Muoto, liike ja väri!

Kun katsoo suomalaista muotoilua ulkopuolisen silmin, on helppo kiinnittää huomiota karkeisiin muotoihin, tahtoonsa taivutettuun puuhun, neliöihin, kolmioihin ja ympyröihin. Väreihin ja isoihin muotoihin. Kuin kirveellä tai Fiskarsin saksilla muotoiltuihin kuvioihin tai epäsymmetriaan, joka on mahdollisimman kaukana ruotsalaisesta Svensk Tennistä tai Keski-Eurooppalaisen hillityn porvariston salongeista.

Hanna Anonen Hakolalle: Cocktail lamp

Muokkaavatko muotokieltämme pohjoisuus, karut olosuhteet ja luonnon konstailemattomat muodot? Miksi mekon pitäisi olla pallo? Mitä liike tekee kuvitukselle? Onko kaikessa aina jokin viite luontoon? Ovatko suomalaisuuden attribuutit visuaalisuudessa outous ja karkeus? Miksi nyt pitäisi olla onnellinen ja värikäs?

Hanna Anonen. (Kuva Emma Sarpaniemi)
Hanna Anonen: Merry go round 2. (Kuva Juho Huttunen)

Päivi Häikiön ja Anni Korkmanin kanssa erikoislähetyksessä Designmuseolta muotoilija Hanna Anonen ja taiteilija Santtu Mustonen. Anonen on muotoilija, kuvittaja ja tilallinen suunnittelija, joka on opiskellut puusepäksi ja muotoilijaksi, Lahden muotoiluinstituutissa ja Aalto yliopistossa. Hänen näyttelysuunnitteluaan on nähty mm. Designmuseossa ja suunnittelemia tuotteitaan valmistaa mm. Hakola ja Made by Choice.

Santtu Mustonen .(Kuva Tero Jussila)

Mustonen on vaikuttanut pitkään New Yorkissa ja Hollannissa tehden mm. installaatioita, kuvituksia, objekteja ja liikkuvaa kuvaa. Viime aikoina hän on tutkinut erityisesti keramiikkaa ja lasia materiaalina, sekä lasinpuhalluksen taitoa ja progressiivista lasisuunnittelua sen syvimpään olemukseen perehtyen, aina puunkadosta muotintekoon ja lasin käyttäytymiseen asti. 

Santtu Mustosen teos.
Santtu Mustosen teos.

Helsinki Design Weekly torstaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Kuuntele haastattelu taajuudelta 89,7 MHz tai podcastina Radio Helsingin -sivuilta, podcast-appeista ja Spotifysta. Ohjelman mahdollistavat Designmuseo ja Kämp Galleria.