Viisautta pohtimassa

Helsinki Design Weekin vuositeema on Mikä on viisasta? On viisasta pyrkiä laajentamaan perspektiiviään ja kuunnella itseään viisaampia. Tämä on Weeklyn sarja viisaudesta ja sen monista määritelmistä ja ilmenemismuodoista. Tällä viikolla saamme kysymyksiä ja vastauksia Arabian peruskoulun viidesluokkalaisilta. 

Tiesitkö, että jo antiikin Kreikassa on pohdittu, mikä on viisasta ja mitä on viisaus? Tästä syntyi aikoinaan tieteenala filosofia, jonka nimi tarkoittaa suomeksi viisauden rakastamista. Antiikin Kreikan filosofi Sokrates totesi, että on viisasta tietää, ettei  tiedä mitään. Kun huomaa, ettei vielä osaa kaikkea, tulee halu tutkia asioita lisää. Ja näin viisaus kasvaa.

Meistä viisaus on ajattelutapa. Viisaus on sitä, että ei ajattele oikeaa ja väärää vastausta, vaan pohtii asioita eri näkökulmista. Tällöin voi saada aivan uuden vastauksen tai oivaltaa jotain mielenkiintoista. Voit myös tehdä uuden viisaan päätöksen. Viisaus on myös muista huolehtimista, vaikka kyseessä olisi mikä tahansa eliö. Tällä viisaudella voisimme suojella useita eläinlajeja katastrofeilta, kuten ilmastonmuutokselta. Näin myös oma asuinalueemme säästyisi. Viisaus on myös järkevästi ja oikeudenmukaisesti toimimista, jolloin muille, meille ja kaikille tulee mahdollisimman hyvä elämä ja mieli.

Millainen on sitten viisas ihminen? Meistä viisaan ihmisen kuuluu yrittää tehdä viisaita päätöksiä, kunnioittaa luontoa ja toimia järkevästi ja oikeudenmukaisesti muita ajatellen. Viisas ihminen jakaa myös omia tietojaan muille, kuten kouluissa tehdään. Tällöin kaikki voivat olla viisaita. Viisas ihminen käyttää tietojaan järkevästi. Jokaisessa rikollisjoukossa on sarjakuvien mukaan aina yksi nero. Mutta onko se viisautta? Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että emme halua, että tietoa ja viisautta käytetään vääriin asioihin… Viisas ihminen päättää asioita toisten näkökulmia pohtien sekä tietoa ja kokemusta hyväksikäyttäen.

Miten kaikki voisivat olla viisaita? Meistä jokainen voi olla viisas ajattelemalla, mitä tekee, mitä sanoo ja miten toimii eri tilanteissa. Jos ajattelet ennen kuin teet, niin väärinymmärryksiä syntyy vähemmän. Silloin et tee asioita, joista toinen saattaa suuttua. Koulu on tärkeä paikka oppia “viisaaksi”, sillä ilman koulutusta sinulla ei ole niin hyviä mahdollisuuksia menestyä elämässä. Tutkimuksista voi päätellä, että lukeminen on tärkeä osa viisaaksi tulemista. Lukemalla saat kasvatettua sanavarastoasi ja varmasti myös opit ymmärtämään erilaisia  asioita. Kirjojen välityksellä pääset erilaisiin elämäntilanteisiin ja opit ymmärtämään niitä. Tärkeää on myös tajuta, että jokainen on omalla tavallaan viisas, vaikka ei tietäisi melkein mitään. Jos esimerkiksi tiedät viisivuotiaana, paljonko on 2+5, saatat olla ikääsi nähden viisas. Viisaus ei perustu vain tietoon, vaan myös hyvään ajatteluun, oikein toimimiseen ja elämänkokemukseen. Viisaita ihmisiä on ollut kautta aikojen jo ennen kunnollista koulutusta.

Antiikin Kreikassa pohdittiin myös, mikä on viisasta. Meistä on viisasta ratkaista ongelmia viisautta ja tietämystä avuksi käyttäen. Jos kaikki noudattaisivat sääntöjä, maapallo olisi parempi paikka elää. Viisasta on myös tehdä ratkaisuja yhdessä pohtien ja kaikkien erilaisia viisauksia hyväksi käyttäen. Tätä tehdään esimerkiksi eduskunnassa, tässä tekstissä, monissa työpaikoissa ja urheilussa. Tällöin saadaan paljon erilaisia ajatuksia ja ideoita. Viisaiden päätösten tekeminen on tärkeää, jotta saamme maailmasta paremman paikan. Ne päätökset, jotka teemme nyt, vaikuttavat tulevaisuuteemme.

Juttu kirjoitettiin koko Arabian peruskoulun 5b-luokan voimin. Aluksi jokainen oppilas mietti ja kirjoitti aiheeseen liittyviä ajatuksia itsenäisesti useaan otteeseen. Itsenäisen työn jälkeen syntyi aina runsaasti innokasta keskustelua ja nämä keskustelut puolestaan synnyttivät uusia oivalluksia. Lopuksi ideat koottiin yhteen ja ryhmiteltiin aihepiireittäin. Lopuksi luokan oppilaat Helmi Tack ja Ruut Tuovinen kokosivat yhteiset ajatukset tekstiksi.

Arabian peruskoulu on yhtenäinen, helsinkiläinen peruskoulu, jossa painotetaan muotoiluoppimista. Muotoiluoppiminen on oppiainerajoja rikkovaa luovaa ongelmanratkaisua. Muotoiluoppimisen työtapoja käytetään kaikissa oppiaineissa luokka-asteilla 1-9.

Lasten Designviikko järjestetään osana Helsinki Design Weekiä 9.–19.9.2021. LDV on mukana Helsingin Kaupungin Kulttuuripolussa. Syyskuussa järjestetään lasten oma PechaKucha. Tilaa Weekly tästä, niin saat tietää lisää ensimmäisenä.