Tulevan kesän Fiskars Village Art & Design Biennale tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille

Toista kertaa järjestettävä tapahtumakokonaisuus etsii uudenlaisia ajatuksia ja kokemuksia taiteen ja muotoilun alati uudelleen määrittyvistä liitoskohdista. Fiskars Village Art & Design Biennale tapahtuu Fiskarsin ruukissa ja Raaseporin alueella 22.5.–4.9.2022. 

Biennaalin ohjelmistossa on kolme päänäyttelyä; Anniina Koivun ja Andrea Caputon U-JOINTS -muotoilututkimushankkeen solmuja ja neuloksia käsittelevä Knots & Knits -näyttely, tammimetsän rajaamalle niitylle rakentuva kahdeksan puisen minitalon Arkkitehdin talo -kokonaisuus, sekä taiteilijaosuuskunta Onoman kesänäyttely HIDDEN – aistien muodot, joka tutkii moniaistisuutta taiteen, muotoilun ja käsityön keinoin. Käynnissä on myös avoin sisältöhaku, joka varmistaa monipuolisen rinnakkaisohjelman. 

“Fiskars Village Art & Design Biennale perustettiin luomaan sisältöjä ja palveluita kasvavalle kulttuurimatkailulle. Maailma ympärillämme on parin vuoden aikana muuttunut. Nyt kannamme huolta koko kulttuurialan toipumisesta ja kehittymisestä. Kulttuuri elää vuorovaikutuksesta. Fiskars Biennalen keskeinen tehtävä on tarjota taiteilijoille ja muotoilijoille mahdollisuuksia esitellä osaamistaan, kohdata yleisö ja toisensa. Emme olisi voineet löytää sille parempaa ympäristöä kuin Fiskarsin ruukki ja sen luova yhteisö.”

Biennalen perustaja ja kuraattori Kari Korkman.

Yöpyminen Arkkitehdin talossa on kokonaisvaltainen elämys

Kevytrakenteiset ja ekologiset minitalot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Eräs Biennaalin erikoisuuksista on kahdeksasta puurakenteisesta minitalosta koostuva Arkkitehdin talo -näyttely, jossa voi myös yöpyä. Tammimetsän reunustamalla aurinkoisella niityllä sijaitsevat huippuarkkitehtien suunnittelemat enintään kolmekymmenneliöiset talot ovat kaikki keskenään erilaisia. Ne rakennetaan vastuullisesti ns. ”off grid” -periaatteella hyödyntäen muun muassa talokohtaisin aurinkopaneelein tuotettavaa uusiutuvaa energiaa. Arkkitehdin talo -kokonaisuus muodostaa yhtenäisen, elämyksellisen reitin. Niiden sisustuksen kuratoinnista vastaa Asun-lehden perustaja ja päätoimittaja Ulla Koskinen. Talot ovat myös myynnissä ja jatkavat elämäänsä uusien omistajien luona tapahtuman jälkeen.

Arkkitehdin talo -näyttelyn minitalot ovat vasta suunnitteluvaiheessa. Yksi mukaan kutsutuista toimistoista on AS LL TK. Kuva: AS LL TK Arkkitehdit

Biennale vie lähelle suunnittelun yksityiskohtia

Knots & Knits (“solmut ja neulokset”) on Andrea Caputon ja Anniina Koivun U-JOINTS -tutkimusprojektin ja näyttelysarjan neljäs osa. Milanon Salone del Mobilessa vuonna 2018 ensi kertaa nähty U-JOINTS (“Universal Joints”) tarkentaa katseen liitoksiin muotoilussa ja arkkitehtuurissa. Liitoksia harvoin huomioidaan, ne ovat usein näkymättömissä ja esineeseen piilotettuja. U-JOINTS paljastaa nämä piilotetut detaljit kutsuen kävijät tutustumaan esineiden ja rakenteiden yksityiskohtien kauneuteen ja laatuun. Fiskarsin Viljamakasiinissa Knots & Knits purkaa näkyville tekstiilien, kankaiden ja köysien historiaa. Olipa kyse takilasta, raskaiden esineiden nostamisesta, eväiden tai lahjojen paketoimisesta, nuorallatanssijan valssilangan kiinnittämisestä, solmuja löytyy kaikkialta. Solmua pidetäänkin vanhimpana keinona yhdistää asioita toisiinsa. 

Onoman kesänäyttely Hidden – aistien muodot pohtii eri aistien merkityksiä ja mahdollisuuksia 

Taiteen ja luovan työn tekijät toimivat vahvasti materiaalinsa määrittämien aistien maailmassa. Onoman kesänäyttely Hiddenissä tekijät pohtivat eri aistien merkityksiä ja mahdollisuuksia omassa työssään. Entäpä taiteen tulkitsija tai esineen käyttäjä? On monesta tekijästä kiinni, miten teoksen tai esineen kokee ja aistii. Usein tulkitsija on kuitenkin vahvasti teoksen tai esineen tekijän johdateltavissa.

”Kaikessa mitä teemme ja koemme, olemme yhteistyössä aistiemme kanssa. Tiedostaen ja tiedostamatta. Kun jokin tärkeä aistimme hiipuu, särkyy, häviää tai muuten temppuilee, tulevat toiset aistit avuksi korjaamaan kokonaisuutta. Silloin huomaamme kuinka moniaistisuus toimii ja on täydellinen kokonaisuus ihmisen henkisen ja fyysisen toiminnallisuuden ja tasapainon kannalta. Tätä täydellistä kokonaisuutta on monenlaista. Sen yksilöllisyys ja uniikkius on hyvin kiehtovaa. Nopean digitalisaation tuomat muutokset aistikokemuksiimme sekä viime aikojen fyysinen ja henkinen eristäytyminen ovat herättäneet meissä tarpeen käyttää aistejamme kokonaisvaltaisemmin. Kaipaamme aistikokemuksia ja niiden herättämiä ajatuksia. Koen näyttelyn teeman erityisen ajankohtaisena juuri nyt, ” sanoo Laura Sarvilinna, Hidden-näyttelyn kuraattori. 

Vuoden 2019 Fiskars Biennalessa nähtiin Tehdas-näyttely. Kuva: Onoma.

Avoin haku rinnakkaisohjelmaan

Fiskars Village Art & Design Biennalen ohjelmiston yhteisöllisyys ja monimuotoisuus varmistetaan kokoamalla alueen taiteilijoiden, muotoilijoiden, gallerioiden ja työpajojen järjestämistä tapahtumista riemastuttavan moniääninen rinnakkaisohjelma. Mukaan voivat hakea monenlaiset poikkitaiteelliset tapahtumat: näyttelyt, näytökset, työhuonevierailut, taidekävelyt sekä esimerkiksi taiteilijaillalliset ja juhlat. Haku on auki 27.2. asti. Lisätiedot löydät Fiskars Biennalen sivustolta. 

Tänäkin vuonna luvassa on monipuolinen rinnakkaisohjelma. Vuonna 2019 biennaalivieraat nauttivat taiteilijaillallisista ja teeseremonioista. Kuva: Sanna Lehto

Fiskars Village Art & Design Biennale 22.5.–4.9.2022. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa. Lisätiedot löydät täältä. Luovi Productions tuottaa sekä Fiskars Village Biennalea että Weeklyä.