Muotoilu on aina yhteistyötä, sanoo Alvaro Catalán de Ocón

Madrid Design Festival järjestettiin tänä vuonna kuudetta kertaa, useissa eri paikoissa ympäri Espanjan pääkaupunkia. Festivaalin tavoitteena on muistuttaa muotoilun merkityksestä arjen parantamisessa. Weeklyn avajaisvierailulla päivät täyttyivät inspiroivalla ja monipuolisella ohjelmalla: esittelyssä oli espanjalaisen nykymuotoilun parhaimmisto. 

”Muotoilun avulla voidaan ratkaista lukuisia tämän hetken epävarmuustekijöitä ja monimutkaisia haasteita. Energiatehokkuus, luontokato, ylikulutus, asumisen ja liikkumisen haasteet, maaseutujen autioituminen ja käsityöperinteiden katoamisen… Kaikkia näitä kysymyksiä voidaan ja kaikki näitä kysymyksiä pitää käsitellä suunnittelun avulla”, julistavat festivaalin järjestäjät La Fabrica -organisaatiosta.

”Madrid Design Festival syntyi tavoitteena tuoda muotoilu näkyväksi mahdollisimman suurelle yleisölle ja siten myötävaikuttaa muotoilukulttuurin kehittymiseen kaupungissamme ja maassamme”, sanoi johtaja Alvaro Matias tervetuliaispuheessaan.

Ohjelmasisällön monipuolisuudesta huolimatta yksi nimi nousi esiin lähes kaikissa mahdollisissa yhteyksissä: Alvaro Catalán de Ocón. Laaja-alainen, madridilaissuunnittelija tunnetaan parhaiten menestyneestä sosiaalisen muotoilun projektistaan: PET-lampusta. Kymmenvuotias PET-lamppu on oiva esimerkki ACdO-studion lähestymistavasta; tuotesarja on silmää hivelevä ja muotokielessä on jotain universaalin tuttua. Ennen kaikkea tuotteet on valmistettu vastuullisesti paitsi sosiaalisista näkökulmista, myös ympäristön kannalta. 

Alvaro Catalán de Ocón. Kuva: Veronica Camera
Kuva: ACdO

PET-lampun materiaali on kierrätysmuovi juuri niistä pulloista, jotka täyttävät maapallomme jokaista kolkkaa. Lamppumallistot valmistetaan paikallisena käsityönä katoavia korien tekemisen perinteitä kunnioittaen. Projekti on mahdollisuus lähestyä globaalia ongelmaa (muovisten PET-pullojen jätevuoret) käyttämällä paikallista käsityötä (korien kudontaperinne). Nykyään PET-lamppuja valmistavia käsityöläisten yhteisöjä on maailmaa; Kolumbiassa, Chilessä, Etiopiassa, Japanissa, Itävallassa, Thaimaassa ja Ghanassa. Valaisimet kootaan valmiiksi Madridin studiolla.

”Korien tekeminen on yksi vanhimmista käsitöistä ja todennäköisesti kaiken tekstiilitaiteen alkuperä. Erilaisten luonnonkuitujen yhteenkutominen koreiksi ja matoiksi on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä käsitöistä. Aiheeseen perehtyneet tutkijat sanovat, ettei maapallolta edes löydy heimoa, joka ei olisi käyttänyt jonkinlaista koria. Korinvalmistus syntyi vastauksena ihmisten tarpeeseen paitsi säilyttää ja kuljettaa elintarvikkeita. Nykyään korinvalmistuksen avulla voidaan myös välittää tietoa, turvata kulttuuristen symbolien, uskomusten ja rituaalien suurtyminen sukupolvilta toiselle,” PET-lampun tiimi kertoo. Kuvassa myös Home/Office -tuoli. Kuva: ACdO

Weekly: PET-lampun lisäksi studionne on suunnitellut Plinto Brass -maljakot kuivakukille, Riad Table -sarjan, Rayela Plywood -jakkarat, Candil-lampun ja oman suosikkini, Cornucopia-seinävalaisimen. Mikä on mielestäsi yhteinen nimittäjä näiden tuotteiden suunnittelussa? Miten kuvailisit omaa lähestymistapaasi muotoilijana?

Alvaro: Minulle on sanottu, että ACdO-mallisto näyttää siltä kuin jokainen tuote olisi eri muotoilijan suunnittelema. Tuo kommentti tavoittaa jotain hyvin olennaista tekemisestäni ja kertoo, että olen oikealla tiellä. Mielestäni suunnittelussa ei pitäisi oikeastaan olla omaa tyyliä, vaan oma työtapa. Tämä antaa jokaiselle tuotteelle sen ominaisluonteen, joka perustuu sen materiaaliin ja valmistukseen. Samalla sitä tulee suunnittelijana luoneeksi itselleen periaatteita, jotka voivat ohjata tekemistä. Olen iloinen, että Cornucopia on suosikkisi, sillä se oli ensimmäinen projektini. Siinä voi nähdä joitain niitä periaatteita, joita noudatan työssäni tänäkin päivänä: sarjoittamisen mahdollisuus ja tarinankerronnan merkitys.

Mielestäni suunnittelijalla ei pitäisi oikeastaan olla omaa tyyliä, vaan oma työtapa. Tämä antaa jokaiselle tuotteelle sen ominaisluonteen, joka perustuu sen materiaaliin ja valmistukseen. Samalla sitä tulee suunnittelijana luoneeksi itselleen periaatteita, jotka voivat ohjata tekemistä.

Alvaro Catalán de Ocón

Sitä aina vie projektista jotain mukanaan seuraavaan. Ensimmäisestä PET-lampusta putosin tekstiilien maailmaan ja pääsin hyödyntämään oppejani Home/Office -tuolin kanssa, Cu-keramiikkasarjassa sekä Plastic Rivers -matoissa. Viimeisin on muuten myös jätettä materiaalina hyödyntävä tuote. Suunittelemieni tuotteiden välillä on siis aina abstrakteja yhteyksiä, yli visuaalisuuden tai tyylikysymysten.

Weekly: Madridin Design Festivalilla pääsin PET-lampun näyttelyn avajaisiin, ihailin installaatiotanne Mataderossa, nautin lounasta monikerroksisessa studiossanne ja juhlin voittoasi Madrid Design Awardissa. Kaikissa näissä tapahtumissa oli erittäin lämmin tunnelma. Kuinka tärkeä paikallinen muotoiluyhteisö on sinulle? Ja millainen se yhteisö on Madridissa?

Alvaro: Madrid on kaupunki, jolla on uskomaton energia, vierailijat tunnistavat sen heti. Sinun ei tarvitse olla syntynyt Madridissa ollaksesi ”Madrileñon”. Muutamassa kuukaudessa tulet osaksi kaupunkia ja sinut kutsutaan kaikkiin tapahtumiin, juhliin ja yöelämään. Muotoilu on aina yhteistyötä ja tämän kaupungin ilmapiiri auttaa luomaan täysin ainutlaatuisen luovan yhteisön. Madridissa ei ole kovin vahvoja muotoiluperinteitä, joten sääntöjäkään ei oikeastaan ole. Uudet tekijät jakavat avoimesti kokemuksiaan ja osaamistaan.

Madridissa tunnelma on aina lämmin. Kuva: ACdO

Weekly: Millaisena näet muotoilufestivaalien ja -tapahtumien merkityksen kaltaisellesi suunnittelijalle erityisesti tulevaisuudessa?

Alvaro: Designfestivaaleista on kovaa vauhtia tulossa tärkeämpiä kuin messuista, joilla on vain kaupallisia tavoitteita. Festivaalin kautta voit tuntea sen kaupungin energian, nähdä tuoreita ja keskeneräisiäkin projekteja. Totta kai markkinoille on nykyään muitakin kanavia, mutta festivaalit ovat erityisen tärkeitä jännitteen ylläpitämisessä. Ja muotoiluun kriittisestikin suhtautuvien näkökulmien esiintuomisessa! Olen hiukan huolissani elämystehtailusta, joka perustuu vain mediasisältöjen luomiseen – siinä on vaarana, että itse tuotteet unohtuvat. Ehkä joka toinen vuosi tapahtuva biennaali voisi olla hyvä idea… Sellainen voisi esitellä kypsempiä, huolellisia ratkaisuja sisältäviä projekteja.

Weekly: Mitä voimme odottaa sinulta tulevaisuudessa?

Alvaro: Tänä vuonna Milanossa esittelemme kirjan, jossa juhlitaan PET-lampun 10-vuotisjuhlaa. Se on ollut upea elämänkokemus; seikkailu, suunnitteluprojekti, antropologinen tutkimus ja paljon muuta. Olemme ottaneet yli 20 000 valokuvaa ja olemme valinneet huolella kirjaan sellaisia, joita ei ehkä ole esitetty aiemmin, mutta jotka kertovat intiimimmän tarinan. Kirja on kuin perhealbumi, joka on suunnattu niille, jotka ovat tavalla tai toisella liittyneet projektiin ja tehneet sen mahdolliseksi. Meillä on ollut mahdollisuus katsoa taaksepäin näihin viimeisiin 10 vuoteen… Enimmäkseen minä kyllä katson eteenpäin, ja seuraaviin 10 vuoteen!

AcDo:n studiolla kokoonnutaan, ideoidaan, suunnitellaan, juhlitaan ja valmistetaankin tuotteita. Kuva: ACdO

Lisätietoja PET-lampusta löydät täältä ja Madrid Design Festivaliin voit tutustua täällä.