Stadionnäyttely – ”Citius, altius, fortius” vai ”Less is more”

Stadionnäyttelyssä on esillä 14 installaatiota ja seitsemän näyttelykokonaisuutta. Suunnitelmissa ollut HDW:n kaikkien aikojen kansainvälisin näyttely muuttui pandemian johdosta, ja nyt esillä on kiinnostava joukko uusia nousevia kotimaisia tekijöitä, pieniä mökkejä ja uniikkeja teoksia ainutlaatuisissa puitteissa.

Stadionnäyttelyssä on esillä 14 installaatiota ja seitsemän näyttelykokonaisuutta. Suunnitelmissa ollut HDW:n kaikkien aikojen kansainvälisin näyttely muuttui pandemian johdosta, ja nyt esillä on kiinnostava joukko uusia nousevia kotimaisia tekijöitä, pieniä mökkejä ja uniikkeja teoksia ainutlaatuisissa puitteissa.

Olympialiikkeen motto on ”nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin”. Muotoilussa on puolestaan painotettu, että vähemmän on enemmän. Stadionnäyttelyssä nämä kaksi kohtaavat. Mikä on tarpeeksi ja mikä liikaa?

Helsinki Design Weekillä kuluttajat kohtaavat muotoilun kivijalkakaupoissa ja verkossa. Stadionnäyttely esittelee ideoita ja prototyyppejä, jotka eivät vielä löydy kauppojen hyllyiltä – eikä osa edes ole kaupallistettavissa. Aalto-yliopiston KAJO-valaisinnäyttely on osa opetusta ja auttaa opiskelijoita löytämään oman tapansa nähdä ja muotoilla. Iittalan kanssa yhteistyössä tuotettu Nordic Senses puolestaan pohtii miten löydämme tasapainon ja harmonian: miten valitaan kotiin vain kaikkein välttämättömimmät esineet ja palvelut? Aallon kolmas näyttelykokonaisuus The Future of Dining pureutuu megatrendeihin ja niiden vaikutukseen ihmisten arjessa.

Stadionilla voi tutustua moniin nuoriin muotoilijoihin, joiden työt liikkuvat konseptien ja valmiiden tuotteiden välimaastossa. Maija Leskelä tutkii värejä ja muotoja, valon ja varjojen vaihtelua. Riku Toivonen puolestaan tulen ja valon yhteyttä. Henri Judin on yksi harvoista mukanaolijoista, joiden suunnittelemia tuotteita on jo kaupan. Stadionnäyttelyssä hän kuitenkin altistaa kävijät kokemaan optisia harhoja.

Saturnus-Uranus Cups by Henri Judin.

Pekka Harni sitoutui ekologisen muotoilun arvoihin ja elinkaariajatteluun jo paljon ennen kuin se oli trendikästä. Stadionnäyttelyn vanhin esine on hänen nojatuolinsa vuodelta 1983. Kaikki seitsemän tuolia on suunniteltu niin, että ne voidaan kuljettaa tilaa säästäen, koota, purkaa, kierrättää ja lopuksi lajitella. Yksikään ei ole sarjatuotannossa vielä, vaikka ne sopisivat erinomaisesti verkkokauppaan, joka painottaa kestävää kehitystä.

Seven Chairs by Pekka Harni.

Liike on muotisuunnittelijoiden kollektiivi, jonka 20-vuotisjuhlanäyttely Fitting Values on käsitteellinen myymälätila, joka havainnollistaa arvovalintoja, joita teemme jokapäiväisen pukeutumisen kautta. Stadionnäyttelystä löytyy myös toinen konseptuaalinen myymälätila, jossa yleisöä haastetaan punnitsemaan syvällisemmin omia valintojaan. Heidi Uppan ja Apaar Tulin Value Shop tutkii kuluttajan käyttäytymistä taiteen ja muotoilun raja-alueilla ja niiden avulla.

The Value Shop.

Taideteollisuuden arvostus nousee, kun kritiikki massakuluttamista kohtaan kasvaa. Stadionnäyttelyssä on esillä useita uniikkia teoksia, joita ei ole suunniteltu yhteen sesonkiin vaan pysyviksi. Pia Männikkö, Inni Pärnänen, Aino Favén, Simone Kliuciute, Eri Shimatsuka ja Antrei Hartikainen ovat luomisvoimaisia tekijöitä, joiden työt saavat Olympiastadionista hienot kehykset.

Ideoiden ja protojen näyttelyssä valmistusta edustavat puolalaiset posliinitehtaan työntekijät. Ihmisen jälki -astiaston valmistuksessa heidän työkäsineensä sormenpäät upotettiin kobolttisuolaan. Työntekijöiden kosketusjälki jää näkymättömäksi ennen kupin polttoa, ja poltettaessa koboltti muuttuu tummansiniseksi. Tällä tavalla pöytäposliini säilyttää heidän kosketuksensa, paljastaen ”inhimillisen tekijän” merkityksen teollisessa tuotannossa.

Porcelain with fingerprints.
Photo: Arkadiusz Szwed

Stadionnäyttely esittelee ylpeänä myös uutta arkkitehtuuria. Kontiolahdelle pystytetty Ateljé Sotamaan suunnittelema asuintalo Meteoriitti ja Lauttasaareen pystytettävä Nomen Nescion mökki ovat Olympiastadionilla ensi kertaa yleisön ihailtavana.

Olympialiikkeen motto on selkeimmin nähtävissä Atte Linnan ja Metropolian Bloft Design Labin 3D-suurtulostimessa. Se on nopea, voimakas ja korkeutensa takia sijoitettuna Olympiastadionin ulkotiloihin. Suurtulostin osallistuu Helsingin kaupungin kokeiluun, jossa on tarkoitus testata merestä kerätyn muovin soveltuvuutta 3D-tulostamiseen.

Kari Korkman

Stadionnäyttelyn kuraattorina toimii Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman. Margriet Vollenbergin kansainvälinen suur-näyttely Olympiastadionilla peruuntui pandemian johdosta. Yhteistyö kuitenkin jatkuu ja Vollenberg toimii nykyään Helsinki Design Weekin advisory boardissa.

Lue lisää ja osta liput näyttelyyn.

Ensimmäinen kuva: Pia Männikön installaatio