Designmuseoon etsitään näyttelyä, joka käsittelee uutta tietoa

Design Club Open Call -haussa etsitään näyttelyä, joka tulkitsee aihetta uusi tieto. Kansainvälisen haun kautta valittu näyttely avataan osana Helsinki Design Weekin ohjelmistoa syyskuussa 2021.

Design Club Open Call -haussa etsitään näyttelyä, joka tulkitsee aihetta uusi tieto. Kansainvälisen haun kautta valittu näyttely avataan osana Helsinki Design Weekin ohjelmistoa syyskuussa 2021.

Design Club -haulla etsitään jo neljättä vuotta kiinnostavia ja kriittisiä sisältöjä Designmuseon Galleriaan. Näyttelyhakujen sarja alkoi kolmivuotisena pilottina vuonna 2018. Onnistuneen kokeilujakson jälkeen hakusarjaa on päätetty jatkaa toistaiseksi. Pilotin kautta Designmuseon Galleriaan on voitu toteuttaa vaikuttavia näyttelyitä ja samalla on löydetty uudenlaisia tapoja, joilla yritykset ja yhteisöt ovat voineet olla tukemassa luovia avauksia.

Vuoden 2021 teema, uusi tieto, voi hakijasta tai ehdotuksesta riippuen tarkoittaa esimerkiksi olemassa olevan datan tai historiankirjoituksen (uudelleen-)tulkitsemista, datan louhimista, tiedon visualisoimista tai erilaisten ihmisten yhteistyön tuloksena syntyvää uutta, kokemuspohjaista ymmärrystä. Uusi tieto -teeman kautta voi tarkastella myös esimerkiksi sitä, mitä tapahtuu, kun tieto ja data kohtaavat muistot ja kokemukset.

The seaweed design laboratory at The Critical Tide Exhibition
Critical Tide näyttelyssä vuonna 2019 nähtiin Julia Lohmannnin Department of Seaweed. Lohmann työskenteli myös itse galleriassa viikottain.

”Uusi tieto valikoitui näyttelyhaun teemaksi ajankohtaisuutensa lisäksi myös muun muassa siksi, että se herätti meissä heti lisäkysymyksiä. Voiko tieto olla muotoilijan materiaali tai työskentelymetodi? Odotetaanko muotoilulta tiukasti faktoihin pohjautuvaa tietoa vai voiko lopputulos olla spekulatiivinen ja fiktiivinen?” pohtii näyttelyhausta vastaava intendentti Suvi Saloniemi Designmuseosta.

Design Club Open Call 2021

Hakuun voi osallistua näyttelyidealla tai installaatiolla, ja ehdotus voi koostua joko yhdestä tai useammasta teoksesta. Hakuun voivat osallistua kotimaiset tai kansainväliset suunnittelijat, työryhmät, yritykset, kuraattorit, tutkijat tai opiskelijat.

Vuonna 2020 Design Club Open Call -haun kautta valittiin Soil Matters -näyttely. Keramiikkastudiota muistuttavassa Maalaboratoriossa näyttelyn aiheeseen syvennytään tieteen, taiteen sekä henkilökohtaisten tarinoiden kautta monipuolisten maa-asiantuntijoiden johdolla. Kuva: Paavo Lehtonen

Hakuprosessin kautta valitulle näyttelyidealle myönnetään 10 000 euron tuotantotuki näyttelyn toteuttamiseen. Lisäksi voittajaehdotukselle tarjotaan käyttöön Designmuseon Galleria-tila sekä annetaan työapua ja katetaan näyttelyn rakentamiseen liittyviä peruskustannuksia.

Designmuseon Design Club Open Call 2021 -näyttelyn hakuaika on 9.11.–27.12.2020. Tarkemmat hakuohjeet Designmuseon verkkosivuilta. Näyttely on osa Helsinki Design Weekiä, joka järjestetään 9.–19.9.2021.