Helsinki Design Week järjestetään kaupungilla ja verkossa

Aluehallintoviraston uusista kokoontumisrajoituksista johtuen Helsinki Design Week ei voi järjestää päätapahtumaa Glasshouse Helsinkiin ja se perutaan. Helsinki Design Week -festivaali tapahtuu verkossa ja kaupungilla 9.–19.9.2021. Päätapahtumapaikan sisältöjä tuodaan mahdollisuuksien mukaan Helsinki Design Weeklyn kanaviin. 

Helsinki Design Week on sarja pienempiä avoimen tapahtumahaun kautta mukaan valittuja tapahtumia, joita on noin 80. Festivaalikalenterista löytyy muotoiluaiheisia tapahtumia showroomien ja studioiden avoimista ovista pienempiin näyttelyihin sekä koko perheen työpajoihin ja kävelykierroksiin. 

Ohjelmistossa on Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -kokonaisuus, jossa teemana on resurssiviisaus. Kokonaisuus pitää sisällään kolme eri näyttelykokonaisuutta sekä kaikille avoimia verkkoseminaareja. HDW:n kävijöillä on mahdollisuus tutustua radikaaleihin ja monialaisiin muodin, muotoilun ja arkkitehtuurin ideoihin, tutkimuksiin ja prototyyppeihin, jotka edistävät resurssiviisasta tulevaisuutta. 

Festivaaliohjelmistoon kuuluu mm. legendaarisen kuvanviestäjä, korutaiteilija Björn Weckströmin näyttely, joka juhlistaa monipuolisen taiteilijan pitkää uraa. Didrichsenin taidemuseoon avautuvassa näyttelyssä nähdään mm. veistoksia akryylistä, pronssista, kivestä ja lasista. Esillä on myös purjekankaille öljyvärein tehtyjä väripintamaalauksia, jotka yhdistävät kuvataiteen purjehtimiseen, Weckströmin toiseen kutsumukseen.

Designmuseon muotoilun superviikko pitää sisällään Vuoden Graafikko Marina Vezikon näyttelyn sekä lounaskeskustelun, opastettuja etäkierroksia Iittala – Kaleidoscope: Luonnosta kulttuuriin -näyttelyssä sekä paljon muuta. 

Design Market järjestetään kivijalkaliikkeissä ja verkkokaupoissa

Ostoksille festivaalivieraat voivat suunnata esim. Johanna Gullichsenin uuteen lippulaivamyymälään Lasipalatsille tai Nomen Nescion uuteen liikkeeseen. Pyörävalmistaja Pelagon liike muuttuu näyttelytilaksi, jossa on esillä Build-A-Pelago -kutsukilpailun kuusi polkupyörää. Kilpailun teemana oli rakentaa Pelagon runkomateriaaleja käyttäen polkupyörä, joka vielä puuttuu Pelagon mallistosta. Myös supersuosittu Design Market järjestetään poikkeusolosuhteisiin sopivalla tavalla: myyjien kivijalkaliikkeissä ja verkkokaupoissa. Luvassa on myös muotinäytöksiä Helsingin kaduilla. Showroominsa avaavat mm. Pukkila, Grado, Poiat sekä Tej Chauhan

Sisältöyhteistyö Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa jatkuu ja HDW:llä nähdään Leena Kilpeläisen dokumenttielokuvan Maija Isola. Näytöksen jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus, jonka aiheena on legendaarisen tekstiilisuunnittelijan työ ja sen merkitys suomalaiselle designille. 

Lasten Designviikolla juhlitaan koko perheen voimin kun ydinkeskustan valtaa näyteikkunainstallaatioiden sarja

HDW Lasten ikkunat on kokeellinen askel Helsingin ydinkeskustan avaamiselle lastenkulttuurille, -näyttelyille ja -tapahtumille. Installaatiot valmistuvat yleisön silmien edessä ja ovat vapaasti nähtävillä vuorokauden ympäri, koko Helsinki Design Weekin ajan. Installaatioiden tekijöiksi on kutsuttu muotoilijoita ja muita luovan alan tekijöitä, jotka yhdessä pohjoismaisten huippukuvittajien kanssa suunnittelevat ja kokoavat installaatiot ja tekevät näin myös suunnitteluprosessin näkyväksi. Mukana ovat kuvittaja Edith Hammar, kuvittaja, muoti- ja konseptisuunnitteluja Tuula Pöyhönen, kuvittaja Jenny Lucander, innovaatio- ja kokemussuunnittelija Martin Mohr, kuvittaja Lena Frölander-Ulf sekä arkkitehti, valokuvataiteilija Jouni Kaipia.

Lisäksi viime vuonna aloitettu Lasten PechaKucha -tapahtumasarja saa jatkoa osana Helsingin Kaupungin Kulttuuripolkua.