Muutosta ei hidasta asenne vaan referenssien puute, sanoo Tapio Rosenius

Tapio Rosenius on suomalainen suunnittelija, uudistaja, taiteilija ja yrittäjä. Hänet tunnetaan rakennetun ympäristön Ambient Communication -järjestelmiä kehittävän Skandal Technologiesin toimitusjohtajana ja Lighting Design Collectiven perustajana. Madridissa asuvan Roseniuksen tuo Helsinkiin helmikuun alussa järjestettävä valaistusalan ammattilaistapahtuma Valo/On. Weeklyn ohjelmajohtaja Anni Korkman keskusteli Roseniuksen kanssa ajattelun ohittamisesta ja arkkitehtuurin pysyvyydestä. 

Weekly: Luot työssäsi yhteyksiä valaistuksen, digitaalisen tulevaisuuden, biomimeettisen ja ihmiskokemuksen välille. Oliko niin, että olet aina työskennellyt valon parissa?

Tapio: Kyllä vain. Nuorena halusin elokuvantekijäksi ja opettelin jonkin aikaa valokuvausta. Aika varhain tajusin, että jokainen kuva tehdään oikeastaan valolla – kamera vain tallentaa sen. Päätin unohtaa kameran ja syöksyä valon maailmaan. Sen aikainen kouluni TAMK eli Tampereen Ammattikorkeakoulu tarjosi loistavat mahdollisuudet kokeiluihin. Opettajani kannustivat ajattelemaan rohkeasti elokuvamaailman ja toisen kiinnostuksen kohteeni, mediataiteen, ulkopuolelle. Innostuin pysyvyyden teemoista ja tiloista. Kokemus arkkitehtuurista on jatkuva, aistimmehan tilaa päivittäin, eikä siinä oikeastaan ole alkua, keskikohtaa tai loppua. Nykyään tuon taiteen logiikkaa pysyviin ympäristöihin. 

Kouluni oli saanut rahoituksen opiskelijan harjoitteluun ulkomaille. Kuulin mahdollisuudesta, kun hakuaikaa oli jäljellä yksi päivä. Kirjoitin AltaVista-hakukoneeseen “lightning designer” – siis tein kirjoitusvirheen – ja ihmettelin kun en löytänyt mitään. Sattumalta eräs skotlantilainen suunnittelija oli tehnyt saman virheen ja päädyin Kevan Shaw’n verkkosivuille. Lähetin hänelle ansioluetteloni ja seuraavana aamuna puhelimeni soi. En osannut juuri mitään, mutta sain paikan! Päädyin työskentelemään Shaw’lle yli kolmeksi vuodeksi. Ensimmäinen projektini oli Lissabonin maailmannäyttely. 

Muutaman vuoden jälkeen jatkoin opintojani Bartlettin yliopistossa Lontoossa. Siellä opin lukemaan akateemista tutkimusta mm. biologiasta, esimerkiksi sinisen valon vaikutuksesta meihin ja niin edelleen. Tätä taitoa hyödynnän tänäkin päivinä. 

Weekly: Miten löysit oman tapasi työskennellä?

Tapio: Kymmenen vuoden kansainvälisen uran jälkeen, perustaessani Lighting Design Collectivea, tiesin ainakin mitä en halua tehdä. Olin nähnyt mitä muut tekevät, nähnyt mihin he päätyvät – se oli kapeaa! Alalla oli tietyt, kollektiivisesti hyväksytyt säännöt, jotka saavat lopputulokset näyttämään aina samalta. Halusin alusta asti tuoda eri alojen asiantuntijoita yhteen ja sekoittaa osaamista sekä ajattelun tapoja. 

Weekly: Mitä teillä on nyt työn alla?

Tapio: Koronapandemia aiheutti sen, että maailma käänsi katseensa meidän suuntaamme; fyysisen ja digitaalisen yhdistämisen etuihin rakennetuissa ympäristöissä. Miten houkuttelemme ihmiset takaisin toimistoille? Miten työympäristöstä tehdään jatkuvasti muuttuva ja päivittäin relevantti kokemus? Nämä kysymykset ovat nyt ajankohtaisia, mutta me olemme etsineet niihin vastauksia jo vuosien ajan. 

Weekly: Okei. Miten?

Tapio: Tutkimme ja haemme tapoja suunnitella tiloja, jotka vaikuttavat ihmisten käytökseen. Keräämme dataa sensoreilla ja yhdistämme sen kontekstuaaliseen tietoon. Miten saamme ihmisen ymmärtämään ajankulun? Tai unohtamaan sen? 

Valolla voidaan tehdä paljon, mutta se on vain yksi keino muiden joukossa. Nykyään olemme kokemussuunnittelutoimisto ja toimimme kokonaisvaltaisemmin. Maailmassa ei ollut sellaisia työkaluja kuin mitä me tarvitsimme, joten perustimme sisaryhtiön, teknologia-alan start-up Skandal Technologiesin. Kehittämämme ohjelmistoalusta ”POET” mahdollistaa paitsi valaistuksesta, myös mediasta, äänestä ja datasta koostuvien fyysisten ja digitaalisten installaatioiden suunnittelun ja käyttöönoton.

Ympäristömme antaa meille jatkuvasti informaatiota vaatimatta sen kummempaa huomiota. Me keskitymme tähän; toimimme aistien tasolla ja yritämme välttää kognitiivisen prosessin.

Tapio Rosenius

Weekly: Siis pyritte ohittamaan ajattelun?

Tapio: Juuri niin. Voimme vaikuttaa ihmisiin intuitiivisella tasolla. Yksi esimerkkitilanne työtiloissa on lähestyvä lounasaika. Voimme tuoda työtilaan liikettä, jonka ihminen aistii vain silmäkulmassaan. Liike voi nopeutua ja viestiä näin kiirettä tai sitä, että lounasravintolassa on juuri nyt ruuhkaa.
Toinen keino on tuoda dataa näkyväksi ja vaikuttaa käyttäytymiseen pelillistämällä. Softamme visualisoi käyttäytymisdataa, esimerkiksi portaiden käyttöastetta. Kaloreiden visualisointi saattaa motivoida käyttämään portaita. 

Weekly: Millaisia kysymyksiä pohditte onnistumisten arvioimisessa? 

Tapio: Mikä on hyvinvoinnin arvo firmalle? Entä yksilölle? Entä miten työntekijöiden elinikää pidentävät ominaisuudet lisäävät toimistorakennuksen arvoa? 

Weekly: Vaikuttamiskeinonne voivat olla tosi voimakkaita. Miten paljon mietitte vastuullisuusasioita?

Tapio: Eettiset kysymykset ovat keskeisiä! Hyödynnämme ns. nudge-teoriaa (suom. “tuuppaus”) – niin, että ohjailussa on aina vapaaehtoisuuden elementti. Ihmisellä on tiloissamme aina mahdollisuus valita toisin. 

Weekly: Missä tällä hetkellä tapahtuu kiinnostavinta kokemussuunnittelua?

Tapio: Vuosikymmenten ajan sitä tapahtui ainoastaan kaupallisella sektorilla. Kauppakeskuksista tuli elämyskeskuksia tai “lifestyle centereitä” ja niin edelleen. Me tuomme tämän ajattelun työympäristöihin. Toimistoissa on paljon mahdollisuuksia, sillä niissä ei ole valaistuskonseptien tasolla muuttunut oikeastaan mikään. Valo/On-tapahtumassa tulen esittelemään muutaman radikaalin uudistuksen, jonka parissa olemme työskennelleet viime aikoina. 

Weekly: Niin, työtilat tosiaan ovat aika perinteisiä, myös sellaisilla toimistoilla ja aloilla, joilla muuten ajatellaan isosti tai työskennellään tulevaisuusorientointuneesti. 

Tapio: Muutosta ei hidasta asenne vaan referenssien puute. Tämä näkyy muotoilualalla, jossa asiakkaille esitellään moodboardeja. Niissä on aina kuvia jo tehdyistä töistä. Asiakas valitsee niistä mieleisensä ja suunnittelija toimii apteekkarin tavoin ja valitsee sopivan sekoituksen olemassaolevasta.

Weekly: Niin, suunnittelun vaiheet ovat joskus niin mystisiä… Ehkä tarvitsemme uusia tapoja esittää luovaa prosessia ja kommunikoida mahdollisuuksia.

Tapio: Niin, ja onhan se ytimeen pääseminen, aidosti luova ajattelu, ihan helvetin hankalaa. 

Tapio Rosenius esiintyy keynote-puhujana valaistusalan kutsuvierastapahtuma Valo/On:issa torstaina 2.2. klo 16. Lisätiedot löydät täältä. Valo/Onin tuotannosta vastaa Luovi Productions, joka julkaisee myös Helsinki Design Weeklyä.