Helsingin muotoiluosaaminen on esillä myös Pekingin designfestivaaleilla syyskuussa

Helsinki on tänä vuonna Aasian suurimman designfestivaalin, Beijing Design Weekin, Guest City -kaupunki. Guest City -status tuo Helsingille näkyvän paikan esitellä muotoiluosaamistaan installaation muodossa yhdessä laajan kumppaniverkoston kanssa. 

Pääosin virtuaalisesti toteutetun ohjelman lisäksi paikan päälle Pekingin rakentuu yhdessä JKMM Arkkitehtien, Marimekon ja Wood for Finlandin kanssa toteutettava näyttävä installaatio. Installaation ohjelmasta vastaa Helsinki Design Week. Helsinki Design Week on ollut merkittävässä roolissa siinä, että Helsingille ylipäätään myönnettiin Guest City -status.

”Helsinki Design Week on vuosien ajan pyrkinyt kasvattamaan kansainvälistä vuorovaikutusta designviikkojen kanssa. Helsinki on ottanut muotoilun keskeiseksi työkalukseen kaupunkien kehittämiseksi. On hienoa päästä kertomaan siitä pekingiläisille ja saattamaan kummankin kaupungin asiantuntijoita yhteen keskustelemaan valituista teemoista”, iloitsee Helsinki Design Week -festivaalin perustaja Kari Korkman. Monipuolinen ohjelma tutustuttaa festivaalivieraat hyvin muotoiltuun helsinkiläiseen arkeen sekä oppimisen ja kaupunkisuunnittelun älykkäisiin ratkaisuihin.

Beijing Design Week on Aasian isoin muotoilufestivaali. Se kerää vuosittain yli kahdeksan miljoonaa kävijää ja lähes 10 000 osallistuvaa suunnittelija ja organisaatiota yli 30 maasta. Tänä vuonna festivaali järjestetään 18.9.– 7.10. Helsingin Guest City -ohjelma rakentuu Designing Better Life -teeman ympärille. Helsinki esittäytyy muotoilun monipuolisena käyttäjänä, joka muotoilun oppeja ja ammattilaisia hyödyntäen luo parempaa arkea ja vastuullista kaupunkielämää. Ohjelmaan on sisällytetty erityisesti oppimisen ja kaupunkikehittämisen kestäviä ja älykkäitä ratkaisuja, joissa muotoilulla on merkittävä rooli. 

”Helsinki on jo 10 vuoden ajan hyödyntänyt muotoilua kaupungin kehittämisessä. Meillä on ilo tuoda tästä tekemisestä monipuolinen näkymä Pekingiin. Muun muassa arkkitehtuuri- ja muotoiluoppiminen sekä kaupunkien ilmastoratkaisut ovat teemoja, joissa meillä on paljon yhteistä opittavaa ja annettavaa matkalla kohti tulevaisuuskestävää kaupunkielämää”, kertoo Helsingin designjohtaja Hanna Harris, joka aloitti työssään keväällä 2020.

Beijing Design Week -festivaalille osallistuminen tukee myös Helsingin ja kumppaneiden kansainvälisiä yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia. “Helsingin tavoitteena on kasvaa ja kehittyä kansainvälisenä muotoilukaupunkina entisestään. Helsingille Guest City -kokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden profiloitua laajasti muotoilun arvon tunnistavana, modernin muotoiluajattelun mallikaupunkina. Tavoitteena on, että Guest City -hanke avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia helsinkiläisille muotoiluyrityksille ja muille kumppaneille. Helsingillä on pitkä yhteistyösuhde Pekingin kaupungin kanssa, ja osallistuminen Beijing Design Weekille on luonteva jatkumo tälle”, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Peking on Helsingin ainoa virallinen ystävyyskaupunki. Kaupungit allekirjoittivat vuonna 2019 yhteistyösopimuksen, jonka teemat, kuten kaupunkisuunnittelu, ympäristönsuojelu ja innovaatioyhteistyö, ovat osa Guest City -ohjelmaa.

Beijing Design Weekin järjestää Beijing Gehua Cultural Development Group ja Beijing Industrial design Center. Guest City -statuksen on ennen Helsinkiä saanut yhdeksän kaupunkia, viimeisenä vuonna 2019 Mexico City. Helsingille Guest City -status myönnettiin jo vuoden 2020 festivaaleille, mutta Helsingin osallistumista siirrettiin vuodella eteenpäin koronapandemian takia.