Suomenlinnan seminaarissa vuonna 1968 puhuivat Fuller ja Papanek

Vuonna 1968 tapahtui paljon. Silloin järjestettiin myös Suomenlinnan seminaari, jossa esiintyivät muun muassa kestävän muotoilun pioneerit Bucminster Fuller ja Victor Papanek. Nyt Suomenlinnassa on esillä näyttely, joka vie kävijän arkistomateriaalien voimin käänteentekevään vuoteen.

Vuonna 1968 tapahtui paljon. Silloin järjestettiin myös Suomenlinnan seminaari, jossa puhuivat muun muassa kestävän muotoilun pioneerit Bucminster Fuller ja Victor Papanek. Nyt Suomenlinnassa on esillä näyttely, joka vie kävijän arkistomateriaalien voimin käänteentekevään vuoteen.

Sinäkin asut avaruusaluksessa. Sen nimi on planeettamme maa.

Valistuneen ehdotuksen aluksen operoimisesta kirjoitti visionääri muotoilija arkkitehti, muotoiluguru Buckminster Fuller. Vuonna 1968 Fuller sai Suomenlinnassa järjestetyssä seminaarissa suomalaiset muotoilijat havahtumaan, että avaruusalustamme käytetään kestämättömästi.

Suomenlinnassa järjestetty Industry, Environment, Design -seminaari, jonka tähtipuhujia olivat Fullerin lisäksi erityisesti ihmisläheisestä ja vastuullisesta muotoilusta tunnettu Victor Papanek. Lisäksi puhumassa olivat Kaj Franck ja Royal College of Artin Design Research Unit sekä ruotsalaisia ekologisen ajattelun edustajia.

Paraikaa Suomenlinnassa HIAPissa on näyttely The Post-Fossil Show, joka kertoo 52 vuotta sitten järjestetystä seminaarista. Keskeisenä teemana on ympäristökriisi.

Podcastissa vieraana ovat seminaaria järjestämässä ollut Aalto-yliopiston emeritusprofessori Yrjö Sotamaa sekä HIAP:in johtaja Juha Huuskonen.

Helsinki Design Weekly torstaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Kuuntele haastattelu taajuudelta 89,7 MHz tai podcastina Radio Helsingin -sivuilta, podcast appeista ja Spotifysta. Ohjelman mahdollistavat Designmuseo ja Kämp Garden.

Kuvat: Kristian Runeberg