Kaj Franck -palkinto Ilkka Suppaselle

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2020 on valittu muotoilija, sisustusarkkitehti Ilkka Suppanen. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 29. kerran.

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2020 on valittu muotoilija, sisustusarkkitehti Ilkka Suppanen. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 29. kerran.

IIkka Suppanen on tehnyt menestyksekkään ja pitkän uran muotoilun ja taiteen parissa. Hän opiskeli sekä sisustus- ja kalustesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa että arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa ja teki läpimurtonsa 1990-luvun loppupuolella yhtenä Snowcrash-ryhmän perustajista. Ryhmän esiintyminen Milanon huonekalumessuilla 1997 toi mediahuomiota ja lukuisia yhteydenottopyyntöjä valmistajilta. Muun muassa iso italialainen kalustevalmistaja Cappellini otti Suppasen Flying Carpet -sohvan tuotantoonsa.

”En ole koskaan kokenut itseäni muodonantajana, vaan enemmänkin ajattelijana, joka suunnittelee asioita tulevaisuutta varten. Siinä muoto on yksi tärkeä osa, mutta ei se dominoiva”, kuvailee Suppanen itse työtään.

Twiggy-pöytä, Woodnotes, design Ilkka Suppanen.

Ilkka Suppanen on suunnitellut huonekaluja, valaisimia ja erilaisia kuluttajatuotteita, mm. lasia, lukuisille suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille. Portfolioon mahtuu myös arkkitehtuuria, näyttelysuunnittelua ja taideprojekteja.

Uransa aikana Ilkka Suppanen on saanut useita merkittäviä muotoilupalkintoja. Vuonna 2000 hän sai Design Forum Finlandin ensimmäistä kertaa jakaman Vuoden nuori muotoilija -palkinnon. Maailman suurimman, miljoonan Ruotsin kruunun suuruisen Torsten ja Wanja Söderbergin palkinnon Suppanen sai vuonna 2015. 

Kaj Franck -palkintojury totesi, että Ilkka Suppasen töiden takana on aina ollut paljon ajattelua, harkintaa ja tinkimättömyyttä. Työskentely on ollut hyvin monialaista eikä Suppanen ole ollut sidottu tiettyyn tuoteryhmään, brändiin tai maahan. ”Ilkka Suppanen liikkuu notkeasti teollisen muotoilun ja taiteen välimaastossa. Kiinnostus erilaisiin tuotantotekniikoihin, materiaaleihin ja niiden käyttöön näkyy esineiden muodoissa ja toiminnallisuudessa. Ilkka Suppasen muotokieli on esteettinen, raikas, keveä ja eteenpäin katsova. Hän pyrkii tekemään töitä, jotka tähtäävät hyvään käytettävyyteen, tarpeellisuuteen ja pitkään elinkaareen”, jatkuvat juryn perustelut.

Il silenzio -valaisin, design Ilkka Suppanen.

Vuoden 2020 Kaj Franck -muotoilupalkinnon juryyn kuuluivat toimitusjohtaja Petteri Kolinen Design Forum Finlandista, museonjohtaja Pilvi Kalhama Espoon modernin taiteen museo EMMAsta, asiamies Pentti Kivinen Suomen Messusäätiöstä, kuraattori, toimittaja Isa Kukkapuro ja muotoilija, professori Heikki Orvola. 

Kaj Franck -muotoilupalkinto kunnioittaa muotoilija Kaj Franckin (1911–1989) työn henkeä ja periaatteita korkeatasoisesta, demokraattisesta ja funktionaalisesta suunnittelusta, jolla ratkaistaan käytännön haasteita ja luodaan uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille. Erityinen ansio on, jos palkinnon saaja samalla tuo arkeen kauneutta, iloa ja parempaa elämän laatua. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Kaj Franck -muotoilupalkinnon on perustanut Design Forum Finland ja sen rahoittaja on Suomen Messusäätiö.

Kaj Franck -muotoilupalkinto on osa uutta Design Forum Finland Awards -palkintokokonaisuutta. Ilkka Suppasen palkintonäyttely avautuu osana tätä näyttelykokonaisuutta loppukesästä 2020 ja hänen töitään on esillä myös Habitare-näyttelyssä Messukeskuksessa Helsingissä syyskuussa.