Ville Kokkosen ja Harri Koskisen luotsaama Iwatemo on voittanut Good Design Awardin

Iwatemo-brändin ideana on ollut luoda perinteisillä japanilaisilla valmistusmetodeilla tuotteita suomalaisten huippusuunnittelijoiden suunnittelemina. Brändi sai alkunsa, kun suunnittelijat Ville Kokkonen ja Harri Koskinen kutsuttiin Iwateen vuonna 2016 tutustumaan paikallisiin käsityöläisiin ja käsityömetodeihin.

Iwatemo yhdistää perinteisen japanilaisen käsityötaidon ja suomalaisen huippusuunnittelun.

Kun Iwaten prefektuurissa Japanissa sataa lunta, sitä sataa useita metrejä. Tiet ja junaradat tukkeutuvat ja kodit ja kylät jäävät eristyksiin pitkäksikin ajaksi. Sisällä vietetty aika on perinteisesti hyödynnetty käsitöitä tehden. Vuosisatoja sukupolvelta toiselle kulkeneet menetelmät ja tekniikat ovat edelleen käytössä, erityisesti alue on tunnettu valuraudasta valmistetuista keittiöesineistä, puutöistä ja käsin tehdyistä posliiniastioista.

Iwate sijaitsee Japanin koillisosassa.

Iwatemo-brändin ideana on ollut luoda perinteisillä japanilaisilla valmistusmetodeilla tuotteita suomalaisten huippusuunnittelijoiden suunnittelemina. Brändi sai alkunsa, kun suunnittelijat Ville Kokkonen ja Harri Koskinen kutsuttiin Iwateen vuonna 2016 tutustumaan paikallisiin käsityöläisiin ja käsityömetodeihin.

Koskinen ja Kokkonen loivat Iwatemon yritysmallin, jossa jokainen käsityöläinen on paitsi tuotteiden valmistaja, myös yrityksen omistaja. Iwatemo edustaa hidasta kuluttamista ja vastuuta historiasta ja kulttuurista, ympäristöstä ja materiaaleista sekä ihmisistä ja heidän taidoistaan.

”Luomamme malli tuo Iwaten käsityöläisille työtä mutta myös mahdollisuuden verkostoitua ja menestyä yhdessä laajemmin”, Kokkonen kertoo. ”Muotoiluosaamisen kautta on pyritty luomaan toivoa alueelle, jonka valurauta- ja huonekaluteollisuus kärsivät pahoin vuoden 2011 maanjäristyksestä ja tsunamista.”

Iwatemo on voittanut Aasian merkittävimmän muotoilupalkinnon Good Design Awardin. Vuonna 1957 perustettu palkinto on Aasian vanhin ja arvostetuin ja sen valitsee arvovaltainen jury. Palkinto kohdistuu nimenomaan Iwatemon toimintamalliin ja brändiin. Palkinnon myötä Iwatemo voi hyödyntää G-mark-merkkiä, joka on Japanissa laadun ja hyvän muotoilun tae.

Viime vuonna tunnustus myönnettiin muun muassa Whimille, Gacha-robottibussille, Aalto-vaasille ja -jakkara.

Ville Kokkosen suunnittelema pannu.
Harri Koskisen suunnittelema pannu.

 

Mallistoon kuuluu Koskisen ja Kokkosen suunnittelemat rautaiset teepannut sekä huonekaluja ja käsityönä tehtyjä posliiniastioita.

”Suunnitellessamme mietimme erityisesti käyttäjälähtöisyyttä sekä sitä, missä tuotteita myydään ja millä markkinoilla”, Koskinen kertoo. ”Kuitenkin kansallisuutta tärkeämpää on miettiä, mille sukupolvelle esineet tulevat käyttöön ja millainen muotokieli heitä miellyttää.”

Ville Kokkonen ja Harri Koskinen ovat vieraana Helsinki Design Weeklyssä Radio Helsingillä torstaina 22.10.2020 klo 12–13.
Iwatemo malliston esineet ovat esillä Designmuseon Travel as Tool -näyttelyssä 7.3.2021 saakka.