140 vuotta Iittalaa Designmuseoon

Iittala on tuttu kaikille suomalaisille. Tiivistyykö Iittalan brändin kehityksen historiaan suomalaisen kulttuurin, politiikan ja sosiaalisten olojen kehitys? Helsinki Design Weeklyn bränditrilogian toisessa osassa keskustellaan 140-vuotiaan muotoilubrändin menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta. 

Jani Niipola ja Anni Korkman keskustelevat mm. viimeisimmistä onnistuneista brändien päivityksistä sekä siitä, mitä yhteistä suomalaisilla klassikkobrändeillä on. Asiantuntijavieraana Aalto-yliopiston markkinoinnin professori Henri Weijo, joka vastasi kysymykseen siitä, millainen on hyvä brändi. “Hyvä brändi on outo yhdistelmä monimutkaisuutta ja selkeyttä. Vahvimmat brändit ovat rikkaita ja niissä on laaja kirjo kulttuurisia keskusteluita.”

Henri Weijo
Henri Weijo

Näyttelyn “Iittala – Kaleidoskooppi” kuraattoreita ovat arkkitehti Florencia Colombo ja teollinen muotoilija Ville Kokkonen. Suurnäyttely kokoaa yhteen yrityksen koko historian peilaten sitä vahvasti suomalaisen yhteiskunnan monipolviseen kehitykseen. Suunnittelijat ovat käyttäneet aineistona Designmuseon kattavaa Iittala-kokoelmaa, joka koostuu yli kymmenestä tuhannesta esineestä sekä laajasta arkisto- ja kuvamateriaalista. Näyttelymateriaalia täydentävät lainat yksityisistä sekä julkista kokoelmista. Pääosassa on lasi ja rakastetut designklassikot. Näyttely on esillä Designmuseossa 26.3.-19.9.2021. Aukioloon liittyvät muutokset koronatilanteesta johtuen voivat olla mahdollisia. 

Florencia Colombo
Florencia Colombo
Ville Kokkonen
Ville Kokkonen

Colombo ja Kokkonen ovat myös Iittalan 400-sivuisen, kovakantisen juhlajulkaisun tekijät. Teoksen kustantaa Phaidon ja se ilmestyy kesäkuussa. 

Kirjojen kuningattareksi tituleerattu amsterdamilainen Irma Boom vieraili virtuaalisesti Weeklyssä ennen kuin hyppäsi Huiput Creative Festivalin lavalle. Ohjelmassa keskustellaan mm. kirjojen renessanssista sekä siitä, miten digitaalinen ei välttämättä aina tarkoita kestävämmin tehtyä. “Myös sähköpostien lähettämisen ja pilvipalveluiden hiilijalanjälki on suuri. Kirjat sen sijaan ovat ikuisia”, muistuttaa Boom. 

Helsinki Design Weekly torstaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Kuuntele haastattelu taajuudelta 89,7 MHz tai podcastina Radio Helsingin -sivuilta, podcast-appeista ja Spotifysta. Ohjelman mahdollistavat Designmuseo ja Kämp Galleria. Jaksoja voit kuunnella podcast-applikaatioiden kautta tai täällä.