Fiskars Village Biennale avautuu sunnuntaina

Fiskars Village, Fiskarsin perinteinen ruukkikylä, kutsuu tulevana kesänä piipahtamaan ainutlaatuisen luovan yhteisön vieraana, ja jäämään yöksi näyttelyelämysten keskelle. Toista kertaa järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale kohtauttaa nykytaiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin ajankohtaisia kysymyksiä antaen tilaa uudelle ja yllättävälle.

Muotoilunäyttely U-Joints – Knots & Knits purkaa tekstiilien, kankaiden ja köysien historiaa

Liitos – kahden tai useamman kappaleen yhteenliittymä – on olennainen osa miltei mitä hyvänsä muotoiltua esinettä. Liitoksia on kaikenkokoisia, pikkuruisesta huoneenkokoiseen. Niissä käytetty materiaali voi olla lähes mitä tahansa: muovia, terästä, hiiltä, kuitua, puuta tai villaa. Muotoilijat, arkkitehdit ja insinöörit kehittävät, omivat ja muokkaavat sopiviksi erilaisia liitoksia tilanteen mukaan, aina huipputeknisistä taidonnäytteistä omiin autotalliviritelmiin. Liitokset ovat juuri niitä yksityiskohtia, jotka pitävät maailmaa kasassa. Liitos on usein näkymätön, hienovaraisesti piilossa esineen sisällä, ja juuri siksi usein ylenkatsottu. 

U-Joints – Knots & Knits on Andrea Caputon ja Anniina Koivun U-Joints -tutkimushankkeen ja näyttelysarjan neljäs osa. Se purkaa tekstiilien, kankaiden ja köysien historiaa. Solmut ovat maailman vanhimpia ja yksinkertaisimpia liitoksia. Solmujen avulla on kiinnitetty purjeet, nostettu painavia esineitä ja paketoitu lahjoja; turvattu nuorallakävelijän polku ja luotu jännittäviä leikkikenttiä lapsille. Sillat, bambutelineet, kalaverkot: yksinkertainen ele, jossa naru vedetään lenkin läpi, on perustavanlaatuinen vaihe monenlaisissa rakenteissa. Neulomalla taas voidaan luoda mitä hyvänsä aina vaatteista autojen sisäosiin ja suurikokoiseen arkkitehtuuriin. Kun langat risteävät monimutkaisin tavoin, syntyy kudottuja kuvioita. 

Näyttelyyn on valittu yli neljäkymmentä teosta kansainvälisiltä huippusuunnittelijoilta. Mukana ovat mm. Basketclub, Estelle Bourdet, Ronan & Erwan Bouroullec, You-Chia Chen, Pauline Deltour, Pierre Fouché, Kate Jenkins, Hella Jongerius, Chris Kabel, Kwangho Lee, Outi Martikainen, Masayoshi Matsumoto, Christien Meindertsma, Aino Michelsen, Bruno Munari, Matilda Palmu, Irene Posch, Bertjan Pot, Marialaura Rossiello, Katrina Sánchez Standfield, Ief Spincemaille, Kiki van Eijk, Sanne Visser, Milou Voorwinden, Ulla-Stina Wikander, Marcel Wanders, Zaven ja monia muita. 

Arkkitehdin talossa voi vierailla ja yöpyä – ja sen voi ostaa omaksi

Kuraattori Kari Korkman kutsui arkkitehtitoimistoja suunnittelemaan ruukin niitylle korkeintaan 30m2 kokoisen, puusta valmistetun talon. Talo- ja elementtitehtaat liittyivät hankkeeseen mukaan kehittääkseen itselleen uusia teollisia talomalleja. Kokorajoitus on ajankohtainen, koska vuonna 2024 on Suomessa mahdollista rakentaa sitä pienempiä taloja ilman nykyistä rakennuslupamenettelyä. Minitalot voivat esimerkiksi korvata elinkaaren päässä olevia kesämökkejä tai tarjota lisätilaa omakotitalojen tai taloyhtiöiden käyttöön vierasmajoina tai yhteiskäytössä olevina etätyötiloina. Kuraattorin yksinkertainen tehtävänanto arkkitehdeille jätti paljon tilaa tulkinnoille. Lopputuloksena on monipuolinen kokonaisuus. 

Arkkitehdin talo -kokonaisuuden seitsemän minitalon suunnittelijat ovat AS LL TK, Rintala Eggertsson Architects, Team Sommarnöjen, Ateljee Sotamaa, Studio Puisto sekä Aalto-yliopiston Puustudio. Kokonaisuuden täydentää Kristian Talvitien sähköautovalmistaja Polestarille suunnittelema puumaja KOJA.

AS LL TK:n eli Antti Soinin, Leo Lindroosin ja Tuuli Kanervan suunnitteleman minitalon idea on luoda suojaisa kevyt tila, joka sulautuu luontoon tai integroituu visuaalisesti osaksi pihaa reunustavaa aitaa. Sami Rintalan (Rintala Eggertsson Architects) suunnittelema talo koostuu viidestä eri yksiköstä, joiden asettelu on vapaasti valittavissa tontin muotoon ja ilmastoon sopeuttamalla. Kun toiminnot on jaettu erillisiin yksiköihin, vältetään iso rakennusmassa, suojellaan kasvialustaa ja luodaan uudenlainen suhde ympäröivään luontoon. 

Ruotsalainen Sommarnöjen tuo ruukkiin hillityn ja kauniisti vaatimattoman, kokonaan luonnonmateriaaleista valmistetun hyvin varustellun “Attefallshusin”. Talo on suunniteltu kestämään sukupolvelta toiselle. 

Ateljé Sotamaan tunnetusta Meteoriitti-projektista on jalostunut kokonainen veistoksellisten rakennusten mallisto. Sen ensimmäinen tuote, UFO-talo, lanseerataan Arkkitehdin talossa. Suunnittelun tavoitteena on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. 

Studio Puiston kansainvälisesti palkittu Space of Mind suunniteltiin keskellä koronapandemiaa hengähdyspaikaksi luonnon ytimessä, vastauksena muuttuneisiin olosuhteisiin: turvallisuuden tunteen kaipuuseen, etätyöhön ja luontoyhteyteen. Seinän isosta ikkunasta avautuu näkymät luontoon. 

Aalto-yliopiston puustudion opiskelijoiden luoman Kore-majan kompaktit tilat kietoutuvat rakennuksen toiminnallisen sydämen ympärille. Erikoisuutena on makuuparvi, joka sijoittuu ilmeikkään kattorakenteen ja suuren kattoikkunan alle. Majassa yöpyvät voivatkin nauttia vuoteessaan näkymästä yötaivaalle. KOJA on Arkkitehdin talo -kokonaisuuden erikoisuus. Kristian Talvitien suunnittelema moderni puumaja sai kunniamaininnan Polestarin suunnittelukilpailussa vuonna 2021. KOJA sijaitsee muista taloista erillään ja on yleisölle avoinna vain kutsusta.

Elämyksellisyyden ja kokemuksen yhtenäisyyden varmistaa sisustuksen kuraattori, Asun-lehden perustaja Ulla Koskinen. Luvassa on rikas ja monipuolinen kokonaisuus, kun jokaisen talon sisustus on varta vasten biennaaliin suunniteltu ja ilmentää talojen yksilöllistä henkeä. Talojen sisustuksien luonne vaihtelee lämpimän minimalistisesta ylelliseen safarihenkeen, joukosta löytyy myös raikkaasti väritetty ja kalustettu vapaa-ajankoti sekä futuristinen talo, jonka sisustuksessa teknologia ja mytologia kohtaavat. Mukana ovat Suomen maineikkaimmat sisustus- ja huonekalubrändit kuten Artek, Nikari, Woodnotes, Skanno, Anno ja Vaarnii. Nykytaidetta taloihin tuo Helsinki Contemporary.

Fiskars Village Biennalessa vierailevat pääsevät kiertämään talot biennaalilipun hinnalla. Kun näyttely sulkeutuu iltaisin, on kävijöillä mahdollisuus varata minitalo yöpymistä varten. Useimmat biennaalissa esiteltävistä taloista ovat myös myynnissä. Niiden hinnat vaihtelevat 50 000–150 000 euron välillä. 

Arkkitehdin talo -näyttely aukeaa yleisölle perjantaina 27.5. klo 12.

Onoman kesänäyttely Hidden – aistien muodot on manifesti moniaistisuudelle

Laura Sarvilinnan kuratoima näyttely käsittelee aistien vaikutusta taiteelliseen työskentelyyn ja taiteen kokemiseen. Mukana on teoksia yli viideltäkymmeneltä muotoilijalta ja taiteilijalta. Näyttely lähestyy moniastisuutta taiteen, muotoilun ja käsityön keinoin. Hidden on aistillinen näyttelykokonaisuus, jonka toteutuksessa huomioidaan ja aistien, kehon ja ympäristön luomat mahdollisuudet ja rajoitukset sekä tekijän että kävijän näkökulmasta. 

Luovan työn tekijöille moniaistisuus on edellytys mielikuvitukselle ja sitä kautta työskentelylle. Se on luonnollinen tie ideasta, tai vaikkapa sattumasta valmiiseen teokseen. Näyttelyn teokset on tarkoitettu kokonaisvaltaisesti koettaviksi. Ne puhuvat useille aisteille samanaikaisesti. Pitääksemme toden tunnun ja läsnäolon elämässämme, on meidän huolehdittava aistien välisestä vuorovaikutuksesta ja aistien monitasoisuudesta. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua teoksiin omassa rauhassa tai oppaan kanssa. Näyttelyssä on pyritty ottamaan huomioon kävijöiden moninaiset tarpeet ja tarjolla on opastuksia useaan makuun. Kesän edetessä myös opastusten kirjo laajenee ja kehittyy. Hidden-näyttelyssä työskentelee yhteensä kymmenen opasta, joista jokainen luo omanlaisensa elämyksen kävijöiden koettavaksi. Näyttelyteoksiin voi tutustua kuvailutulkatulla kierroksella, keskustellen tai intensiivisellä lyhytopastuksella. 

Fiskars Village ja Fiskars

Fiskars Village Biennalen pääyhteistyökumppani Fiskars avaa keskustelua biodiversiteetin mittaamattomasta arvosta omalla Ruukin miljööseen sijoittuvalla installaatiollaan. Kymmenestä biennaalia varten suunnitellusta kasvihuoneesta koostuva teos tutkii rinnakkain Fiskarsin tuotteisiin käytettäviä raaka-aineita ja eläviä, kasvavia kasveja. Rinnastuksella Fiskars haluaa muistuttaa siitä, että kiertotalouden kehittämisen ohella on osattava vaalia ja arvostaa syvästi ja ymmärtäen myös luonnontilaista luontoa. Kaikkea ei kuulu käyttää.

“Monet tietävät, että Fiskars perustettiin Fiskarsin ruukkikylässä 373 vuotta sitten, mutta yhtä lailla monia on yllättänyt se, ettemme ole koskaan lähteneet kylästä pois. Fiskars on yhä Fiskars Villagessa, josta on vuosien saatossa kehittynyt ainutlaatuinen taiteilija- ja käsityöläisyhteisö ja syvästi ihmislähtöisen luovuuden koti. Toivotamme Fiskars Village Art & Design Biennalen tervetulleeksi ja odotamme mielenkiinnolla kaikkia niitä uusia ajatuksia ja avauksia, joita biennaalikohtaamiset herättävät”, kertoo Marika Orkamo, Fiskarsin brändistä ja markkinoinnista vastaava johtaja.

Fiskars Village Art & Design Biennale, muotoilua, arkkitehtuuria ja nykytaidetta yhdistävä biennaali järjestetään toista kertaa ainutlaatuisessa Fiskarsin ruukissa 22.5.–4.9.2022. Liput ja lisätiedot löydät täältä.