Helsingin päärautatieaseman näyttävään halliin aukeaa uusi näyttely- ja tapahtumatila

VR:n lipunmyynniltä vapautuneessa tilaan tuleva pop-up näyttely- ja tapahtumatila. Kulttuurihalli aukeaa heti, kun se on mahdollista – aikaisintaan huhtikuun puolivälissä. Upea tila tarjoaa kulttuuritoimijoille ainutlaatuisen tilaisuuden tavoittaa yleisö Helsingin ydinkeskustassa.

VR:n lipunmyynniltä vapautuneessa tilaan tuleva pop-up näyttely- ja tapahtumatila. Kulttuurihalli aukeaa heti, kun se on mahdollista – aikaisintaan huhtikuun puolivälissä. Upea tila tarjoaa kulttuuritoimijoille ainutlaatuisen tilaisuuden tavoittaa yleisö Helsingin ydinkeskustassa.

Helsinki Design Weekin takana oleva Luovi Productions tuo yhdessä VR:n kanssa kulttuuritoimintaa päärautatieasemalle maaliskuun puolivälistä alkaen. Tavoitteena on rakentaa vilkkaasta liikenteen solmukohdasta yhä viihtyisämpi kohtaamispaikka.

Helsingin päärautatieaseman Kulttuurihalli. Kuvat: Tuomas Uusheimo
Helsingin päärautatieasema on arkkitehti Eliel Saarisen luomus, joka juhlisti viime vuonna satavuotista taivaltaan.

“Kulttuurihalli tuo ydinkeskustaan monipuolisen kattauksen erilaisia tapahtumia, vaihtuvia näyttelyitä ja kahvilan, joka palvelee myös yksityistilaisuuksia. Tällaista tilaa ja toimintaa on kaivattu, ja toivommekin, että mahdollisimman moni löytää Kulttuurihallin tilaisuuksien ja näyttelyiden tapahtumapaikkana”, kertoo Luovi Productionsin toimitusjohtaja Kari Korkman.

“Kulttuurihalli on tarkoitettu tasokkaalle kulttuurille kirjallisuudesta muotoiluun tai vaikkapa nykysirkukseen. Ensimmäisenä tilassa nähdään valaistusinstallaatio. Kevään ohjelmistoa ei ole vielä täysin buukattu, joten nyt on ainutlaatuinen tilaisuus hyödyntää upeaa ja uniikkia tilaa asemalla, jota käyttää päivässä jopa 250 000 ihmistä”, hän jatkaa.

Helsingin päärautatieaseman Kulttuurihalli. Kuvat: Tuomas Uusheimo
Aseman entisessä lipunmyyntitilassa on jäljellä paljon alkuperäistä Saarisen sisustusta, kuten seinien vihreät pilasterit, ikkunoita, ovia ja penkkejä. Arkkitehdin suunnittelemia ovat myös tilan seinäreliefikoristeet.

Upeiden puitteiden ja sijainnin lisäksi Kulttuurihalli tarjoaa kulttuuritoimijoille, yrityksille ja organisaatioille tilaisuuden järjestää tapahtumia lyhyelläkin varoitusajalla. Halli jakautuu kolmeen osaan: näyttelytila, lava ja tarjoilualue luovat toimivan kokonaisuuden, joka sopii erinomaisesti näyttelyille, juhlatilaisuuksille, tuotelanseerauksille tai seminaareilla. Tilaan mahtuu yhteensä 200 henkeä ja kahvila tarjoaa istumapaikkoja sadalle.

VR Groupin Lippuhalli saa myöhemmin uuden käyttötarkoituksen osana laajempaa aseman kehityshanketta. 

Helsingin päärautatieaseman Kulttuurihalli. Kuvat: Tuomas Uusheimo

“Entiseen VR:n lippuhalliin on tulossa ensi vuoden aikana uusi tasokas ravintola ja kahvila viihtyisine terasseineen. Halusimme merkityksellistä käyttöä lipunmyynniltä joulukuussa vapautuneeseen tilaan siihen asti, kunnes rakennustyöt lippuhallin sisällä alkavat. Uskomme, että Kulttuurihalli ilahduttaa niin junaa odottavia, kaupunkilaisia kuin turisteja”, kertoo hankepäällikkö Jani Jääskeläinen VR Groupin kiinteistöyksiköstä.

“Oikeastaan kyse on lippuhallin palauttamisesta lähemmäs alkuperäistä, Eliel Saarisen suunnittelemaa käyttötarkoitusta. Valmistuessaan tila on palvellut 2. ja 3. luokan matkustajien ravintola- ja odotushallina, ja käyttötarkoitus muuttui vasta 1958 lipunmyyntitilaksi”, Jääskeläinen taustoittaa.

Helsinki päärautatieaseman Kulttuurihalli_Tuomas Uusheimo

 Kulttuurihallin avajaiset siirtyvät ainakin kuukaudella. Lisätietoja: www.kulttuurihalli.fi