Vuoden 2020 festivaaliohjelma on julkaistu

Helsinki Design Week 2020 järjestetään 3.–13. syyskuuta. Päätapahtumapaikkana on juuri remontista valmistunut Olympiastadion, jonka näyttely on auki yleisölle 11.–13.9. 

Helsinki Design Week 2020 järjestetään 3.–13. syyskuuta. Päätapahtumapaikkana on juuri remontista valmistunut Olympiastadion, jonka näyttely on auki yleisölle 11.–13.9.

[button class=”” text=”Tutustu ohjelmaan” url=”https://www.helsinkidesignweek.com/fi/ohjelma/” ]

Stadikalla järjestetään päänäyttely, PechaKucha Night sekä Lasten Designviikonloppu. Päänäyttelyssään Helsinki Design Week esittelee ajankohtaista ja kiinnostavaa muotia, muotoilua ja arkkitehtuuria – designin yleisurheilua. Päänäyttelyn sisältö rakentuu yksittäisistä tuotteista ja installaatiosta aina laajoihin nuorten muotoilijoiden katselmuksiin. Mukana ovat muun muassa puuseppä Antrei Hartikaisen Seitikki-teos, Caracara-studion sienirihmastosta ja betonista valmistettu installaatio sekä Jasper Morrisonin kuratoima penkkinäyttely.

Päätapahtumapaikka tarjoaa myös unohtumattomat puitteet Euroopan suurimmalle PechaKucha Nightille lauantai-iltana 12. syyskuuta. Stadionin viheriöllä sijaitsevalle lavalle nousevat muun muassa apulaispormestari Anni Sinnemäki, Aalto-elokuvan ohjaaja Virpi Suutari, Hakolan toimitusjohtaja Anna-Leena Hakola sekä arkkitehti Teemu Kurkela.

”Unohtumattoman arkkitehtoonisen elämyksen lisäksi Olympiastadion tarjoaa poikkeuksellisen tilavat puitteet meille. PechaKucha-iltana ulkokatsomoon otetaan 1000 ihmistä, ja silti voidaan säilyttää riittävät  turvavälit”, sanoo festivaalin johtaja Kari Korkman.

Kunniavieraita Olympiastadionin viikonlopussa ovat lapset. Lasten Designviikonloppuun on vapaa pääsy ja luvassa on muotoilijaduo Anna van der Lein ja Kristos Mavrostomoksen suunnittelema hauska ja osallistava reitti ympäri Olympiastadionin kuuluisaa nurmikenttää. Lasten tapahtumaan on perheillä vapaa pääsy.

Etänä ja verkossa

Koronavirustilanne vaikuttaa myös muotoilufestivaaliin.

“Helsinki Design Week voidaan toteuttaa turvallisesti, sillä kyse on sarjasta vastuullisesti järjestettyjä ja erikokoisia tapahtumia, ei niinkään yksittäisestä massatapahtumasta. Olemme muokanneet ohjelmasisältöä enemmän virtuaaliseksi ja suunnitelleet tapahtumat väljiksi”, sanoo festivaalin ohjelmajohtaja Anni Korkman.

Aikaisempina vuosina yli 20 000 kävijää Kaapelitehtaalle kerännyt Design Market järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa ja kivijaloissa torstaista lauantaihin 3.–5. syyskuuta.

Festivaalin vuositeema Sitoutumisen merkit näkyy myös Design Marketissa. Mukana on toimijoita, jotka ovat sitoutuneet myymään ympäristöystävällisiä ja kestävästi tuotettuja tuotteita.

Kuvan on tehnyt Vilja Achté, joka on yksi Open Screens -näyttelyn kuraattoreista.

Open Screens esittelee kolmiulotteista animaatiota avoimessa kaupunkitilassa, mainostauluilla ympäri Helsingin keskustaa. 3D-animaatio on viime vuosina tärkeäksi noussut muotoilun ala, joka vaikuttaa voimakkaasti visuaalisuuteen ja tarinankerrontaan digitaalisissa ympäristöissä. Mukana ovat työt Wang & Söderströmiltä, Anna Alangolta, Ada Sokolilta sekä Matti Vesaselta.

Kuudes Data-Driven Design Day järjestetään digitaalisena konferenssina. Sen puhujat edustavat näkyviä kotimaisia organisaatioita, mukana ovat muun muassa Kesko, Fortum, Posti, YLE, Sanoma Media Finland, HSL ja Helen.

Sitoutuminen ilmastotyöhön

Viime vuonna alkanut tiivis sisältöyhteistyö Aalto-yliopiston kanssa jatkuu toisella Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuudella. Tapahtumassa käsitellään uusia materiaaleja kuten bioliimaa, selluloosavaahtoa ja puuglitteriä, esillä on moniaistillinen merileväpaviljonki ja sienien tulevaisuuden mahdollisuuksia käsittelevä näyttely Fungi.

Traces from the Anthropocene: Working with Soil -projekti on esillä Soil Matters -näyttelyssä.
Kuva: Tzuyu Chen

Helsingin Kaupungintalolla järjestetään Ilmastokorkeakoulu, jonka puhujat tarjoavat erilaisia ratkaisuja entistä ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen kaupungeissa.

Designmuseossa aukeaa Soil Matters -näyttely, joka tekee maaperän näkyväksi ja kannustaa katsojaa pohtimaan omaa suhdettaan maahan. Maaperän materiaalisuutta käsitellään näyttelyssä muotoilun ja taiteellisen tutkimuksen keinoin.

[button class=”” text=”Tutustu ohjelmaan” url=”https://www.helsinkidesignweek.com/fi/ohjelma/” ]