Podcast: Arvokas ikääntyminen

Patina kertoo elämästä. Miten suunnitellaan hyvää vanhenemista? Miten vanhaa korjataan kunnioittaen? Mitkä asiat ovat parhaimmillaan uusina? Jakson vieraina ovat sisustusarkkitehti ja suunnittelija Jussi Laine sekä restauroinnin ja värihistorian asiantuntija Anni Rantasalo.

Patina kertoo elämästä. Miten suunnitellaan hyvää vanhenemista? Miten vanhaa korjataan kunnioittaen? Mitkä asiat ovat parhaimmillaan uusina? Jakson vieraina ovat sisustusarkkitehti ja suunnittelija Jussi Laine sekä restauroinnin ja värihistorian asiantuntija Anni Rantasalo.

Portaikko
Maamustan työt porrashuoneissa alkavat aina värihistorian tutkimisella. Tämä kohde osoitteessa Pohjoisranta 12 on maalattu edellisen kerran vuonna 1929.

Anni Rantasalo

Rantasalo on rakennusrestauroinnin, värihitutkimusten ja rakennusten korjausten projektinhallinnan ammattilainen. Hänen yrityksensä Maamustan ydin on eri aikakausien arkkitehtuurin sekä aitojen perinnemaalien ja -materiaalien tuntemus niin sisätila- kuin julkisivuremonteissa.

Rantasalon vanhassa kodissa näkyi patina.
Anni Rantasalo.

Maamusta syntyi vuonna 2015 halusta tehdä näkyväksi suomalaista rakennusperintöä sekä kotimaisia talonpoikais- ja antiikkihuonekaluja. Rantasalo ajattelee, että historialliset kerrostumat ovat arvokkaita itsessään ja luovat samalla pohjaa nykypäivän modernille muotoilulle ja taiteelle.

www.maamusta.com

Nemo Arkkitehtien suunnittelema sohva
Laine on miettinyt esineitä, jotka ovat niin merkityksellisiä ja kestäviä, että niiden kanssa muutetaan. Hän kutsuu tätä kalustetta evakkosohvaksi. ”Se on niin kevyt, että sen olisi voinut heittää evakkokuorman päälle.” Kuva: Unto Rautio

Jussi Laine

Laine on Nemo-arkkitehtien perustaja, sisustusarkkitehti ja suunnittelija. Leimallista hänen toiminnalleen on vuorovaikutteisuus, sisäsyntyinen monialaisuus ja pyrkimys asettaa kulloinenkin työ laajempaan kontekstiin. Laine pyrkii töissään suunnittelemaan ajallemme ominaista kertakäyttökulttuuria vastaan.

Nemo Arkkitehdit
”Toivomme, että suunnittelemamme esineistön arvo tulee ylittämään sukupolvirajat.” Nemo-arkkitehdit, Jussi Laine ja Maria Klemetti. Kuva: Unto Rautio

Nemo-arkkitehdeille ajatus huonekaluista osana kertakäyttöisyyteen perustuvaa kulutuskulttuuria on vieras. Helsinki Design Weekin aikana Lokal+:ssa järjestetyllä OSAT/PARTS -näyttelyllä tavoiteltiin kestävän kauneuden ideaa. OSAT ovat kokonaisuudelle niin oleelliset, että niitä ei voi muuttaa.

nemoarkkitehdit.fi

Helsinki Design Weekly torstaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Kuuntele haastattelu taajuudelta 89,7 MHz tai podcastina Radio Helsingin -sivuilta, podcast appeista ja Spotifysta. Ohjelman mahdollistavat Designmuseo ja Kämp Garden.