Helsinki esitteli Pekingin designviikoilla vastuullista ja älykästä arkea

Syyskuussa Beijing Design Weekin näyttelyhalliin rakennettu installaatio ja siellä järjestetty ohjelma toivat esiin helsinkiläisen hyvän arjen rakennuspalikoita, kestävää kaupunkikehitystä ja koulutuksen innovaatioita. Helsingin teemojen hengessä myös installaation materiaalit ja kalusteet pääsevät festivaalin jälkeen uusiokäyttöön. 

Installaation kuratoinnista vastasi Helsinki Design Weekin tuottaja ja perustaja Luovi Productions. Helsingin Designing Better Life -ohjelma Aasian suurimmalla muotoilufestivaalilla esitteli Helsingin muotoiluajattelua kestävän kaupunkikehityksen ja oppimisen älykkäiden innovaatioiden kautta. 

-Myös Pekingin designviikolla on tiukat kriteerit teemakaupungeille, joten Helsinki on arvovallalleen sopivassa kansainvälisessä viitekehyksessä. Maailmanpoliittinen tilanne on johtanut siihen, että kaupungeilla on useissa tilanteissa enemmän liikkumavaraa kuin valtioilla. Siksi on tärkeää että helsinkiläiset ja pekingläiset käyvät vuoropuhelua keskenään. Guest City -status mahdollistaa sen, kertoo Luovi Productionsin johtaja ja yksi World Design Weeks -verkoston perustajista Kari Korkman

Osa ohjelmasta toteutettiin virtuaali- ja hybriditapahtumina, joihin pystyi osallistumaan Pekingiin rakennetussa JKMM Arkkitehtien suunnittelemassa installaatiossa The Recipes for Happy Helsinki Home

– JKMM Arkkitehtien filosofiana on luoda merkityksellisiä rakennuksia ja tiloja, onnellisuuden infrastruktuuria. The Recipes for Happy Helsinki Home -installaatio istuu erinomaisesti tähän ajatteluun. Halusimme kertoa toimivasta arjesta maailman onnellisimmassa pääkaupungissa poikkitaiteellisen ja monikulttuurisen yhdessä tekemisen kautta. Juuri Beijing Design Weekin ja Helsinki Design Weekin kaltaiset vaikuttajatahot ja tapahtumat parhaimmillaan tuovat yhteen ihmisiä ja mahdollistavat merkityksellisiä yhteistöitä,” kertoo Päivi Meuronen, JKMM Arkkitehtien luova partneri ja johtava sisustusarkkitehti.

Asiantuntijaseminaareissa kuultiin puheenvuoroja älykkäistä ja kestävistä kaupunkiratkaisuista sekä oppimisen ja koulutuksen innovaatioista. Lisäksi installaatiossa järjestettiin Design Diplomacy -keskustelutilaisuuksia sekä lapsille ja perheille suunnattuja työpajoja. Kaiken kaikkiaan Helsingin ohjelmaan Pekingin designviikoilla osallistui yli 10 000 festivaalivierasta paikan päällä ja virtuaalisesti. 

– Olemme olleet erittäin otettuja ja iloisia siitä, että Helsinki oli festivaalin Guest City tänä vuonna. On hienoa huomata, että Helsingin ohjelma herätti paljon kiinnostusta kiinalaisyleisössä ja seminaarien kohderyhmänä olleissa ammattilaisissa. Helsingin Guest City -hankkeen tavoitteena oli vahvistaa kaupunkien välistä yhteistyötä ja luoda osallistuville yrityksille uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia. Korona-pandemian tuomat rajoitukset huomioiden Guest City -ohjelman toteutus ja yritysten näkyvyys onnistuivat erittäin hyvin, iloitsee Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

– Helsingin Guest City -ohjelman seminaareihin valikoitui mukaan yhteensä kymmenen yritystä esittelemään uusimpia kestäviä kaupunkiratkaisuja ja koulutuksen innovaatioita. Kiinalaisten osallistujien kiinnostus puhtaita ratkaisuja kohtaan on lisääntynyt, ja olemme saaneet yhteydenottoja esim. energiaosaamisen ja sähköautojen lataamisen osalta. Uskon, että Guest City -osallistuminen oli hyvä tilaisuus käynnistää uutta yhteistyötä ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia helsinkiläisille yrityksille, toteaa Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Miska Hakala.

Mitä seuraavaksi?

Helsinki-installaation materiaalit ja kalusteet saavat uuden elämän Kiinassa. Vastuullisuus ja kestävä tulevaisuus näkyivät paitsi Helsingin Guest City -ohjelman teemoissa ja esimerkiksi Smart & Sustainable City -seminaarin esityksissä, myös käytännössä Helsingin installaation suunnittelussa ja materiaaleissa. 

Installaation hiilijalanjälki pyrittiin pitämään mahdollisimman pienenä. Installaatiossa käytettiin Marimekon painokangasta ja Wood from Finlandin suomalaista hirsipaneelia, jota ei kuitenkaan lähetetty installaatiota varten Suomesta, vaan hyödynnettiin Kiinassa valmiina olevia materiaaleja. Installaation kalusteet valmisti kiinalainen kumppaniverstas. 

Festivaalin päätyttyä installaation kalusteet ja materiaalit pääsevät uusiokäyttöön. 200 metrin pituisesta Marimekon kankaasta osa lahjoitetaan Suomen Pekingin suurlähetystön käyttöön. Osalle kankaasta Tsinghuan yliopiston taide- ja muotoiluakatemian opiskelijat luovat uusia käyttötarkoituksia.

Installaatiossa käytössä olleet JKMM Arkkitehtien suunnittelemat jakkarat lahjoitetaan nekin eteenpäin. Osa jakkaroista annetaan lasten taideprojektiin Zhengzhoun kaupungissa ja osa jaetaan Helsingin Guest City -hankkeessa avustaneille vapaaehtoisille ja paikallisille työntekijöille. Muita installaation kalusteista lahjoitetaan Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin Pekingin toimipisteen käyttöön. Kolme installaation kahdeksasta puisesta kuutiosta saavat pitkäaikaisen kodin Beijing Design Week -organisaation tiloissa Gehua Towerissa Pekingissä. Myös muille hirsikuutioille on suunniteltu paikallista jatkokäyttöä esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa.

Kiinalainen taiteilija Pan Jianfeng loi kiinalaiset merkit jokaiselle installaation tilalliselle teemalle. Uniikit Metsä, Tieto, Lepo, Leikki, Sauna, Safka ja Duuni -kalligrafiat tulevat koristamaan tammikuussa 2022 valmistuvaa uutta Suomen Pekingin suurlähetystörakennusta, kun lähetystön kokoushuoneet nimetään kirjoitusmerkkien mukaan.

– On tärkeää, että emme vain puhu kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta, vaan myös käytännössä teemme Helsingin teemoja todeksi ja konkreettisesti tuemme kiertotaloutta. Hienoa, että Helsingin Designing Better Life -viestit jäävät elämään Pekingissä materiaalien ja kalusteiden uusiokäytön myötä, toteaa Guest City -hanketta Helsingin kaupunginkanslian viestintäosastolla vetänyt Heidi Forss-Anila

Beijing Design Week -festivaalin järjestää Beijing Gehua Cultural Development Group ja Beijing Industrial design Center. Guest City -statuksen on ennen Helsinkiä saanut yhdeksän kaupunkia, viimeksi Mexico City vuonna 2019. Vuonna 2022 vieraana on Pariisi.