Pimeät puistot

Uusimmassa radiojaksossa Helsinki Design Weekly tutkii kaupunkiamme turvallisuusnäkökulmasta. Miten julkisesta tilasta tehdään turvallinen sen monille käyttäjille? Voisiko yksi lähestymistapa olla osallistava kaupunkisuunnittelu?

Fedja Kamarin ja Anni Korkmanin vieraana on peräti kolme asiantuntijaa. Puistot nousevat usein esiin silloin, kun listataan kaupungin epämiellyttävimpiä tai turvattomia paikkoja. Juhani Sandström, Helsingin kaupunkiympäristön toimialan valaistuspäällikkö, kertoi haasteista Kaisaniemen puiston peruskorjauksessa.

Sitowisen maisema-arkkitehti ja valaistussuunnittelija Suvi Saastamoinen muistuttaa kuulijoita siitä, miten alitajuista tilallinen hahmotuskykymme on. Turvallisuutta lisäävät tekijät julkisessa tilassa voivat välillä olla aika yksinkertaisia: kulkusuuntien tulee olla selkeitä ja reittien sujuvia. Valaistuksella on valtaa tässäkin: ”Pimeä puisto on kuin tyhjä kangas, johon valaistussuunnittelija maalaa valon ja valitsee sen, mitä näytetään.”

Osallistavaan kaupunkisuunnitteluun erikoistuneen Femma Planning -toimiston perustaja Efe Ogbeide muistuttaa meitä siitä, että osallistava suunnitteluprosessi vie aina aikaa ja resursseja. Turvallisuuden kokemuksen laajaan käsittämiseen liittyy aina myös lukematon määrä taustatekijöitä.

Helsinki Design Weekly torstaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Kuuntele haastattelu taajuudelta 89,7 MHz tai podcastina Radio Helsingin -sivuilta, podcast-appeista ja Spotifysta. Ohjelman mahdollistavat Designmuseo ja Kämp Galleria.