Keskustelua Tulevaisuuden toimistosta

Yksi Helsinki Design Weekin suunnitelluista päänäyttelyistä oli installaatiosarja Tulevaisuuden toimisto. Koronapandemia muutti suunnitelmia ja päätapahtumapaikalle suunnitellut keskustelut siirrettiin podcast-sarjan muotoon.

Monoclen Helsingin kirjeenvaihtaja, Ylelle pitkään työskennellyt toimittaja Petri Burtsoff tapasi liudan tulevaisuuden työtä, toimistotiloja ja kaupunkien muutoksiin perehtyneitä asiantuntijoita. Tuloksena on ajankohtainen, inspiroiva viisiosainen keskustelusarja. Kaikki jaksot löydät täältä ja podcast-alustoilta.

JAKSO 1:  Toimisto pandemian jälkeen

Helsinki Design Weekin tulevaisuuden toimisto -podcastin ensimmäisessä jaksossa pohditaan sitä, miten koronapandemia muutti toimistojamme. Jakson vieraina on YIT:n kiinteistöpuolen tarjoama- ja palvelukehityksestä vastaava johtaja Anders Stenbäck sekä Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön laitoksen apulaisprofessori Saija Toivonen. Jaksossa pohditaan muun muassa sitä, mitä töitä tehdään jatkossa toimistolla ja mitä etänä, sekä tämän vaikutuksia toimistosuunnitteluun. Etätyössä on monia hyviä puolia, mutta mitä kaikkea menetämme, kun toimistoilla tapahtuvat ihmiskohtaamiset vähentyvät. Vai vähentyvätkö ne? Entä mitä nuoret haluavat toimistoilta ja työelämältä? Käymme läpi YIT:n laajan milleniaalitutkimuksen varsin yllättäviä tuloksia. 

Anders Stenbäck

Anders on digitaalisten muutosten ja innovaatioiden suunnannäyttäjä B2C- ja B2B- vähittäiskaupojen aloilla. Andersilla on maailmanlaajuinen verkosto verkkoteollisuudessa sekä kattava kokemus hallitusten ja start-up -yritysten konsultoinnissa. Tällä hetkellä Anders vastaa YIT: n kaupunkikehitys- ja rakennusyrityksen B2B -tarjonnasta ja palvelujen kehittämisestä.

Anders Stenbäck is a senior digital change and innovation leader in B2C and B2B digital business in the construction, real-estate, financial, media and retail industries.

Saija Toivonen

Saija Toivonen toimii kiinteistötalouden apulaisprofessorina Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksella. Hänen tutkimuskohteenaan on kiinteistömarkkinoiden tulevaisuuden markkinadynamiikkaan vaikuttavat tekijät. 

Dr. Saija Toivonen is an Assistant professor (in Real Estate Economics, D.Sc. (Tech.)) in Aalto University.

JAKSO 2: Miten työnteon tapojen sekä kulttuurin muutos vaikuttaa toimisto-designiin?

Toisessa Tulevaisuuden toimisto -jaksossa keskustellaan toimistosuunnitelun uusista tuulista. Jakson vieraina ovat työympäristösuunnitteluun erikoistunut sisustusarkkitehti Niina Sihto sisustusarkkitehtitoimisto Fyrasta sekä työympäristöihin erikoistuneen suunnitelutoimisto Workspacen toimitusjohtaja Sini Norta. He kertovat kokemuksistaan asiakasrajapinnasta ja siitä millaisia uusia toiveita yrityksillä on toimistojensa suhteen. Puhumme hyvinvoinnista, ergonomiasta ja muunneltavuudesta. Entä millainen on hyvä kotitoimisto? Millainen design houkuttelee etätöihin tottuneet ihmiset takaisin toimistoihin? Miten toimistohuonekaluvalmistajat reagoivat muuttuviin tarpeisiimme? 

Niina Sihto

Niina Sihto on suunnittelutoimisto Fyran perustajaosakas. Hän toimii myös työympäristöasiantuntijana, sisustusarkkitehtina sekä tuntiopettajana Aalto- yliopistossa.

Niina Sihto is a work environment expert, interior designer and a teacher at the Aalto University.

Sini Norta

Sini Norta on Workspacen toimitusjohtaja, joka kannattaa määrätietoista, läpinäkyvää ja ihmiskeskeistä työtä. Hän on johtanut muutosta erityisesti markkinoinnin, viestinnän ja palvelumuotoilun aloilla. Hän on yksi Teal Finland -verkoston perustajista ja keskittyy syvempään ymmärrykseen siitä, miten tulevaisuuden työ tulisi järjestää. Sini toimii Workspacen toimitusjohtajana, joka auttaa asiakkaitaan nykyaikaistamaan liiketoimintaansa, muuttamaan strategian käytännöksi ja suunnittelemaan uusia käytäntöjä ja tiloja, jotka auttavat luomaan paremman työelämän.

Sini Norta is the CEO of Workspace.

EPISODE 3: A special episode in English with Tim Reusch and Robin Wycherly.

In this English-language episode of HDW’s The Future of the Office podcast, we look at the key trends in office design and how the pandemic has affected our spatial needs in the office. We also talk about wellness, Vitra’s new workplace concepts and design’s role in attracting people back into the office. Our guests are Tim Reusch, Head of Vitra’s Consulting and Planning Studio, and Robin Wycherly, a Workplace Interior Architect and the founder of the Helsinki-based design studio Itu Design. The episode is hosted by Monocle’s Helsinki correspondent Petri Burtsoff.

Tim Florian Reusch

Tim Florian Reusch toimii Vitran kansainvälisen Consulting & Planning Studion johtajana. Hänen työhönsä kuuluu uusien työympäristökonseptien suunnittelu, organisaation, vuorovaikutuksen ja tilassa tapahtuvien prosessien analysointi, tila- ja toimistostrategioiden arviointi, konsultointi ja konseptuaalinen suunnittelu.

Tim Florian Reusch serves as Head of Consulting & Planning Studio International at Vitra. His work includes creating new workplace concepts, analysis of organization, communication and workflows in space, evaluation of space and office strategies, consulting and conceptual planning. Tim Reusch is an architect, graduated from Technische Universität Dresden in 2009. During 2008-2012 he worked in two architectural offices and founded his own practice. Further on he has worked as a work space consultant for example at GRAEF, and since 2017 he has worked at Vitra.

Robin Wycherley

Robin Wycherley on sisustusarkkitehti ja Itu Designin perustaja. Wycherley on englantilainen arkkitehti, joka on asunut Helsingissä vuodesta 2003. Pieni tiimi ja vain kourallinen projekteja vuodessa mahdollistavat perinpohjaisen synventymisen projektien kaikkiin vaiheisiin. Kansainväliset järjestöt kuten Samsung, YK ja Visma ovat luottaneet Itu Designing asiantuntemukseen. Robin on Suomen Sisustusarkkitehtiliiton SIO:n jäsen.

Robin Wycherley is a workplace Interior Architect & Founder of Itu Design.

JAKSO 4 Miten työn ja toimiston murros muuttaa kaupunkejamme?

Selviävätkö suuret toimistokompleksit, kun etätyö lisääntyy? Mitä käy kivijalkakaupoille ja kaupunkikulttuureille, jos ihmiset pysyvät töissä kodeissaan? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohtivat arkkitehti ja tutkija Anna Koskinen Tampereen yliopistosta, Glasshouse Helsingin toimitusjohtaja Mirkku Kullberg sekä luovan toimiston Måndagin perustaja ja kaupunkiaktivisti Arto Sivonen

Anna Koskinen

Anna (Koskinen) on Helsingissä asuva arkkitehti ja tutkija, jonka ydinosaamista ovat kaupunkisuunnittelu, konseptit ja osallistavat suunnitteluprosessit. Häntä kiinnostavat erityisesti yhteinen kaupunkitila ja -kulttuuri sekä suunnitteluideologioiden toteutuminen eletyssä tilassa. 

Anna Koskinen is an architect and a researcher.

Mirkku Kullberg

Mirkku Kullberg on visionäärijohtaja ja monialainen liiketoiminnan ajattelija.

Hän on suunnittelupäällikkö, jolla on vankka kokemus brändäyksestä ja kestävistä liiketoimintamalleista. Kullberg on ajatteleva johtaja, inspiroiva skandinaavisen muotoilun puolestapuhuja ja arvostettu puhuja tulevaisuuden yrityksille ja kestävälle elämäntyylille.

Mirkku Kullberg is a visionary leader and cross-disciplinary thinker for business phenomena.

Arto Sivonen

Arto on yhteiskunnallinen vaikuttaja, aktivisti ja keskustelija, jonka taustalla on pitkä ura mainos- ja designmaailmassa. Arto on perustanut yhteiskunnalliseen strategiaan ja markkinointiin keskittyneen suunnittelutoimisto Måndagin, ja toimii toimistossaan tällä hetkellä luovana johtajana. Toimisto tekee töitä liittyen ilmastokysymyksiin, ihmisoikeuksiin, taiteeseen ja kaupunkikulttuuriin.

Arto Sivonen is a social influencer, activist and a creative director.

JAKSO 5 Millainen on viisas toimisto?

Tulevaisuuden toimisto -podcastsarjan viimeisen jakson teemana on viisaus. Puhumme siitä, millainen on viisas toimisto ja millaista on viisas työ. Miten säilyttää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä, kun töitä tehdään kotona? Miten vältetään yksinäisyys ja ylläpidetään yhteisöllisyyttä? Entä millaista on viisas toimistodesign? Keskustelemassa ovat tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen sekä Iskun muotoilujohtaja Antti Olin.

Elina Hiltunen

Elina Hiltunen on f uturisti, puhuja, kirjailija ja koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori, diplomi-insinööri. Hänet on listattu Forbesissa yhdeksi maailman 50 johtavasta naisfuturistista.

Elina Hiltunen is a futurist, speaker and author.

Antti Olin

Antti Olin on sisustusarkkitehti ja muotoilija, joka työskentelee Isku-yhtymän muotoilujohtajana ja kuvailee työtään muotoilijoiden ja tuotekehityksen kanssa hyvin käyttäjälähtöiseksi ja ihmisen arkea parantavaksi. Antilla on myös kahdentoista hengen sisustusarkkitehti- ja työympäristösuunnittelijatiimi, joka auttaa toimistoja palaamaan uusiin työntekemisen malleihin.

Antti Olin is designer and an interior designer.