Artek: ajankohtaista ajattomuutta

Ajattomuus on salaperäinen ominaisuus, ja se paljastuu luonnollisesti vasta ajan saatossa, sanoo Artekin toimitusjohtaja Marianne Goebl.
Helsinki Design Weekillä Artek Helsinki -myymälässä Keskuskadulla on Timeless Content Inside -näyttely, joka luotsaa katsojan Artekin arvojen ytimeen. 

Ajattomuus on salaperäinen ominaisuus, ja se paljastuu luonnollisesti vasta ajan saatossa, sanoo Artekin toimitusjohtaja Marianne Goebl.

Helsinki Design Weekillä Artek Helsinki -myymälässä Keskuskadulla on Timeless Content Inside -näyttely, joka luotsaa katsojan Artekin arvojen ytimeen.

Vuonna 2009 Artekin pakkaukset saivat kylkeensä sloganit, jotka herättelevät pohtimaan kuluttamista ja valintoja. Jakkarapakkauksessa todetaan, että yksi tuoli riittää ja valaisinpakkauksen kerrotaan sisältävän ajatonta muotoilua.

Artekissa ajaton muotoilu on aina tarkoittanut sitä, että sekä tuotteen estetiikka että laatu kestävät aikaa. Artekin huonekalut eivät seuraa muotivirtauksia, vaan niiden selkeä, hiljainen muotokieli viehättää vuosikymmenestä toiseen.

Kun uusia tuotteita kehitetään, miten tulevat klassikot voidaan tunnistaa?

“‘Ajattomuus’ on salaperäinen ominaisuus, ja se paljastuu luonnollisesti vasta ajan saatossa. On tärkeää, että tuote kestää kulutusta, mutta sen on kestettävä myös käyttäjän esteettisiä mieltymyksiä”, sanoo toimitusjohtaja Marianne Goebl.

Goebl listaa ominaisuuksia, joita uusien tuotteiden kohdalla mietitiään:

“Kuten hyvän kumppanin, tuotteilla on oltava rehellinen ja välitön persoonallisuus. Ne eivät pyri herättämään huomiota, mutta tukevat ympäristöään selkeydellään, käytännöllisyydellään ja ovat runollisen yksinkertaisia. Ja silti niillä on oltava tunnistettava hahmo.”

Aino Aalto suunnitteli Riihitie ruukun 1937. Photo: Artek / Zara Pfeifer

Tuotteet kestävät aikaa myös toiminnallisuutensa ja laatunsa puolesta. Laadukkaista materiaaleista valmistettu, vakio-osiin perustuva rakenne on riittävän yksinkertainen ollakseen riippumaton teknologisesta kehityksestä ja palvellakseen käytössä sellaisenaan vuodesta toiseen.

“Tuote, jolla on tällaiset ominaisuudet, pysyy todennäköisemmin ajankohtaisena, kuin muodikas ilmaisu. Viimekädessä vain tulevat sukupolvet voivat todeta, olemmeko onnistuneet”, sanoo Goebl.

Osana kokonaisuutta

Monet Artekin huonekaluista ja valaisimista syntyivät arkkitehti Alvar Aallon piirtämiin rakennuksiin osaksi arkkitehtonista kokonaisuutta. Klassikoista on tullut tuolien ja pöytien arkkityyppejä, jotka ovat monikäyttöisiä ja soveltuvat luontevasti erilaisiin tiloihin.

Kalusteita voi käyttää monella tapaa: Aallon jakkara toimii istuimena tai sivupöytänä, klassista 611 tuolia voi käyttää kodin ruokailuryhmässä, yrityksen neuvotteluhuoneessa ja riveittäin kirkkosalissa.

“Monet mallit ovat 80 vuotta vanhoja, joten niistä on nähty erilaisia versioita vuosien saatossa. Näyttelyistä ihmisille ovat jääneet mieleen tietyt kankaat tai värimallit, vaikka tuotteita on ollut arkikäytössä vaikka minkävärisillä petsillä käsiteltynä ja erilaisilla verhoiluilla”, kertoo Artekin Suomen maajohtaja Anja Matilainen.

Artekin kalusteiden luonnonmateriaalit, puu, nahka, linoleumi ja pinnoittamaton messinki, saavat ajan myötä patinan. Oman uuden kalusteen mahdolliseen tulevaisuuteen voi tutustua Artek 2nd Cycle -myymälässä, jossa on myynnissä valikoima iäkkäämpiä klassikoita.

“2nd Cyclessä näkee näitä erilaisia, eri aikakausien hauskoja ja jännittäviäkin yhdistelmiä. Joskus kuulee kommentin, että ‘en tiennytkään, että tämä on Artekin’”, sanoo Matilainen.

Huonekaluja voi myös muokata tarpeen mukaan elämän käänteissä. Puuosia voi uudistaa maalaamalla ja entisöidä hiomalla ja lakkaamalla. Satulavyötuolien pellavavyöt voi uusia ja verhoillut kalusteet voidaan verhoilla uudestaan.

“Huoltopalveluiden lisäksi meiltä saa ostaa komponenttejä, jos esimerkiksi haluaa ruokapöydästä sohvapöydän. Meiltä saa lyhyemmät jalat – ja sitten seuraavassa elämänvaiheessa voi vaihtaa korkeat jalat takaisin. Tämä on monelle oivallus!” kertoo Matilainen.

Timeless Content Inside -näyttely Artek Helsinki -myymälässä 8.6.–12.9.2020. Näyttelyarkkitehtuurista ja -grafiikoista on vastannut luova toimisto Kokoro & Moi.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Artekin kanssa. Kuten kaikki sisältö Helsinki Design Weeklyssä, myös kumppaniartikkelit on tehty palvelemaan ensisijaisesti lukijoitamme.

Kuvat: Artek / arkistot, Zara Pfeifer ja Riikka Kantinkoski