Nuorten muotoilijoiden huolet ovat samoja kaikkialla maailmassa

Viime vuoden aikana tuhannet muotoilun opiskelijat valmistuivat. Toisin kuin edeltäjänsä, he päättivät opintonsa vailla tärkeää mahdollisuutta järjestää lopputyönäyttelyä.

Tämän vuoden Supersalone-messuilla Milanossa tarjottiin näille opiskelijoille mahdollisuus esittäytyä kansainväliselle yleisölle. The Lost Graduation Show tarjosi tilaisuuden esittäytyä nuorille suunnittelijoille ympäri maailmaa. Weekly keskusteli kuraattori Anniina Koivun kanssa, jonka järjestämä avoin haku näyttelyyn tavoitti  48 suunnittelukoulua 22 eri maassa. Näyttelyyn päätyi yhteensä 170 projektia. Messukävijöitä oli 58 000. 

The Lost Graduation Show (”Menetetty lopputyönäyttely”) loi tarkan ja laajan kuvan siitä missä nuori muotoilu on – ja minne se on matkalla.

Anniina Koivu: Olimme ihan keskellä kaupallisia messuja ja luulenpa, ettei kukaan alueella kävijöistä välttynyt näkemästä meidän näyttelyämme. Kyseessä oli ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda nuoret muotoilijat ihan keskipisteeseen, tunnettujen suunnittelijoiden ja suurten yritysten rinnalle. 

W: Maailmanlaajuinen avoin sisältöhaku on voimakas viesti itsessään. Millaisen vastaanoton se sai?

AK: Näyttely suunniteltiin nuoria suunnittelijoita ja heidän debyyttejään varten. Samalla halusin tarjota valmistajille, tekijöille, suunnittelijoille, toimittajille, galleristeille sekä muille muotoilun ammattilaisille ja suurelle yleisölle mahdollisuuden nähdä kaikkein uusinta suunnittelua. Puolentoista vuoden (pandemiasta johtuvan) tauon jälkeen näyttely oli myös kutsu jatkaa tärkeää keskustelua muotoilun tulevaisuudesta. Nopeasti kävi ilmi, että kun töitä kootaan kaikkialta maailmasta, kansallisuuden määrittelyn merkitys vähenee. Näyttely toi esiin ne huolet ja konseptit, joista oppilaitoksissa keskustellaan nyt kaikkialla maailmassa. Kaikkein merkittävimmät kysymykset ja aiheet joita nykymuotoilussa pyritään ratkaisemaan ovat maailmanlaajuisia ja universaaleja. 

W: Kuratointitiimissäsi työskentelivät myös Margherita Banchi, Bérengère Bussioz, Luisa Kahlfeldt ja Silvio Rebholz. Kuuluiko prosessiin yllätyksiä?

AK: Minulla oli onni työskennellä täysin poikkeuksellisen tiimin kanssa. Jokaikinen työskenteli hyvin sitoutuneesti ja ensiluokkaisesti. Merkittävää on myös se, että jokainen on myös itsekin vastavalmistunut. Kuratointiprosessissa kävimme läpi laajan kirjon projekteja eri muotoilun aloilta, tuotemuotoilusta kalusteisiin ja valaisimiin. Valintaprosessissa yllätti ehdotusten laajuus ja esille päätyi muotoilua eri aloilta; materiaalitutkimusta, kestävää kehitystä sekä palvelumuotoilua ja paljon muuta.

Pidemmän, englanninkielisen version artikkelista löydät täältä.

Kaikki näyttelyn projektit ja suunnittelijat esitellään myös instagramissa @thelostgraduationshow

The Lost Graduation Show tarjosi kattavan yleiskatsauksen siitä, millaisia kysymyksiä nuoret nykymuotoilijat työssään käsittelevät.