Asumma suunnittelee ja rakentaa laadukkaita puutaloja CLT:stä

Asumma on suomalainen rakennusteknologiayritys, joka suunnittelee ja toteuttaa CLT-elementeistä kestäviä design-puutaloja. CLT- eli monikerroslevyt ovat ehtaa puuta modernissa rakenteellisesti kestävässä, vähähiilisessä ja arkkitehtonisesti hyödynnettävässä muodossa. Tätä artikkelia varten Asumman Abigail Mela jututti yrityksen perustajia toimitusjohtaja Martti Melaa ja pääarkkitehti Pekka Airaxinia upean CLT-kodin parhaista puolista.

Martti Mela ja Pekka Airaxin perustivat Asumman, koska heillä oli selkeä ja kauaskantoinen missio valmistaa kauniita, kestäviä ja edullisia asuintaloja. Ennen kuin massatuotanto on mahdollista, Asumma suunnittelee ja rakentaa CLT-elementeistä räätälöityjä koteja. Yrityksessä uskotaan, että CLT on nyt ja tulevaisuudessa oikea valinta laadukkaaseen, sekä ihmisille että planeetalle terveelliseen asumiseen.

Abigail Mela: Mitä CLT oikeastaan on?

Martti Mela: CLT on lyhenne englannin sanoista cross-laminated timber ja tarkoittaa ristiinlaminoitua massiivipuuta. Se on kategoria, jonka alle voi luokitella erilaisia puurakennuselementtejä. CLT-elementtejä valmistetaan nopeasti uusiutuvasta havupuusta, yleensä kuusesta. Ensimmäiset elementit suunniteltiin Itävallassa 1990-luvulla. CLT:stä on tullut suosittu rakennusmateriaali, koska se on moderni ja sekä rakenteellisesti että ympäristön kannalta kestävä ja paloturvallinen vaihtoehto. 

Asumman toimitusjohtaja Martti Mela. Kuva: Asumma

Pekka Airaxin: Ihmiset haluavat asua massiivipuusta rakennetuissa kodeissa, koska ne ovat pitkäikäisiä, kestäviä ja sisäilmaltaan laadukkaita. Suomessa rakastetaan hirsirakentamista, mutta me päätimme valita materiaaliksi CLT:n, koska siinä yhdistyvät kaikki massiivipuun edut ja lisäksi suunnittelunvapaus, rakentamisen hallinta digitaalisella suunnittelulla, nopea valmistus ja pystytys sekä moderni ja pelkistetty tyyli. 

Asumman pääarkkitehti Pekka Airaxin. Kuva: Asumma

Abigail: CLT on tehdastuote. Miten sitä valmistetaan?

Pekka: CLT-elementti syntyy, kun tehtaassa liimataan tarkasti valikoituja kuusilautoja päällekkäin ja ristikkäin. Massiivipuulevyjen ristiin liimaus tuottaa elementin, joka kilpailee hyvin teräksen tai betonin kanssa jäykkyydestä ja kestävyydestä. Noin viisi prosenttia CLT:stä on liima-ainetta, joka valmistetaan nykyaikaisista hengittävistä ja suhteellisen ympäristöystävällisistä ainesosista.

Saimaalle rakennetun Asumman pikkutalon sisustusta. Se rakennettiin täydentämään metsäteollisuusjohtajan vapaa-ajan asuntoa. Kuva: Asumma

Abigail: Miksi CLT on mielestänne ihanteellinen talonrakennusmateriaali?

Martti: Koska siitä voi rakentaa niin seinät, lattiat, katon kuin portaatkin. Sitä voi käyttää talon päämateriaalina, eli se ei ole pelkästään rakenteellinen tukimateriaali.

Pekka: Mallinnamme talon koko arkkitehtuuri- ja insinöörisuunnittelun tietomalleihin (BIM). Talo on siis varta vasten käyttötarkoitustaan varten suunniteltu kokonaisuus esivalmistettavia elementtejä. Tehtaan CNC-konejärjestelmä leikkaa tietomallin perusteella CLT-elementit valmiiksi millimetrin tarkkuudella mukaan lukien ikkunoiden ja ovien aukotukset sekä sähkö- ja talotekniikan reikä- ja muut tilavaraukset. Tällä prosessilla minimoidaan hukkamateriaali, joten CLT on erittäin kustannustehokas ja ympäristöystävällinen rakennusmateriaali.

Tämän CLT-talon runko pystytys kesti vain kaksi työpäivää. Siuntioon rakennettu Asumma-talo mahdollistaa helsinkiläispariskunnalle uuden elämänvaiheen lähempänä luontoa. Kuva: Asumma

Abigail: Sanoitte, että nopea valmistus on yksi syy valita rakennusmateriaaliksi CLT. Miten CLT-talo pystytetään?

Pekka: Elementit toimitetaan työmaalle tavallisella rekalla. Talon runko pystytetään nosturilla muutamassa päivässä, eli rakennustyömaa on itse asiassa enemmänkin kokoonpanolinja. CLT-elementit napsahtavat yhteen kuin vaikkapa Lego-palikat tai Ikean kalusteet. CLT:n vahvuuksia ovat nopeus ja tarkkuus samoin kuin vähähiilisyys.

Tämä Asumma-talo räätälöitiin kolmihenkiselle perheelle, joka halusi kestävän ja tyylikkään massiivipuurakenteisen kodin. Havainnekuva: Asumma

Abigail: Mikä tekee CLT-talosta ympäristöystävällisen valinnan?

Martti: CLT koostuu puhtaasta, metsässä kasvatetusta puusta. Metsät ovat valtavia hiilinieluja, jotka imevät ja varastoivat hiilidioksidia ilmakehästä. CLT-talo on siis luonnollinen tapa varastoida hiilidioksidia.

Pekka: On kriittistä, että metsäteollisuus saa metsien liikahakkuun hallintaan, sillä se vie hiilikiertoa epätasapainoon ja vähentää luonnon monimuotoisuutta. Tässä asiassa on tapahtunut parannuksia, mutta työtä riittää edelleen. Tällä hetkellä tämä tarkoittaa esimerkiksi sertifioidun puutavaran käyttämistä. Sertifionnin avulla pyritään suhteuttamaan ihmisten kulutustarvetta kestävään metsien suojeluun. Kun rakennetaan sertifioidusta puusta, tuloksena on vähähiilinen talo, joka samalla auttaa suojelemaan metsiä olennaisena osana maailman ekosysteemejä.

Asumma-talossa kaikki elementit ovat CLT:tä, eli kyseessä on aito puutalo. Havainnekuva: Asumma

 Abigail: Eli kiteytettynä: miksi Asumma siis suunnittelee ja rakentaa CLT-taloja?

Martti: Koska CLT antaa paljon vapautta suunnitella ja innovoida talon ilmettä ja koska se on painoonsa nähden luja, monipuolinen ja helposti rakennettava materiaali. CLT:stä rakennetussa talossa tuoksuu ihanan raikkaalta ja luonnolliselta. CLT on terveellinen, hengittävä materiaali, jonka ansiosta kotiin saadaan loistavan hyvä sisäilma, kunhan elementit on asiantuntevasti suunniteltu.

Pekka: CLT:stä rakennettu, puukuidulla eristetty, puulla verhoiltu ja puisilla ikkunankehyksillä ja ovilla varustettu talo on terveellinen asua ja terveellinen valinta myös ympäristön kannalta. Puu on upean kaunis ja monipuolinen materiaali, jonka voi pintakäsitellä ja viimeistellä hyvin monella tavalla oman maun mukaan.

Asumma suunnittelee ja toteuttaa design-taloja FSC-sertifioidusta puusta valmistetuista CLT-elementeistä. Yrityksen missiona on toteuttaa laadukkaita, kestäviä ja kauniita puutalokoteja. Lue lisää täältä.