Tomi Leppänen suunnitteli Mum’sille raikkaat, typografiasta inspiroituneet terassimatot

Mum’sin uutukainen on muotoilija Tomi Leppäsen käsialaa – syyskuussa lanseerattu ulkomattomallisto tuo iloa tekijöille ja käyttäjille pitkäksi aikaa. Helsinki Design Weekly esittelee yhteistyön kestävän ja kauniin lopputuloksen: matot on valmistettu kokonaan kierrätysmateriaalista. 

Helsinki Design Weekly esittelee uutuuksia designin maailmasta nostaen esiin kiinnostavia tuotteita, joiden arvo on sekä suunnittelun että toteutuksen laadussa ja kestävyydessä. Tomi Leppänen x Mum’s -mattomallisto on minimalistinen ja kantaa nimeä ”Typewriter”. Abstrakteihin kuvioihin, muotoihin ja näkymiin inspiraation Leppänen löysi tutkiessaan Bauhausin historiaa ja törmäsi sitä kautta tekstiilisuunnittelija Anni Albersin kokeiluihin. Kirjoituskoneella kuvittaminen viivoin ja pistein innoitti Leppäsen leikittelemään ja luomaan Mum’sille moderneja hymiöitä maton pintaan.

Muovikuitu saadaan jalan alla tuntumaan hienostuneelta, villamattomaiselta. Tomi Leppäsen suunnittelu tuo kaivattua visuaalista ilottelua maton pintaan.

”Varsinkin tänä aikana hymy on hyväksi!”, kuvaa Mum’s designin perustaja Outi Puro. Puro iloitsee Leppäsen luoman designin tuovan raikkautta kokoelmaan sekä avaavan hienosti uuden mattomalliston kategorian Mum’sille. Typografian käyttäminen suunnittelussa ei suinkaan ole Leppäselle uutta. Vuonna 2018 japanilaisen ”Minä Perhonen” -tuotemerkin perustaja Akira Minagawa valitsi Tomin ”Juhannuskruunu” kuvituksen voittajaksi Nordic Design for New Designers – kilpailussa Osakassa. Juhannuskruunu oli piirretty ajatusviivoilla.

Kestävät ja kauniit matot terassille

Muovimatto ei kuulosta kestävältä tai houkuttelevalta, eikä Puro alun perin sellaista kokoelmiinsa halunnutkaan. Mielikuva muuttuu, kun puhutaan laadukkaasti toteutetusta kierrätysmateriaalin käsittelystä ja sen hyödyntämisestä. Kierrätetyistä muovipulloista valmistetusta PET-kuidusta jalostetaan upean tuntuista ja näköistä materiaalia outdoor-mattoon. Vaativa ja aikaavievä työvaihe palkitsee lopputuloksena, jota on miellyttävä katsella ja jolla on mukava kävellä. Kierrätyskuidun käsittely tekstiilimäiseksi kankaaksi on tekniikkana täysin uusi.

Minimalistinen design tuo tyyliä ja laatua ulkotiloihin. Kuviointi tehdään Leppäsen suunnitelman perusteella käsin kirjaillen valmiin kankaan päälle. Kotonaan ja pienissä pajoissa Pohjois-Intiassa työskentelevät artesaanit saavat työstään reilun korvauksen ja heidän työoloistaan on huolehdittu.

Tomi Leppäsen design, käsintehty artesaanikirjonta ja kestävien arvojen mukainen valmistus tuovat Mum’sin kokoelmaan kiinnostavan uutuuden, jota ei kannata ohittaa.

Lisää Mum’sista TÄÄLLÄ.

Stylisti: Iina Kettunen

Kuvausten Art director: Tomi Leppänen