Helsinki Design Week järjestetään tänäkin vuonna ja haku on nyt auki

Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali järjestetään 9.–19.9.2021. Vuositeema kysyy “Mikä on viisasta?”.

Teeman hengessä turvallisuusriskit minimoidaan ja kaikki ensimmäisenä pandemiavuonna kerätyt opit poikkeusolojen tapahtumatuotannosta otetaan käyttöön. Viime vuonna Helsinki Design Weekin päänäyttely valtasi Olympiastadionin kaikesta huolimatta. Upeissa puitteissa esiteltiin muotoilun moninaisuutta Sitoutumisen merkit -teeman kautta. Lapset olivat kunniavieraita, kun Lasten Designviikonloppua vietettiin Stadionin viheriöllä koko perheen voimin. Myös PechaKucha Night järjestettiin, vastaremontoidussa ja avarassa katsomossa, tunnelmallisessa syyskuun illassa. Tänä vuonna tavoitteena on vallata Helsingin ydinkeskusta.

“Toistaiseksi etenemme niin, että Helsinki Design Week järjestetään suunnitellusti hybridimuodossa, verkossa ja kaupungilla. Seuraamme tietenkin viranomaisten ohjeistuksia pandemiaan liittyen ja pidämme kaikki festivaalin kumppanit, tekijät ja siihen osallistuvat tahot ajan tasalla. Olemme valmiita tekemään muutoksia suunnitelmiin tarvittaessa”, kertoo vastaava tuottaja Helena Fernström

Päätapahtumien lisäksi merkittävä osa festivaalia ovat lukuisat tapahtumien järjestäjät. Vuosien aikana on tästä noin 200 tapahtumanjärjestäjästä tullut HDW:lle yksi tärkeimmistä sidosryhmistä. He ovat se joukko, joka tuo ohjelmistoon monipuolisuutta ja tuo näkyväksi kaupunkimme kiinnostavimman luovan kentän. Festivaalitapahtumat herättävät keskusteluja sekä edistävät kokeilukulttuuria ja parhaimmillaan onnistuneesta väliaikaiskokeilusta tulee jotakin pysyvää. Vuodesta 2005 asti järjestetyllä Helsinki Design Weekillä on perinteisesti esitelty uusimpia ajatuksia maailmalta ja maailmalle. 

Tapahtumien järjestäjille tarjottavia palveluja kehitetään jatkuvasti. 

“Vuosien aikana kerätyn palautteen ja ajatustenvaihdon perusteella tuomme avoimeen hakuun tänä vuonna uuden kategorian. Kumppanuustapahtumat-osastoon voivat hakea sellaiset tapahtumat, jotka toivovat läheisempää yhdessä tekemistä HDW:n tiimin kanssa. Toivon, että pääsemme entisestään syventämään yhteistyötä erityisesti sellaisten tapahtumien kanssa, jotka esittävät muotoilun laaja-alaisuutta ja tuovat ohjelmistoomme uusia näkökulmia, yllätyksiäkin. Haluamme kokeilla uutta ja parantaa palveluamme, tämä on siitä osoitus. Ehkä pääsemme tulevaisuudessa tarjoamaan tapahtumien järjestäjille markkinointiviestinnän lisäksi myös tukea kuratointiin ja tuotantoon?” miettii ohjelmajohtaja Anni Korkman

Tuottaja Jenny Järvinen, vastuullasi on avoimen tapahtumahaun tuotanto. Kuka voi hakea mukaan?  

“Kuka tahansa, joka järjestää Helsingissä tai verkossa muotoilualan tapahtuman 9.–19.9. välisenä aikana. Tapahtumassa voidaan lanseerata uusia materiaaleja, esitellä innovaatioita tai käsitellä muotoilukasvatusta tai kaupunkisuunnittelua. Tuotannossa suosittelemme tutustumaan kestävän kehityksen mukaisiin linjoihin ja jaamme tähän liittyvää tietoa ja hyviksi todettuja käytäntöjä kaikille festivaalin tekijöille lähempänä tapahtumaa. Tänä vuonna pääsemme myös hyödyntämään tiimimme tuotantokokemusta ja kehittymään itsekin kun parannamme verkkosivupresenssiämme. Helsinki Design Weekillä ja Weeklyssä on uusien nettisivujen kehitysprojekti käynnissä. Uusi saitti tulee avaamaan näkyyvyden lisämahdollisuuksia kaikille festivaalimme tapahtumien järjestäjille.” Hakulomakkeen löydät täältä

Jenni Värt

Vuoden toinen merkittävä avaus on varastomyyntitapahtuma Design Marketin (11.–12.9.) myyntipaikkahaku. Vuonna 2021 Design Market palaa Kaapelitehtaalle ja jatkaa viime vuonna aloitettua verkon valloitusta. Myös Kaapelitehtaan tapahtumatuotannossa edetään luonnollisesti poikkeusjärjestelyin. Verkkokampanjan kehitys on pitänyt projektipäällikkö Ilona Jämsenin kiireisenä.

Ilona, mitä viime vuoden oppeja hyödynnetään Design Marketin verkkokampanjassa? 

“Toukokuussa ensimmäistä kertaa järjestetty ja sitten syyskuun HDW:lle tuotu Design Market Online vastasi selvästi kysyntään. HDW:lle tärkeä myyjäjoukko otti uuden alustan hyvin vastaan. Tavoitteena oli tarjota Design Marketin myyjille matala osallistumisen kynnys, joka on kustannustehokas myös verkossa. Seuraavaan Design Market Onlineen voimme tuoda Weekly-mediamme mahdollisuudet vielä tiiviimmin mukaan. Asiakkaat olivat tyytyväisiä, sillä kampanjasivuilta löytyivät kaikki Design Marketin suosikkimyyjät ja heidän huipputuotteensa, hyvillä alennuksilla. Kiinnostus erityisesti kodin tuotteita ja huonekaluja kohtaan oli merkittävä.”

Entä mitä Kaapelitehtaan tapahtumassa on odotettavissa?

“Jos pandemiatilanne paranee, pääsemme järjestämään hiukan uudistetun varastomyyntiviikonlopun. Varmistaaksemme turvavälit ja välttääksemme tungoksen, voimme ottaa mukaan huomattavasti aiempaa vähemmän muotoiluyrityksiä. Tulemme siis panostamaan kuratointiin myyjävalinnassa ja miettimään tuotevalikoimaa laadukkaana kokonaisuutena. Nimellinen pääsymaksu kävijöille on toinen keino mahdollistaa mukava ostokokemus ja aidot, kiireettömät kohtaamiset myyjien kanssa sekä laadukkaan oheisohjelman tuotanto.” 

“Haluan omasta puolestani toivottaa kaikki osallistumista harkitsevat lämpimästi tervetulleeksi. Me HDW:llä uskomme aina tulevaan ja tällä hetkellä ennen kaikkea Suomen terveydenhuoltojärjestelmän toimintaan. Koska pandemiatilanne ei kuitenkaan vielä ole helpottanut, osallistumisen peruutusehdot ovat tänäkin vuonna hyvin joustavat”, täydentää Järvinen. 

Avoin tapahtumahaku on käynnissä 11.3.–27.5. Hakemuksen ja osallistumisen festivaalille voi peruuttaa viimeistään 18.6. verkkotapahtumiin liittyen ja  5.8.2021 fyysisten tapahtumien suhteen. Tämän jälkeen peruutus ja osallistumiskustannusten hyvitys onnistuu vain, mikäli Helsingin kaikki tapahtumat aikavälillä 9.–19.9.2021 perutaan hallituksen toimesta. Lisätiedot ja hakulomakkeen löydät täältä

Design Marketin myyjähaku on auki 11.3.–27.5. Hakemuksen verkkokampanjaan voi perua 18.6.2021 asti ja Kaapelitehtaan tapahtumaan 5.8.2021 asti. Mikäli Suomen viranomaiset kieltävät fyysisten tapahtumien järjestämisen Helsingissä 9.–19.9.2021 välisenä aikana, palautetaan osallistumismaksu täysimääräisenä myös 5.8.2021 jälkeisenä aikana. Lisätiedot ja hakulomakkeen löydät täältä