Veneen suunnittelu on kompromissien taidetta

Olympiamitalisti ja Star-luokan maailmanmestari Pelle Petterson on maailman tuotteliaimpia venesuunnittelijoita. Pettersonin suunnittelemia veneitä on laskettu vesille 100 000. Petterson on kipparoinut Americas Cupin 12mR-kisoissa, voittanut Star-luokan maailmanmestaruuden, Olympiahopean ja -pronssin. Lue koko haastattelu!

Olympiamitalisti ja Star-luokan maailmanmestari Pelle Petterson on maailman tuotteliaimpia venesuunnittelijoita. Hänet tunnetaan koko kansan Maxi-veneistä. Pettersonin ura alkoi teollisena muotoilijana. Vuosina 1961–1973 valmistettiin lähes 50 000 Volvo P1800 -urheiluautoa, niin sanottua Pyhimys-Volvoa. Pettersonin suunnittelemia veneitä on laskettu vesille 100 000. Petterson kipparoinut Americas Cupin 12mR-kisoissa, voittanut Star-luokan maailmanmestaruuden, Olympiahopean ja -pronssin.

Miten näet itsesi suunnittelijana?

Suurin osa sunnittelemistani tuotteista ovat pieniä käyttöveneitä. Tein paljon töitä Monark-Cresentille. Tämän jälkeen tulivat Maxi-purjeveneet. Tavoite oli luoda moderneja, edullisia ja käytännöllisiä veneitä. Tämä oli leipätyöni, jonka taloudellisen vakauden turvin pystyin keskittymään intohimooni, eli purjehdusurheiluun.

Kutoset kilparadalla.

Metriveneissä jokainen on yksilö, mutta tehty luokkasäännön matemaattisen kaavan mukaan, jonka tuloksena on tietty metrimäärä, joka ei kuitenkaan viittaa veneen todelliseen pituuteen. Esimerkiksi 12mR-luokan vene on noin 21 metriä. Miten kiinnostuit juuri metriveneistä?

Osallistuin jo 1953 5.5-veneen miehistöön Hankøssä Norjassa. Samaan regattaan osallistuivat kuutoset, kasit ja 12 metriset. Ne tekivät minuun kauneudellaan vaikutuksen, joka on kestänyt tähän päivään saakka. Erityisen vaikuttavia ovat 12 metriset.

Pelle Petterson
Pelle Pettersson sekä gasti Stellan Westerdahl.

Purjehdusmenestyksesi olivat Star-luokassa, mutta olet suunnitellut voitokkaita metriveneitä.

Olin vuosikausia viritellyt Stareja, jotka ovat yksityyppiveneitä. Metriveneet ovat konstruktioluokka, joissa suunnittelijalla on suuri rooli. 12mR Sverige -veneen suunnittelun aikana sain samalla modernin 6mR -veneen tilauksen. Se voitti vuoden 1977 maailmanmestaruuden. Olin siinä soveltanut samoja periaatteita kuin Sverigessä. Tämä antoi itseluottamusta. Sainkin piirtää 22 kuutosta eri toimeksiantajille, uuden veneen melkein joka vuosi aina 1989 saakka. Moni niistä voitti maailmanmestaruudet. Suunnittelin myös kaksi 8mR-venettä.

Onko sinulla suunnittelijana salainen resepti?

Metriveneissä suunnittelu tähtää vain yhteen asiaan: ylivoimaiseen suorituskykyyn.

Tutkin ja opiskelin luokkaa intensiivisesti. Sain käsiini Americas Cup voittajan, 12 metrisen OIin Stephensin 1974 suunnitteleman Courageousin piirrostukset. Rakensimme pienoismallin, jota testattiin omia prototyyppejäni vastaan Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa Göteborgissa. Vähitellen keksin hyviä ratkaisuja. Huippuvene on aina hyvin monen tekijän onnellinen lopputulema. Haastavinta on ratkaista vedenalaisen rungon muodon tilavuuden jakauma. Veneen suunnittelu on lopulta kompromissien taidetta.

Pelle Petterson on 29.2. Helsingissä pääpuhujana Classic Yacht Symposium 2020-tilaisuudessa.

Helsinki Design Weekly on tapahtuman mediakumppani.