Olympiastadion sai Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2020

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka, Olympiastadion torneineen on Helsingin tunnetuimpia maamerkkejä. ”Tämä kansallinen monumentti ei ole vain katseltava patsas. Sen seinien sisällä tapahtuva toiminta muodostaa niitä elämämme erityisiä hetkiä: kohokohtia, sitkeää harjoittelua, pettymyksiä, hikeä, hurmosta, voittoja ja häviöitä”, kuvailee rakennusta voittajan valinnut muusikko ja näyttelijä Paula Vesala.

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka, Olympiastadion torneineen on Helsingin tunnetuimpia maamerkkejä. Sen valitsi voittajaksi muusikko, näyttelijä Paula Vesala.

Arkkitehtitoimisto K2S:n ja Arkkitehdit NRT:n suunnittelema urakka sisälsi säilytetyn stadionkokonaisuuden korjauksen lisäksi monikäyttöiset laajennusosat sekä kaarrekatsomoiden kattamisen. Paula Vesala kertoo valinnallaan haluavansa kiittää Olympiastadionin historiantajuista ja tyylikästä suojelutyötä.

”Tämä kansallinen monumentti ei ole vain katseltava patsas. Sen seinien sisällä tapahtuva toiminta muodostaa niitä elämämme erityisiä hetkiä: kohokohtia, sitkeää harjoittelua, pettymyksiä, hikeä, hurmosta, voittoja ja häviöitä”, Vesala sanoo.

”Olympiastadionin taika on paitsi tallella, saanut vain lisää loistetta”, Vesala kiittää.

 

”Peruskorjatuissa tiloissa huomaa pysähtyvänsä ihailemaan niin huolella kunnostettuja pienen pieniä yksityiskohtia kuin uusien tilojen kuten stadionin alle louhittujen harjoittelusalien materiaalivalintoja, sekä näyttäviä aikansa rakenteita kuten alkuperäistä katsomon katosta, jonka säilyttäminen ja kunnostaminen on ollut varsinainen uroteko. Uudet rakenteet täydentävät Olympiastadionia mutta eivät pyri tuomaan siihen yllätyksiä, vaan tukevat tyylikkäästi stadionin alkuperäistä ja myöhempien rakennusvaiheiden henkeä.”

Paula Vesala
The winner was chosen by musician and actor Paula Vesala.

Urheilupyhätöstä järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittivat Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti 1933. Rakennuksella on värikäs muutos- ja käyttöhistoria, jota äskettäin valmistunut korjaus- ja uudistustyö jatkaa.  

”Uudistettu Olympiastadion ei ole kertakäyttörakentamista. Haasteena oli luoda toimiva ja eläymyksellinen kokonaisuus, jossa uusi ja vanha, eri toiminnoista lähtevä arkkitehtuuri täydentää toisiaan aina detaljitasolle saakka”, kohteen pääsuunnittelijoina toimineet arkkitehdit Kimmo Lintula (K2S) ja Kari Raimoranta (Arkkitehdit NRT Oy) kertovat.

”Työryhmän ulkomaiset asiantuntijat, hollantilainen arkkitehti Wessel de Jonge toimistoineen ja ruotsalainen White-arkkitehdit sekä kotimaiset asiantuntijatahot toivat syvyyttä suunnitelman ratkaisuihin”, pääsuunnittelijat sanovat.

”Saimme kuljetettavaksemme viestikapulan, jonka nyt ylpeinä ojennamme eteenpäin toivoen, että kapula jatkaa putoamatta matkaansa.”

 

Arkkitehtisuunnittelusta vastasivat Arkkitehtitoimisto K2S Oy:ssä Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen sekä Arkkitehdit NRT Oy:ssä Kari Raimoranta, Teemu Tuomi, Tom Lindholm, Juuso Hatakka, Emmi Jääskeläinen, Jouni Karttunen, Tuula Olli ja Kristiina Suoniemi. Projektiarkkitehteina toimivat Juha Sundqvist (K2S) ja Tom Lindholm (NRT).

Tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita olivat Olympiastadionin peruskorjauksen ohella Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus Otaniemessä, K-Kampus Helsingin Kalasatamassa ja Kotkan Toritalo.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

Kuuntele arkkitehti Kimmo Lintulan haastattelu Helsinki Design Weeklystä.