Tre:n Tanja Sipilä uskoo avoimuuteen

Tanja Sipilän perustama suomalaista ja pohjoismaista designia myyvä Tre kompastui vauhtisokeuteen ja etsii nyt pienosakkaita joukkorahoituksella. Kaikkein tärkeintä on luottamuksen palauttaminen, sanoo Sipilä.

Tanja Sipilän perustama suomalaista ja pohjoismaista designia myyvä Tre kompastui vauhtisokeuteen ja etsii nyt pienosakkaita joukkorahoituksella. Kaikkein tärkeintä on luottamuksen palauttaminen, sanoo Sipilä.

Miksi on tärkeää, että Helsingissä on oltava muotoilun kivijalkakauppa?

Tre on lifestyle ja designkauppa, joka keskittyy suomalaisuuteen ja pohjoismaisuuteen. Haluamme välittää niitä arvoja, jotka liittyvät suomalaiseen ja pohjoismaiseen designiin.

Uskomme monikanavaiseen malliin, jonka takia emme ole lähteneet heti aluksi pelkästään verkkoon. Verkkokauppa on kuitenkin se, jonka merkitys meilläkin tulee kasvamaan. Mutta on tärkeää, että asiakkaat pääsevät tutustumaan etenkin uusien merkkien tuotteisiin fyysisesti. Suurin osa vähittäiskaupasta käydään edelleen kivijalassa. Kivijalka myös kasvattaa brändin tunnettuutta ja liikevaihtoa nopeammin kuin pelkkä verkkokauppa.

Teidän talousvaikeuksista ovat kärsineet myös pienet suomalaiset tekijät. Miten aiotte voittaa heidän luottamuksensa takaisin?

Se, että meidän ongelmista ovat kärsineet monet muutkin, on itselleni se kaikista kurjin asia. Se on motivoinut minua ja koko meidän tiimiä yrittämään ja jaksamaan, koska tiedämme että vain yhtiön vaikeuksien voittaminen takaa sen, että velat voidaan maksaa. Monet asiat olisi voinut hoitaa paremmin, mutta nyt näistä virheistä on opittu. Meille on tärkeintä, että meihin voi luottaa – muuten ei meidänkään liiketoiminta onnistu. Siksi on tärkeää olla avoin. Onneksi suuri osa yhteistyökumppaneista haluaa olla mukana toiminnassamme, ja uskon että pikkuhiljaa tekemällä oikeita asioita luottamus palautuu.

Olette tehneet ison sopimuksen Japanissa. Mitä se tuo tullessaan?

Japani on hyvä esimerkki siitä, miten virheistä on opittu. Olemme testanneet siellä  markkinaa ensin pienesti ja nyt neuvotelleet ja lisenssisopimuksen japanilaisen maahantuonti yhtiö Pos:n kanssa. He ottavat haltuunsa Tre:n operatiivisen liiketoiminnan Japanissa. Meidän tehtäväksi jää kuratoida Japaniin tuotteet. Kasvua ja brändin kehittämistä tehdään yhdessä. Tulevaisuuteen kuuluvat verkkokauppa, popupit ja myymälät. Lisäksi saamme ovet auki tavarataloihin. Monia muitakin juttuja on suunnitteilla, mutta otamme asiat nyt hitaasti. Japanin sopimus on myös siksi merkittävä, että tämä on Trelle hyvä kansainvälistymismalli. Paljon riippuu kuitenkin yhteistyökumppanista. Japanista löytyi hyvä sellainen, mutta sitä edelsivät noin vuoden neuvottelut.

Mitä Tre antaa suomalaisille muotoilijoille?

Tre haluaa avata brändeille uusia myyntikanavia ja markkinoita. Siihen esimerkiksi Japanissa kasvava liiketoiminta antaa entistä paremmat mahdollisuudet.

Tulevaisuudessa Tre tulee laajentamaan tuotekehitykseen ja kansainvälistymiseen liittyviä palveluita. Tre on monelle brändille myös merkittävä myyntikanava.

Nyt teillä on joukkorahoitus käynnissä. Miten joukkorahoitukseen voi osallistua ja mitä vastikkeita rahoituksessa on?

Joukkorahoitukseen voi osallistua Mesenaatin joukkorahoitusasemalla. Siellä voi ostaa TREn osakkeita alkaen yhdestä osakkeesta lähtien. Osakkeiden ostajista tulee Tre:n omistajia – pienosakkaita.

Lisäksi myynnissä on jeesipaketteja, jotka eivät oikeuta osakeomistukseen.

Myymäläkuvat: Elena Liseytseva