Huiput Creative Festivalin ohjelma valmis

Huiput Creative Festival järjestetään virtuaalisesti 4.3.2021. Vuoden teema on muutos. Mirko Borschen, The Rodinan ja Irma Boomin tähdittämään tapahtumaan liittyy myös virtuaalisia workshoppeja sekä Helsinki Design Weekiltä tuttu PechaKucha!

Festivaalin pääesiintyjäksi on vahvistettu saksalainen eturivin suunnittelija Mirko Borsche. Bureau Borsche on Mirko Borschen vuonna 2007 Müncheniin perustama suunnittelustudio. Monipuolisuudestaan tunnetun Bureau Borschen työt perustuvat sisältölähtöisen lähestymistapaan, jonka taustalla on ajatus designista oppimisen, ymmärtämisen ja ilon lähteenä. Asiakkaina ovat mm. Balenciaga, Givenchy, Nike ja Supreme. 

”Kirjojen kuningatar”, hollantilainen Irma Boom on suunnitellut 30-vuotisella urallaan jo yli 300 kirjaa.  Hänen rohkea ja kokeellinen lähestymistapansa haastaa yleiset käytännöt sekä fyysisen suunnittelun että painetun sisällön suhteen. Valikoima Boomin kirjoja on MoMA:n pysyvässä kokoelmassa. Muutos on tärkeä aihe niin Boomin työssä kuin keskeinen filosofinen kysymys suunnittelutyössä. Irma Boom on myös vieraana Helsinki Design Weeklyn radio-ohjelmassa. 

Irma Boom
Irma Boom

Tereza Ruller on amsterdamilainen viestintäsuunnittelija, kouluttaja ja toinen The Rodina -studion perustajista. Rullerin työ perustuu kokeiluihin, joissa hän paneutuu performanssitaiteen, leikin ja kumouksellisuuden strategioihin. The Rodina tutkii virtuaalisia ympäristöjä uusien ajatusten ja estetiikan tiloina. Kuinka taiteilijoille perinteisesti myönnetty vapaus ja leikkisyys voidaan tuoda helpommin saavutettaviksi myös laajemmalle yleisölle? Entä mitä voi olla ”performatiivinen suunnittelu”?

Tereza Ruller
Tereza Ruller

Johanna Burai on taiteilija ja monialainen suunnittelija, joka työskentelee Tukholmassa ja Lontoossa. Burai toimii pääasiassa taiteen, musiikin ja muodin kentällä, ja hänen työnsä vaihtelevat graafisen suunnittelun tilaustöistä kuvituksiin. Lisäksi Burai järjestää työpajoja sekä luennoi Bechmans College of Designissa. Hänen asiakkaitaan ovat mm. Adidas, Silvana Imam, Wallpaper ja Warner Music.

Johanna Burai: Keeping up with the emotions
Johanna Burai: Keeping up with the emotions

Teemu Suviala työskentelee brändisuunnittelupäällikkönä Facebook Reality Labsissa, johon on kerätty ryhmä ongelmanratkaisijoita, keksijöitä ja visiönäärejä. Reality Labissa rakennetaan uutta järjestelmää, jonka tavoitteena on auttaa ihmisiä tuntemaan läheisyyttä myös erossa ollessaan. Ennen Facebookia Teemu Suviala toimi luovana johtajana Collinsissa ja Wolff Olinsissa New Yorkissa. Hän on myös toinen suunnittelutoimisto Kokoro & Moin perustajista sekä Vuoden Graafikko 2012. 

Teemu Suviala
Teemu Suviala

Osana festivaalia nähdään taas suosittu PechaKucha-puheosuus, jossa esiintyvät taiteilija Caroline Suinner, fonttisuunnittelija Eino Korkala, kuvittaja Milena Huhta ja suunnittelija Tino Nyman.  Jokainen tuo näytille 20 kuvaa, joista jokainen on esillä 20 sekuntia. Yhden puheenvuoron kesto on siis aina 6 minuuttia ja 40 sekuntia. Säännöt ovat selkeät ja sisältö usein jotakin täysin odottamatonta. PechaKucha toteutetaan yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa.

Esiintyjien lisäksi festivaaleilla luovuutta ruokkivat myös työpajat, jotka järjestetään niin ikään virtuaalisina 5.3. rajatulle osallistujajoukolle. Mirko Borschen virtuaalisessa julistetyöpajassa perehdytään historiallisen kulttuurilaitoksen ilmeen uudistamiseen ja The Rodinan työpajassa pohditaan, kuinka läheisyyttä voidaan harjoittaa sosiaalisen etäisyyden aikana. Tapahtuma toteutetaan virtuaalisena elämyksenä, jossa osallistuja voi valita kahden eri lavan ohjelman välillä. Juontajina toimivat Ville Tikka ja Anu Partanen.

Grafian vuodesta 1980 järjestämään luovan suunnittelun Vuoden Huiput -kokonaisuuteen kuuluu Vuoden Huiput -kilpailu, palkintogaala, näyttely ja vuosikirja. Huiput Creative Festival on osa Vuoden Huiput -kokonaisuutta. Festivaali järjestetään nyt viidettä kertaa.

Lahja Helsinki Design Weeklyn lukijoille! Koodilla hdw21 saat 15% alennuksen lipun hinnasta. Liput ja lisätietoa löydät täältä.