Pariisilaismuotoilija Inga Sempé avaa maailmaansa Iittalan kanssa Helsinki Design Weekillä

Helsingin Iittala & Arabia Design Centerin Design Lab Galleryn ‘In line with Inga Sempé’ -näyttely on nyt avattu.

Iittala osallistuu Helsinki Design Weekille uudella näyttelyllä nimeltä In line with Inga Sempé. Näyttelyn innoittajana on toiminut ranskalaisen muotoilijan Inga Sempén Ittalalle suunnittelema Filigraani-kokoelma, joka julkaistaan syksyllä 2022. Sempén töille ovat tunnusomaisia mielikuvitusta kutkuttavat elementit, jotka houkuttelevat katsomaan lähempää, koskettamaan ja kokemaan.

”Pidän iloisista ja kevyistä esineistä. Mielestäni tarvitsemme sellaista, koska elämä ei aina ole iloista ja kevyttä.”

Inga Sempé
Inga Sempén värisilmä on pistämätön. Kuva: Iittala

Inga Sempé (synt. 1968) asuu ja työskentelee Pariisissa. Hän avasi oman studionsa vuonna 2001 ja on sittemmin tullut tunnetuksi yhteistyöstään pohjoismaisten, italialaisten ja ranskalaisten yritysten kanssa. Sempén työt edustavat ajatonta, yksinkertaista muotoilua, joka ei kuitenkaan tähtää minimalismiin.

Hänellä on pistämätön värisilmä ja hienostunut tapa käsitellä kuvioita ja muotoja. Hän on mieltynyt myös mekaniikkaan ja moniosaisiin esineisiin. Sempén töille ovat tunnusomaisia mielikuvitusta kutkuttavat elementit, jotka houkuttelevat katsomaan tarkemmin, koskettamaan ja kokemaan esineen.

Sempé halusi kovasti tutustua Iittalan huipputaitaviin lasinpuhaltajiin. ”Innostuin lasiin virtaavista kiehtovista linjoista ja mahdollisuudesta ymmärtää toteutustekniikkaa. Siinä on edelleen taikaa, vaikka opin jo aikaa sitten, miten se tapahtuu. Työn tarkkuus tuo mieleen yksityiskohtaiset hyönteis- tai lintupiirrokset. Uskomattoman detaljoitua ja viimeisteltyä työtä”, Sempé sanoo.

Näyttelyyn kuuluu myös Päivi Niemen, Juho Länsiharjun ja Verneri Konton tekemä elokuva. Siinä esitellään Sempéä muotoilijana ja työskentelyä Pariisin studiolla ja kurkistetaan hänen arkeensa suurkaupungissa.

”Tulen onnelliseksi, kun saan käydä ystävän kanssa kävelyllä Pariisissa, vaikka olisi talvikin. On ihanaa tutustua oman kotikaupungin uusiin alueisiin ikään kuin turistina.”

Kuva: Iittala

Monipuolinen kokoelma Iittalalle on nimeltään Filigraani

Värikkääseen kokoelmaan on saatu innoitusta loputtoman kiehtovasta ja hienostuneesta filigraanilasitekniikasta, joka kehittyi Venetsian Muranossa 1500-luvulla. Tekniikka tuotiin Nuutajärven lasitehtaalle 1850-luvulla. Sieltä se siirtyi myöhemmin Iittalan lasitehtaalle.

Filigraani-kokoelman kolme taidelasiesinettä – kaksi kulhoa ja iso lautanen – ovat ainutlaatuisia taideteoksia ja erinomaisia esimerkkejä Iittalan materiaalin ja värien tuntemuksesta sekä käsityötaidosta. Vapaasti puhallettuja lasiesineitä osaavat valmistaa käsityönä vain kaikkein taitavimmat lasinpuhaltajat. Kokoelman tuettomiin lasisiin valokuvakehyksiin voi tallentaa rakkaimmat muistot valokuvina, postikortteina tai vedoksina. Kehyksessä oleva kuva on helppo vaihtaa. Ensiluokkaisesta optisesta lasista valmistettuja kehyksiä on neljää eri kokoa, ja niissä on värillinen metallinen taustalevy.

Kuva: Iittala

Malliston tekstiilejä ovat jacquard-kuosiset koristetyynynpäälliset ja laadukkaat pussilakanat. Tekstiilien hienostuneessa kuviossa on lempeä rytmi: tiivistä ruudukkoa pehmentävät riviltä toiselle kohoavat kaaret. 

Inga Sempén esinemaailmassa yhdistyvät taide, käsityö ja teollinen valmistus. Eri tyyppisiä esineitä yhdistävät lineaarinen kuviointi, värit ja ilo. Näyttely on avoinna yleisölle 2.9.2022–5.2.2023. Iittala & Arabia Design Centre, Design Lab Gallery. Hämeentie 135 a, 8. kerros. Lisätiedot löydät täältä.