Marttiini Eräkokki-veitsisarja kannustaa luonnon helmaan puukko kerrallaan

Suomalainen veitsivalmistaja Marttiini loi yhteistyössä suunnittelija Harri Koskisen kanssa täydellisen veitsisarjan, joka sisältää retki- ja mökkikeittiön tärkeimmät veitset. Eräkokki-kokoelma on verratton viisikko, joka kulkee helposti vyöllä elegantilla, nahkaisella kääröllä. Sarja on klassista, tuttua Marttiinia – käytännöllistä ja kauniisti suunniteltua.

Suomalainen veitsivalmistaja Marttiini loi yhteistyössä suunnittelija Harri Koskisen kanssa täydellisen veitsisarjan, joka sisältää retki- ja mökkikeittiön tärkeimmät veitset.

Eräkokki-kokoelma on verraton viisikko, jota suojaa elegantti, nahkainen käärö. Sarja on klassista, tuttua Marttiinia – käytännöllistä ja kauniisti suunniteltua.

Yhteistyössä suunnittelija Harri Koskisen kanssa tuotettu Marttiinin Eräkokki-veitsisarjan suunnittelu lähti puhtaasti tarpeesta. “Satunnaisena eränkävijänä ja ruoanlaittajana minulla on itselläni ollut usein tarve ottaa myös kokkiveitsi mukaan luonto- ja metsästysreissuille, mistä syntyikin Eräkokki-konseptin idea”, Koskinen avaa suunnitteluprosessia.

“Monet ihmiset, jotka tykkäävät liikkua luonnossa tai haluavat viettää aikaa mökillä, tarvitsevat laadukkaita veitsiä”, Ville Kivilompolo, Marttiinin pääsuunnittelija, vahvistaa.

Hyvin suunnitellun veitsen tarpeen tunnistaminen johti kuitenkin projektin ensimmäiseen haasteeseen. Ollakseen käytännöllisiä osana retkeilyelämää, veitsien tulisi myös kulkea sujuvasti mukana, kaiken muun mukana kulkevan tavaran ohella.

“Pidän itse kovasti siitä, kuinka helposti veitsisarja kulkee mukana”, Kivilompolo innostuu, “siinä yhdistyy loistavasti muotoilu käytännöllisyyteen, toimivuuteen ja perimmäiseen toiveeseemme rohkaista ihmisiä löytämään tiensä luontoon”.

Ville Kivilompolo
Ville Kivilompolo.

Eräkokki-kokoelmasta päätettiin heti tehdä veitsisarja. Veitset toimivat ehdottomasti myös yksittäisinä, retkikeittiön tai leirintäalueen askareita helpottavina tuotteina. Jokaista sarjan veistä yhdistää innoituksena toiminut pohjolan luonto, muodon voima ja vahva funktio.

Tuotesarjasta tekee ainutlaatuisen sen viiden veitsen sarja, johon kuuluvat puukko, pikkupuukko, filetti, kokkiveitsi, kalapiikki ja hiomakivi.

“Jokaisella neljällä veitsellä on useita käyttötarpeita kannonnokasta mökkikeittiöön. Veitset ovat universaaleja”, Harri Koskinen lupaa.

Käärön tärkeä rooli

Eräkokki-tuotesarjan veitset on kääritty kauniiseen, nahkaiseen kääröön, jonka tuotekehittelyn tärkeyttä ei tule aliarvioida. “Nahkaisen kantokäärön suunnittelu oli mielenkiintoinen haaste”, Kivilompolo nauraa. “Muotoilu oli kiinnostavaa, koska halusimme luoda yksinkertaisella ratkaisulla käärön, jolla saa kulkemaan viisi tuotetta.”

Eräkokki-sarjan veitset kulkevat helposti mukana kauniissa nahkaisessa käärössä.

Kantokäärön tuli pysyä koossa vain niiteillä. “Emmekä halunneet tehdä moniulotteista muoviboksi-ratkaisua”, Kivilompolo tarkentaa.

Ratkaisua pohdittiin suunnittelija Koskisen kanssa pitkään puolin ja toisin, lopulliseen kääröön lisättiin vyö, jolla voi säädellä kantokäärön kireyttä. Käärö on ylhäältä auki, se mahdollistaa veitsien nostamisen kahvojen puolelta ulos, avaamatta käärön vyötä. “Jos itse olisin laavulla niin en varmaankaan joutuisi avaamaan kääröä kertaakaan, niin toimiva se on”, vahvistaa Kivilompolo.

Eräkokki-sarjan veitsien suunnittelussa kahvan muotoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Lähtökohtana on ollut eri asennoissa toimiva veitsi, jolla on loistava ergonomia. Veistä voi helposti pyöritellä kädessä ja käyttää eri ottein. Kahvamateriaaliksi valikoitunut suomalainen, lämpökäsitelty koivu on kestävää –  ja kauniisti ikääntyvä luonnonmateriaali. Sen tuntuma on kädessä on lämmin, ja mattapinnan ote pitää märissäkin olosuhteissa.

Tuotesarjan muotokieli on selkeää ja materiaalit tuodaan hienovaraisesti esille. Veitset ovat rehellisiä, pohjoismaisen puhtaita.

Harri Koskista on suunnittelussa konsultoinut huippukokki Pekka Terävä.

“Pyrimme veitsisarjaa luodessa tuomaan taas uudelle yleisölle ulkonaliikkumisen sanomaa”, Kivilompolo kuvailee, “haluamme muistuttaa siitä, että Suomi on todella kaunis maa. Olisi hienoa, jos Eräkokki-sarjalla saisimme lisää ihmisiä luontoon, retkeilyn pariin ja näkemään tämän kauneuden. Se tuntuu myös itselle merkitykselliseltä”.

“Tuotekehitys- ja suunnitteluprosessi on ollut pitkä ja vaiherikas, olen todella tyytyväinen lopulliseen tuotesarjaan”, vahvistaa Koskinen.

Nahkainen käärö ja Eräkokki-veitset ovat jo vuoden verran kulkeneet suunnittelijan mukana erilaisilla reissuilla.

“On ollut hienoa todentaa oma visio ideaalista eräveitsisarjasta valmiiksi tuoteperheeksi, jolle on runsaasti käyttöä”.

Seuraa livenä tiistaina 8.9. klo 19 Weekly Talk -lähetystä, jossa on vieraana Harri Koskinen, Ville Kivilompolo ja Pekka Terävä. Keskustelua johtavat Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman ja Weeklyn päätoimittaja Ida Kukkapuro.