Käsityön Ystävien ainutlaatuisesta arkistosta. Näyttelyyn kutsutut muotoilijat ovat vuoropuhelussa museokokoelman kanssa luoneet uusia teoksia, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä uusi teknologia. 

Hyvissä käsissä -näyttelyssä nykymuotoilijat ammentavat inspiraatiota Suomen Käsityön Ystävien ainutlaatuisesta arkistosta. Näyttelyyn kutsutut muotoilijat ovat vuoropuhelussa museokokoelman kanssa luoneet uusia teoksia, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä uusi teknologia.

Designmuseon uudessa gallerianäyttelyssä nähdään teoksia ja installaatioita neljältä nykymuotoilijalta: kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolaiselta, vaatesuunnittelija Henna Lampiselta, kuvanveistäjä Matias Liimataiselta sekä pelisuunnittelija Henri Tervapurolta

Designmuseon Hyvissä käsissä -näyttely - Matias Liimatainen
Kuvanveistäjä Matias Liimataista kiinnostivat erityisesti kudottujen verhoilukankaiden näytetilkut ja niiden rakenteet. Uusissa teoksissa tekstiilin rakenne ja pintastruktuuri on muuttunut pienten keramiikkaosien rytmittämäksi kolmiulotteiseksi pinnaksi.

Teosten inspiraationa on ollut Designmuseon kokoelmaan kuuluva Suomen Käsityön Ystävien arkisto, joka sisältää yli 6 000 tekstiilisuunnitelmaa 1800-luvun loppupuolelta 1990-luvulle. Kukin suunnittelija on tutkinut ja tulkinnut historiallista aineistoa oman näkemyksensä, alansa ja taustansa kautta. 

Designmuseon Hyvissä käsissä -näyttely - Henna Lampinen
Vaatesuunnittelija Henna Lampisen työskentelyssä keskeistä on materiaalilähtöisyys ja käsityömäinen työskentelytapa yhdistettynä kokeelliseen muotokieleen. Kuva: Aake Kivalo

Näyttelyn kuraattoreina toimivat taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi sekä Tukholmassa sijaitsevan Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesin johtaja Kieran Long.

“Käsityötaidon sanotaan usein pohjautuvan hiljaiseen tietoon. Tietoon, joka on kokemuksellista ja kehollista, mutta vaikeasti sanallistettavaa. Suomen Käsityön Ystävien arkisto on paitsi historiallinen, visuaalinen ja materiaalinen aarreaitta, myös hiljaisen tiedon konkreettinen rekisteri. Näyttelyn materiaalisissa ja digitaalisissa teoksissa perinteiset käsityön ominaisuudet: käsityötaito, käytettävyys ja koristeellisuus täydentyvät kerronnallisuudella ja kokeellisuudella”, Latva-Somppi toteaa.

Näyttely on esillä Designmuseon Galleriassa 24.1.–22.3.2020.

Kuuntele myös Henri Tervapuron haastattelu Helsinki Design Weeklyn radio-ohjelmassa.

Designmuseon Hyvissä käsissä -näyttely
Helene Schjerfbeckin Tyynyluonnos Suomen Käsityön Ystävien arkistosta. Arkisto sisältää taiteilijoiden alkuperäisiä akvarelliluonnoksia, työpiirustuksia sekä näytteitä kudotuista kankaista ja kirjontamalleista.

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Lounastauko-keskustelu Hyvissä käsissä -näyttelyn kuraattorien kanssa
Perjantaina 24.1. kello 13-14

Ilmainen Designilta
Tiistaina 28.1. kello 16–20

Ryijytyöpajat
Lauantaisin 29.2., 7.3. ja 14.3. kello 12–15

Talviloman designpajat lapsille ja perheille
Tiistaista perjantaihin 18.–21.2.2020 kello 14–16

Kansikuva: Hannakaisa Korolaisen Joutsenlaulu -ryijy / Designmuseo.