Yliluonnollista suunnittelua Arkkitehdin talossa

Helsinki Design Weekly kutsui Fiskars Village Art & Design Biennalen Arkkitehdin talo -päänäyttelyn arkkitehdit ja suunnittelijat keskusteluun puuarkkitehtuurista, pienten tilojen sisustamisesta ja nykytaiteesta. 

Viehättävässä Fiskarsin kylässä järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale tutkitaan tänä vuonna innokkaasti arkkitehtuurin elementtejä: Arkkitehdin talo -näyttely esittelee seitsemän tapaa rakentaa pienemmin. Hanke pyrkiikin korostamaan laadukkaan suunnittelun merkitystä tavalla, joka mahdollistaa uusien polkujen löytymisen. Sellaisten, jotka voivat johdatella kävijän jopa kauas kohti yliluonnollista. 

UFO on Kivi ja Tuuli Sotamaan johtaman, kansainvälisen suunnittelu- ja arkkitehtuuristudio Ateljé Sotamaan, toteuttama veistoksellinen rakennus. Kaunis ratkaisu, joka tarjoilee kävijälle upeat näkymät ympäröivään luontoon. UFO on osa suurempaa rakennusperhettä, joka tutkii funktionaalisten veistosten -ajatusta. Rakennus on saanut alkunsa Kontiolahdelle sijoitetusta Meteoriitti-talosta, joka edustaa poikkeuksellista puurakentamista. Meteoriitti on juurikin veistoksellinen, esinemäinen teos metsässä, jonka sisällä kävijä voi tehdä aktiivisia valintoja oman kokemuksensa edessä.

Tuuli Sotamaa ja Kivi Sotamaa. Kuva: Mikael Lundblad

Emolaivan tavoin myös UFO on suunniteltu siten, että vierailija voi tarkkailla rakennusta kaukaa ilman, että on mahdollista määrittää, miltä sen sisällä oleilu voi tuntua. Ateljé Sotamaa onkin luonut rakennuksen, joka on täysin asuttava – mutta täynnä yllätyksiä. ”Halusimme luoda rakennuksen, joka on geometrialtaan moninainen ja joka tarjoaa kävijälleen valtavasti erilaisia tapoja kokea se”, Kivi Sotamaa kertoo.

Ateljé Sotamaan UFO on rakennettu tavalla, joka luo jännitettä ulko- ja sisäpuolen mittakaavan välille. Ulkoa rakennus puhuttelee ympäristön mittakaavassa: metsän, luonnon ja sitä ympäröivän niityn. Se kohoaa samassa mittakaavassa kuin suuret luonnonmuodostelmat. Rakennuksen sisäpuoli taas on rakennettu ihmisen mittakaavassa. Sisältä minitalo on monimuotoinen ja lämmin sekä täynnä toiminnallisia ratkaisuja kuten sisäänrakennettuja kaappeja ja sänkyjä. “Mutta niin, että ihminen voi mennä ja löytää uusia mahdollisuuksia käyttää tilaa. UFO ei tule tarkkojen käyttöohjeiden kanssa”, Sotamaa muistuttaa. 

Myös Kristian Talvitie osaa välttää tiukkoja määräyksiä ja sääntöjä. Fiskarsiin Talvitie tuo Polestar Design Contest 2021 -voittajan KOJA:n – minitalon, jonka juuret ovat syvällä vastarinnassa. 

Ensinnäkään, Talvitiellä ei ole varsinaisesti arkkitehtuuritaustaa, vaan hän on Uumajan muotoiluinstituutista vastikään valmistunut ajoneuvomuotoilija. ”Kun suunnittelukilpailu käynnistettiin viime kesänä, minulla ei ollut aikomustakaan osallistua. Mutta kun näin sosiaalisen median alustoilla joidenkin kilpailijoiden tarjoamia ratkaisuja, aloin miettimään”, Talvitie kertoo.

Syntyi vastareaktio, “Lentävät autot eivät mahdu omaan arvomaailmaani, jos mietitään vaikka planeetan lähtötilaa. Mahdollista ratkaisua pohdiskellessani, päädyin katselemaan ulos ja aloin mietiskelemään puun luonnetta. Puuthan ovat aina tarjonneet ihmisille suojaa sateelta, yöltä ja pedoilta. Päätin lähteä toteuttamaan omaa lapsuuden unelmaani puumajasta.”

Mutta kuinka yhdistää Polestar, huipputeknologia brändi ja melko primitiivinen ajatus majasta?

KOJA on staattinen ratkaisu, jossa dynaamisuus on aina läsnä. “Rakennus on puussa kiinni ja elintila roikkuu, mutta kokonaismassoittelu on eteenpäin pyrkivä ja -katsova”, Talvitie kuvailee. 

Kristian Talvitie on suunnittelut puumaja KOJA:n. KOJA:an pääsee tutustumaan vain kutsusta. Kuva: Polestar

Rakennuksen kontrasti syntyy suojasta, sillä vaikka rakennus kasvaa puussa kiinni, niin se sisältää kaiken, mitä ihminen voi tarvita selviytyäkseen. Siis: nukkumapaikan, mahdollisuuden valmistaa ruokaa ja säilöä tavaroita. “KOJA keskittyy yksinomaan olennaiseen – ja puhtaaseen olemiseen.” KOJA sijaitsee muusta näyttelystä erillään eikä visiitti KOJA:ssa sisälly biennaalivierailuun. KOJA:an on pääsy vain kutsuvierailla.

Ruotsalainen Sommarnöjen taas tuo Fiskarsin Biennaleen kokonaisuuden nimeltä Sommar 30. Minitalon, joka on hakenut inspiraatiota perinteisistä tavoista suunnitella ja rakentaa latoja. Sommar 30 on osa ruotsalaisen Sommarnöjen-yrityksen pysyvää rakennus valikoima. Se on mukautettu toimimaan käytännöllisenä loma-asuntona, joka tarjoaa kaiken mahdollisen mukavaan asumiseen – ollen samalla kaunis ja kestävä. Perustaja Tomas Riesenberg Tjajkovskin mukaan, “Sommar 30 edustaa ajatonta suunnittelua.”

Sommarnöjenin tiimi. Kuva: Sommarnöjen

Minitalon taustalla häämöttää paikallisen lainsäädännön erityispiirre, joka sallii alle 30 neliömetrin asumusten rakentamisen ilman erillistä rakennuslupaa. “Mutta rakennusten on silti täytettävä pysyvän asuinpaikan lakivaatimukset”, omistaja muistuttaa. 

Sommar 30. Kuva: Aleksi Poutanen, Fiskars Village Biennale

Massiivipuusta valmistettu Sommar 30 sisältääkin tilavan keittiön, kylpy- ja suihkuhuoneen sekä liukuovella erotettavan makuuhuoneen talon päädyssä. Erillisellä makuuparvella on myös kaksi yöpymispaikkaa lisää. Ja vaikka rakennus perustuu toiminnallisuuden ajatukselle, sen ilme on suunnattoman kaunis. Se myös pyrkii osaltaan vähentämään rakentamisesta koituvaa hiilijalanjälkeä, “Sommar 30 kuljetetaan paikalle valmiina ja se sijoitetaan uuteen ympäristöönsä siten, ettei luontoon jää jälkeäkään”, Riesenberg Tjajkovski avaa.

“Me uskomme, että nämä minitalot antavat meille mahdollisuuden rakentaa ja asua luonnon keskellä – sitä tuhoamatta”.

Tomas Riesenberg Tjajkovski
Aalto-yliopiston Puustudion opiskelijat ja professori Pekka Heikkinen. Kuva: Aalto-yliopisto

Rinnakkaiselon hengessä, myös Aalto-yliopiston Puustudion opiskelijoiden luoma Kore tarjoaa toiminnallisen ytimen ympärille rakennetun ratkaisun. Kompaktin ja uskomattoman kauniin tilan, jossa viettää aikaa. Kore tarjoaa kävijälle muun muassa makuuparven, joka sijoittuu ilmeikkään kattorakenteen ja suuren kattoikkunan alle. Majassa yöpyvät voivatkin nauttia kauniista näkymästä yötaivaalle suoraan vuoteen lämmöstä.

Aalto-yliopiston Kore. Kuva: Kimmo Räisänen

Rakennus on silti Aalto-yliopiston professori Pekka Heikkisen mukaan kannanotto: “Minitalon pieni koko ja puun käyttö materiaalina mahdollistavat energiankäytön ja rakennuksen kokonaishiilijalanjäljen vähentämisen.”

Arkkitehdin talo -tapahtumakokonaisuuden talot ovat avoinna vierailuille, yöpymiselle ja ne voi myös ostaa. Yöpymiset varataan Airbnb:n kautta täältä. Liput biennaalin löydät täältä.

Haastattelimme Arkkitehdin talon tekijöitä myös tässä artikkelissa.