Helsinki Design Weekin ohjelmisto rakentuu vuorovaikutuksessa muotoiluyhteisön kanssa

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week järjestetään 8.–17.9. Ensimmäistä kertaa festivaali elävöittää yksittäisen rakennuksen sijasta kokonaisen korttelin ja sen ympäristön. Ohjelmisto on harkittu kokonaisuus uutuuksia ja yllätyksiä, festarin klassikkoja unohtamatta. 

Päänäyttely Punavuoren kattojen yllä 

Päätapahtumapaikka Merikorttelin kuudennessa kerroksessa tutkitaan hyvää arkea näyttelyn, keskustelusarjan ja työpajojen muodossa. Maailmansotien välissä rakentuneesta tehdaskorttelista löytyvät korkeat salit ja isot, valoa tuovat ikkunat. Tehtaat ovat vuosien saatossa muuttuneet studioiksi, joissa luodaan ratkaisuja monenlaisiin tulevaisuuden tarpeisiin. Tilat sopivat siis erinomaisesti muotoilutapahtumalle, jonka tavoitteena on hyödyntää olemassa olevia tiloja väliaikaisten lavasteiden rakentamisen sijaan. Samalla HDW tarjoaa lähialueen kivijalkayrityksille ja muille toimijoille mahdollisuuden esittäytyä festivaalikävijöille.

Päänäyttelyn kuratoinnista vastaa Asunin päätoimittaja Ulla Koskinen ja näyttelyarkkitehtuurista Lauri Johansson. Näytteilleasettajiksi on kutsuttu tarkkaan valitut huippubrändit. Hyvää arkea esittelee myös moderni ruoan verkkokauppa ja arjen pelastaja Oda. Odan kanssa mm. keskustellaan tulevaisuuden kaupungista, osana päänäyttelyn puheohjelmaa. Muotoilua käytetään paitsi fyysisten ja digitaalisten palveluiden ja tuotteiden kehittämisessä, myös liiketoiminnassa ja strategiatyössä. Muotoilun käsite kehittyy jatkuvasti. Meidän tulee oppia tunnistamaan muotoilun arvo myös niissä yhteyksissä, joissa se ei vielä näy – keskusteltavaa siis riittää. Päätapahtumapaikalla onkin jälleen luvassa monialaista luovuuskeskustelua, niin ammattilaisille kuin kaupunkilaisillekin. Keskustelut emännöi muotoilumedia Helsinki Design Weeklyn toimitus ystävineen.  

Päänäyttelyn lisäksi Merikortteliin tuodaan lukuisia muita näyttelyitä ja installaatioita, mm. Aalto-yliopiston opiskelijoilta. 

Kahtena perjantaina järjestettävä Open Studios avaa luovien tekijöiden tilat ja kutsuu sekä ammattilaiset että uteliaat tutustumaan suunnittelijoiden arkeen. Miltä näyttää monialainen yhteistyö ja muuttuvan muotoilukaupungin arki? Mukana ovat mm. Suunnittelutoimisto Amerikka, Kobra Agency, Avarrus Arkkitehdit ja Studio Bom.

Design on aina yhteistyötä: Art goes Showroom

Kaupungilla innostaa myös HDW:n suosittu showroom-tapahtuma, joka palaa inspiroivimpien muotoilubrändien showroomeille pandemiavuosien jälkeen. Tänä vuonna Helsinki Design Week aloittaa ylpeänä yhteistyön toisen kaupunkikulttuuria intohimoisesti kehittävän festivaalin, Art Goes Kapakan kanssa. Art Goes Showroom on sarja poikkitaiteellisia esityksiä – tuoden AGK:n ja HDW:n parhaat puolet esiin. 

Ohjelmiston kansainvälisyyttä lisää suurlähettiläiden residensseissä järjestettävä HDW:n kehittämä klassikkotapahtuma Design Diplomacy. Mukana ovat mm. Uruguyai, Alankomaat, Iso-Britannia ja Latvia. 

PechaKucha -iltoja koetaan syyskuussa kolme: Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä sekä päätapahtumapaikka Merikorttelissa. Suuren suosion saanut lasten oma PechaKucha -päivä saa myös jatkoa. 

Lasten Designviikon mielenosoituksessa kuullaan, millaisessa kaupungissa lapset haluavat asua

Tärkeä osa Helsinki Design Weekin ohjelmistoa on Lasten Designviikko. Tänä vuonna juhlitaan HDW:n pitkäaikaisen kumppanin, Suomen Muotoilukasvatusseuran 10-vuotisjuhlaa! Lasten Designviikko valtaa päätapahtuma-alueen ja luvassa on koko perheen muotoilubileet, joissa on värianarkiaa, kotileikkiä, askartelua ja mielenosoitus. Suomu tuo keksimällä ja kokeilemalla oppimisen välineitä kaikenikäisten käyttöön ja innostaa tutustumaan muotoilun menetelmiin uteliaasti ja leikkimielellä. Oda on kumppanina mukana myös Lasten Designviikoilla. Askartelutyöpajaan voi osallistua päätapahtumapaikalta tai kotoa käsin – ja voittajalle on tietenkin luvassa herkullinen palkinto. 

Lasten Designviikon pääkumppaneina nähdään kaksi suomalaista perheyritystä, joilla on omat jännittävät tarinansa; Hakola tuo tapahtumaan oman värikapinansa ja Tactic tarjoilee uutuuksia kaikenikäisille. 

Jokainen on lämpimästi tervetullut mukaan 

Supersuosittu Design Market järjestetään Kaapelitehtaalla ja myyntipaikkojen haku on käynnissä 31.5. asti. Mukana on muotoilualan yrityksiä, joilla on myynnissä edellisten kausien tuotteita, prototyyppejä tai kakkoslaatuisia esineitä. Tämän vuoden uutuus Kaapelitehtaalla on Collector’s Market, joka keskittyy kierrätettyhin ja uniikkeihin tuotteisiin sekä rajoitettuihin tuotantoeriin. HDW:n “Olipa kerran” -vuositeeman mukaisesti Collector’s Marketilla kuullaan tarinoita tuotteiden takaa käsin valittuihin vintage-löytöjä esittelevässä myyntinäyttelyssä. 

Myös haku Kumppanuus- ja Satelliittitapahtumaksi on käynnissä 31.5. asti. Järjestä muotinäytös tai opastettu kävely, avaa työhuoneesi ovet tai pidä vaikkapa palvelumuotoilun työpaja. Mukana on jo oikeusmuotoilun seminaari, keramiikkanäyttely, eri muotoilualojen opiskelijatöitä sekä kaupunki-installaatioita. 

Koko ohjelmisto julkaistaan 14.6.2023. Silloin alkaa myös lipunmyynti. Festivaalikävijöiden kannattaa seurata päivittyvää Festivaali-info -sivua täällä. Festivaali-infosta löydät mm. alennuksen yöpymisistä U14- ja F6 -kumppanihotelleiltamme.