Käsitöiden seurassa

Mitä yhteistä on pelisuunnittelulla, villasukilla ja ryijyillä? Ohjelmassa ovat vieraina pelisuunnittelija Henri Tervapuro sekä Laine-neulelehden päätoimittaja Jonna Hietala.

Ohjelmassa ovat vieraina pelisuunnittelija Henri Tervapuro sekä Laine-neulelehden päätoimittaja Jonna Hietala.

Mitä yhteistä on pelisuunnittelulla ja ryijyillä?

Ainakin Breath of the Ryijy -teos, joka on esillä Designmuseon Hyvissä käsissä -näyttelyssä. Pelin on tehnyt pelisuunnittelija Henri Tervapuro. Vaasassa työskentelevän suunnittelijan teoksessa käsityö saa digitaalisen ulottuvuuden.

Designmuseo ja Suomen Käsityön Ystävät järjestivät nykymuotoilijoille mahdollisuuden tutustua historialliseen aineistoon, minkä jälkeen kukin suunnittelija on tulkinnut arkistomateriaalia oman näkemyksensä, alansa ja taustansa kautta.

Breath of the Ryijy -game
Breath of the Ryijy -peli on saanut innoituksensa Impi Sotavallan tekstiileistä.

”Minulla on aina ollut villi mielikuvitus ja jo lapsena löysin tekstiilien kuvioista pelien ja sarjakuvien maailman. Näyttelyssä nähtävän pelillisen teoksen lähtökohtina ovat muistikuvani mummolan matoista, ryijyistä ja kankaista, jotka toimivat lapsuuden leikkien pohjana”, Tervapuro kertoo.

Aikaisemmin Tervapuro on tehnyt pelejä yhteiskunnallisista aiheista. Lydia-peli antaa ulkopuolisille mahdollisuuden kokea, millaisessa tunnemaisemassa alkoholistiperheen lapsi voi elää.

Supersuosittu pienlehti

Toinen vieras on Laine-neulelehden päätoimittaja Jonna Hietala. Laine on nopeasti kasvanut itsenäinen julkaisu, joka käsittelee neulomaista ja tyyliä. Hietala saapuu studioon Yhdysvalloista.

“Osallistuimme New Yorkissa Vogue Knitting Live -tapahtumaan. Se kokoaa yhteen maailman parhaat neulesuunnittelijat ja lankakaupat. Teimme siellä kolme meet&greetiä. Yksi lukijamme ajoi viisi tuntia viettääksen hetken meidän kanssamme.”

Laine Magazine cover

Laine Magazine image
Eveline Cantin Bergeron suunnittelema neuleohje.

Helsinki Design Weekly torstaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Kuuntele haastattelu taajuudelta 89,7 MHz tai podcastina Radio Helsingin -sivuilta, podcast appeista ja Spotifysta. Ohjelman mahdollistavat Designmuseo ja Kämp Garden.