Helsinki Design Weekiä juhlitaan syyskuussa

Pohjoismaiden suurin monialainen muotoilufestivaali Helsinki Design Week järjestetään jälleen kaupungilla ja verkossa 1.–11.9.2022. 

Festivaalin vuositeema on “Olemme avoinna” ja luvassa on kymmeniä muotoilu- ja arkkitehtuuriaiheisia tapahtumia.
“Avoimuus on kaiken kriittisen ajattelun ja muotoilussa oleellisen kehityksen edellytys. Uteliaana ja vastaanottavaisena pysyminen on valinta. Avoin tunnustaa oman keskeneräisyytensä: ristiriitoja täynnä olevalla alallamme on kestämättömiä käytäntöjä ja kehitettävää on myös tasa-arvon ja monimuotoisuuden suhteen, “ sanoo Helsinki Design Week -festivaalin ja Weekly-median ohjelmajohtaja Anni Korkman

Avoimuuden teema näkyy erityisesti Open Studios -tapahtumassa, joka on ollut osa festivaaliohjelmaa jo vuodesta 2005 asti. Open Studios avaa luovien helsinkiläistoimistojen ovet kolmena päivänä ja iltana niin opiskelijoille, ammattilaisille, lehdistölle kuin uteliaille kaupunkilaisillekin. 

Meille studio on mielentila. Toki studiot ovat myös usein tiloina mielenkiintoisia. Minua inspiroi ajatuskin päästä pitkän korona-ajan jälkeen näkemään jälleen kulissien taakse; millainen muotoilukaupunki Helsinki on ja ketkä sen tekevät. Luvassa on opastettuja kierroksia studioissa, jotka edustavat laajasti muotoilualaa. Toteutamme myös rekrytilaisuuksia, keskusteluja ja tietenkin hauskoja, epämuodollisia, töiden jälkeisiä illanviettoja”, Korkman kertoo. Open Studiosissa ovat mukana myös HDW:n Kumppanijärjestäjien eli mm. Grafian, Safan ja Ornamon jäsenten työtiloja. Kumppanijärjestäjät edustavat HDW:n laajan sidosryhmäverkoston keskeisiä järjestöjä ja toimijoita. 

10 vuotta designkaupunkina: kaupunkimuotoilua ja muotoilua lapsille

Festivaalin pääkumppanina on tänäkin vuonna Helsingin kaupunki. Kaupungin kumppanuus on osa Helsinki Design Weekin kanssa tehtävää pitkäjänteistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsingin profiilia designkaupunkina. 

”Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Helsinki oli maailman designpääkaupunki, World Design Capital. Vuosi 2012 oli Helsingille lähtölaukaus muotoilun laajamittaiselle hyödyntämiselle kaupunkiorganisaatiossa. Haluamme tuoda kaupunkimuotoilun merkitystä ja laajuutta näkyville myös Helsinki Design Weekin aikana. Uutena yhteistyömuotona Helsinki Design Weekin kanssa on Helsinki Design Award -tunnustus”, iloitsee Helsingin designjohtaja Hanna Harris

Osa Helsinki Design Weekin jo perinteeksi muodostunutta ohjelmaa on Lasten designviikko, jonka HDW Lasten ikkunat -kokonaisuus toteutetaan jälleen yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Lasten ikkunat -kokonaisuudessa lapset pääsevät työpajojen ja installaation kautta tutustumaan muotoilun maailmaan yhdessä muotoilun alojen asiantuntijoiden kanssa. 

Puuglitteriä, tulevaisuuden esineitä, henkisyyttä ja kansainvälisiä ystäviä

Muita Helsinki Design Weekin klassikkotapahtumia ovat Kaapelitehtaalle palaava Design Market, joka jatkaa myös verkossa. Tapahtumaa on kehitetty vastaamaan myyjien ja asiakkaiden toiveita niin, että verkkokampanja tarjoaa mahdollisuuden lanseerata uutuustuotteet ja Kaapelitehtaalla tyhjennetään varastot entiseen malliin. Korkealaatuisten huonekalujen, sisustustuotteiden sekä vaatteiden ja asusteiden myyjät voivat hakea mukaan molempiin tai vain toiseen. Myös suosittu Design Diplomacy tekee paluun ja muotoiluaiheisia keskusteluja käydään Helsingissä asuvien suurlähettiläiden residensseissä. 

PechaKucha-tapahtumia järjestetään kokonainen sarja ja elämyksellisiä iltoja koetaan mm. Aalto-yliopiston kampuksella. Myös Lasten Designviikolla PechaKuchataan osana Helsingin kaupungin Kulttuuripolkua.

Neljä vuotta kestänyt tiivis sisältöyhteistyö Aalto-yliopiston kanssa jatkuu neljännellä Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuudella. Otaniemen kampuksella juhlitaan planeetalle ystävällisempien materiaalien, muodin ja ruoan kokeiluja. Nähtävillä on parikymmentä tutkimusta ja muotoilua yhdistävää projektia: vesihyasintista valmistettua tekstiiliä, puuglitteriä, osmankäämistä tehtyä tekstiilitäytettä sekä reilusti kestävää muotia ja arkkitehtuuria.

Designmuseon Galleriassa avautuva näyttely Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia, pohjautuu Sitran Heikot signaalit -selvitykseen, jossa on tunnistettu ja tulkittu tulevaisuuden yllättäviä ilmiöitä sekä niiden mahdollisia vaikutuksia elämäämme. Näyttelyssä (9.9.2022–8.1.2023) nähdään seitsemän luovan alan tekijän tulkintaa toisenlaisista tulevaisuuksista. Teokset käsittelevät tulevaisuutta kuuden eri teeman kautta: töissä, kotona, luonnossa, kaupungilla, päättämässä ja metaversumissa. 

Iittala & Arabia Design Centressä nähdään ranskalaismuotoilija Inga Sempén näyttely. In line with Inga Sempé -kokonaisuus vetää rajoja taiteen, käsityön ja teollisuuden välille ja näyttää kokonaisen maailman esineen takana. 

Huonekalu-, sisustus- ja design-alan messutapahtuma Habitaren (7.–11.9.) tämän vuoden teema on Reimagine – Mielikuvituksen aika. Teema nostaa esiin mielikuvituksen voiman ja sen, mitä kaikkea ympäröivä maailma, asuminen ja eläminen voisivat tulevaisuudessa olla. Vuoden 2022 kansainvälinen ystävä on arkkitehti Joseph Grima.

Helsinki Design Weekillä nähdään myös henkisyyttä muotoilussa esittelevä näyttelykokonaisuus sekä nuorten suunnittelijoiden tulevaisuuden visioita. HDW tiivistää yhteistyötä myös Rakkautta&Anarkiaa -elokuvafestivaalin kanssa. Avoin sisältöhaku Kumppanuus- tai Satelliittitapahtumaksi on käynnissä 19.6. asti. 

Vuosikuvan tekijä on ukrainalainen taiteilija Andriy Boyar

Helsinki Design Weekin vuosikuvan on suunnitellut kiovalaistaiteilija Andriy Boyar. Vanhojen levyjen ja lehtien kansista inspiroituva Boyar on työstänyt kevään aikana kuvasarjan, joka kommentoi Olemme avoinna -festivaaliteemaa. 

“Meidän on pysyttävä avoimina uudelle. Keräämme kokemuksia ainoastaan kokeilemalla uusia asioita. Mitä enemmän meillä on erilaisia kokemuksia, sitä kiinnostavampia meistä tulee myös ihmisinä”, Boyar sanoo. HDW:n ja Boyarin yhteistyö on Hiring for Peace -kampanjan tulos. Kampanjassa suomalaisyritykset tarjoavat töitä ukrainalaisille luovan alan ammattilaisille. 

Helsinki Design Week järjestetään kaupungilla ja verkossa 1.–11.9.2022. Luvassa on lanseerauksia, näyttelyitä, keskusteluja, illallisjuhlia, muotinäytöksiä ja paljon muuta. Koko ohjelma julkaistaan 4.8. Haku ohjelmistoon sekä Design Market -myyjäksi on käynnissä 19.6. asti. Lisätiedot löydät täältä.