JKMM Arkkitehtien Designing Better Life -kokonaisuus hurmaa Beijing Design Week -festivaaleilla

Kun Beijing Design Week -festivaali käynnistyi Pekingissä, laskeutui eräälle, tutulle messuosastolle syvä hiljaisuus. JKMM Arkkitehtien, Helsinki Design Weekin ja Helsingin kaupungin yhteistyö tarjoilee rauhanomaisen katsauksen siihen, mikä tekee Suomesta ja Helsingistä onnellisuuden tyyssijan.

Vuoden 2021 Beijing Design Week, järjestetään 18.9.– 7.10., ja festivaalin teema keskittyy konseptin Designing Better Life ympärille. Guest city -roolissaan Helsingin kaupunki osallistuu Aasian suurimpaan muotoilutapahtumaan yhteistyöllä, joka tarjoaa loistavan mahdollisuuden esitellä kävijöille hyvää muotoilua oppimisen ja helsinkiläisen kaupunkisuunnittelun kestävien sekä älykkäiden ratkaisujen kautta.

“Suomi on valittu jo neljättä vuotta peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansaksi”, kertoo JKMM Arkkitehtien luova kumppani ja sisustusarkkitehti Päivi Meuronen. “Me halusimmekin selvittää, mitkä nuo asiat ovat, jotka tekevät meidät onnellisiksi. Me halusimme löytää onnen reseptin.”

Sen sijaan, että JKMM Arkkitehdit olisi lähtenyt suunnittelemaan fyysisiä tavaroita esittelevän messuosaston, ryhmä halusi luoda kehykset aineettomille asioille, joilla todella välittää kävijälle tunne siitä, mitä on olla suomalainen. Tunne siitä, millaista on elää onnellista ja hyvää elämää.

“Me halusimme luoda moniaistillisen kokemuksen, joka houkuttelee vieraan rohkeasti aistimaan häntä ympäröivää ääni- ja tuoksumaailmaa.”

Pekingissä paikan päällä rakennettu ja koottu installaatio koostuukin seitsemästä hirsikuutiosta, joiden sisällä vierailijat pääsevät käyskentelemään tai joihin kävijät pääsevät kurkistamaan sisälle. Kuutiot on jaettu ja nimetty niiden komponenttien mukaan, jotka ryhmän mukaan tekevät suomalaisesta elämästä onnellista: metsä, tieto, työ, sauna, ruoka, lepo ja leikki. Installaation päämateriaalit ovat kaunis yhdistelmä Marimekon klassisia kuoseja ja Wood from Finlandin puulevyjä. Kaiken keskellä kohoaa kävijöiden yhteinen kohtaamispaikka, Aukio, joka tarjoilee monimuotoista ohjelmaa festivaaliviikon ajan.

“Meille oli todella tärkeää, ettemme saapuisi Kiinaan kertomaan, miten asiat tehdään Suomessa. Tarkoituksenmukaisempaa oli koettaa löytää yhteisiä intressejä ja pyrkiä rakentamaan arvopohja, joka on molemmille kulttuureille yhteinen”, Meuronen avaa. 

Vuoropuhelu, joka näkyy installaation elementeissä pienistä yksityiskohdista suuriin. Paikallisilla kielillä painettuina lippuina, kuten Kiinassa visuaalisessa viestinnässä on tapana, jakkaroina ja pitkinä pöytinä, jotka on valmistettu yhteistyössä paikallisen toimijan kanssa Kiinassa. Pieninä ja suurina seikkoina, jotka nojaavat myös hankkeen kattoteemaan, jonka tavoitteena on pitää projektin hiilijalanjälki mahdollisimman pienenä. Rakennusmateriaalit ovat paikallisesti hankittuja, eikä niitä toimiteta Suomesta käsin. Lisäksi on tarkoitus, että tarvikkeet kierrätetään paikallisesti festivaalin päätyttyä. Niin, että jäljelle jää vain hiljaa leijaileva, tummanvihreän metsän muisto – ja syvä hiljaisuus. 

Festivaali houkuttelee vuosittain yli kahdeksan miljoonaa kävijää ja lähes 10 000 suunnittelijaa sekä organisaatioita yli 30 maasta. Suhinan edessä Suomen paviljonki valjastettiin esittelemään toisenlainen, joskin hyvin tyypillinen suomalainen, läsnäolo. 

Meurosen mukaan suunnittelijoiden tärkeimpänä tehtävänä oli luoda installaatio, joka näytti ja tuntui rauhalliselta tyypillisesti meluisassa messumaailmassa. “Me halusimme ennen kaikkea luoda tilan, joka valloittaa hiljaisuudellaan.”

“Saimme myöhemmin kuulla, että lasten vierailupäivän aikana paikalliset koululaiset olivat rakastaneet tilaa. Näky tilassa oli kuuleman mukaan ollut liikuttava. Se oli hieno kuulla, sillä siihen juuri suunnittelulla pyrimmekin. Luomaan paikan, jossa ihmiset ja rauhan tunne ovat lähellä. Sekin on meille yhteistä kiinalaisen kulttuurin kanssa.”

“JKMM Arkkitehtien filosofia on luoda ratkaisuja ja tiloja, jotka edistävät empatiaa ja tuovat iloa elämään. Festivaalin Recipes for Happy Helsinki Home -installaatio sopii erinomaisesti tähän tapaan ajatella. Sekin keskittyy perheeseen, yhdessä vietettyyn aikaan ja suomalaisen onnellisen arjen mahdollistaviin ratkaisuihin. On hienoa päästä esittelemään tapoja, joilla rakentaa hyvä elämä”, Meuronen kiittää.

Lisätietoa Helsingin kaupungin, Helsinki Design Weekin ja JKMM Arkkitehtien yhteistyöstä löydät täältä.