Muotoilun juhlaa

Muotoilun juhlapäivät eli Helsinki Design Week järjestetään totuttuun tapaan tulevana syksynä 3.-13.9.2020. Ohjelmassa on näyttelyitä, seminaareja, avointen ovien tilaisuuksia, pienimuotoisia kohtaamisia sekä digitaalista sisältöä suurelle yleisölle ja alan ammattilaisille.

Muotoilun juhlapäivät eli Helsinki Design Week järjestetään totuttuun tapaan tulevana syksynä 3.-13.9.2020. Ohjelmassa on näyttelyitä, seminaareja, avointen ovien tilaisuuksia, pienimuotoisia kohtaamisia sekä digitaalista sisältöä suurelle yleisölle ja alan ammattilaisille.

Helsinki Design Week on mahdollista toteuttaa, sillä kyse on sarjasta vastuullisesti järjestettyjä ja erikokoisia tapahtumia, ei niinkään yksittäisestä massatapahtumasta. Osa tapahtumista muuntuu tarvittaessa virtuaaliseksi, osa taas on luonteeltaan jo valmiiksi osallistujamäärältään rajoitettu. Helsinki Design Weekin pääkumppanina Helsingin kaupunki on mukana tukemassa festivaalin järjestämistä turvallisesti ja vastuullisesti.

Teema ja ilme yhdistävät

Tänä vuonna teemana on ”Sitoutumisen merkit” – muotoilun merkitys ja siihen liittyvät arvot. Teema toimii ohjenuorana ja työkaluna kaikille tapahtumaan osallistuville suunnittelijoista näytteilleasettajiin ja tekijöistä kävijöihin.

Festivaali-ilmeessä näkyy päätapahtumapaikka Olympiastadion ja sen ajaton arkkitehtuuri sekä urheilumaailman energiset värit. Stadionin yhteyteen rakennetun Urheilumuseon arkistosta löytyi 1940-luvulla otettuja hienoa ja dramaattisia kuvia stadionista ja sen yksityiskohdista. Kuvat juhlistavat juuri remontoidun rakennuksen historiaa ja muotoilua. Ilmeen on luonut Helsinki Design Weekin graafinen suunnittelija Jenni Väre.

Kuvat Urheilumuseo / Foto Roos.

Stadikalla tapahtuu

Syksyn päänäyttämönä toimii vasta remontoitu Olympiastadion, jonka avarat tilat mahdollistavat turvalliset kohtaamiset sallituissa rajoissa. Viikonloppuna 11.-13.9. stadikalla järjestetään opastettuja kierroksia ja vietetään lastenkin designviikonloppua.

Stadikalle sijoittuu myös syksyn päänäyttely, muotoilua ja arkkitehtuuria ilmentävien installaatioiden sarja. Vastaremontoiduissa tiloissa Helsinki Design Week esittelee ajankohtaista ja kiinnostavaa muotia, muotoilua ja arkkitehtuuria. Päänäyttelyn sisältö rakentuu yksittäisistä tuotteista ja installaatiosta laajoihin nuorten muotoilijoiden katselmuksiin.

Suomen suurin PechaKucha

Olympiastadion antaa avarat puitteet myös Suomen suurimmalle PechaKucha Nightille syyskuun 12. päivänä. Japanilaisten arkkitehtien luoman tapahtumakonseptin säännöt ovat selkeät: 10 puhujaa, joista jokainen esittää 20 kuvaa à 20 sekuntia per kuva vapaasti valitsemastaan aiheesta. Esiintyjien lista julkistetaan elokuun alussa.

PechaKucha Night vuonna 2019. Kuva: Helsinki Design Week / Aleksi Poutanen

Design Market

Syksyn odotetuin myyntitapahtuma Design Market aloittaa Helsinki Design Weekin viikonloppuna 3.-5.9.2020. Tapahtuma löytyy nyt sekä verkosta että Helsingin keskustan kivijalkamyymälöistä. Luvassa on designlöytöjä, mallikappaleita ja muita aarteita edullisin hinnoin. Design Marketin tapahtumasivu listaa myyjät ja tarjoukset sekä opastaa tuotteiden ääreen linkein ja kartoin. Tuotteet myydään myyjien omista kivijalkamyymälöistä sekä verkkokaupoista. Mukana olevat merkit ovat sitoutuneet myymään ympäristöystävällisiä ja kestävästi tuotettuja tuotteita.

Luovien luokse

Open Studios -opastetut kierrokset tutustuttavat luovan työn tekijöihin 9.-10.9. Kierroksella tavataan helsinkiläisiä arkkitehtejä, graafikoita ja muita suunnittelijoita. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua kaupunkimme luoviin tekijöihin.

Open Showrooms 9.-10.9. puolestaan on suunnattu ammattilaisyleisölle ja median edustajille. Siinä käydään alan valmistajien ja maahantuojien näyttelytiloissa ja tutustutaan heidän tuotteisiinsa.

Designia kaupunkikuvassa

Helsinki Design Week on läsnä Helsingin ydinkeskustan ulkomainospinnoilla kahden viikon ajan tapahtuman ympärillä. Open Screens -kampanja ottaa haltuun digitaaliset näytöt ja tuo muotoilun juhlan kirjaimellisesti osaksi kaupunkikuvaa.

Helsinki Design Weekin ja Lasten Designviikon yksityiskohtainen ohjelma ja esiintyjät julkaistaan elokuun alussa.