Helsinki Design Week tarjoaa yllättäviä kohtaamisia, vanhojen ystävien yhteentulemisia ja uusia näkökulmia kaupunkiin: ohjelmisto on nyt julkistettu!

Helsinki Design Weekin hyvää arkea pohtivan päänäyttelyn ja lukuisten kumppanuus- ja satelliittitapahtumien uniikit kertomukset asettuvat yhdessä osaksi laajempaa HDW:n tarinaa. Tämän vuoden teema onkin Olipa kerran, joka aloittaa kolmivuotisen festivaalijakson kohti HDW:n 20. juhlavuotta vuonna 2025.

Syyskuun festivaalilla kerrotaan kaupungin luovan tekijöiden tarinat ja kuunnella tarkalla korvalla heitäkin, joiden tarinat ovat toistaiseksi tuntemattomampia.

Luvassa on näyttelyitä, keskusteluja, juhlia, myyntitilaisuuksia, avoimia ovia, muotinäytöksiä ja paljon muuta. Suurin osa ohjelmasta on maksutonta, liput päänäyttelyyn myydään nyt. HDW:n päänäyttely pureutuu työn ja elämisen tilojen muutoksiin – Merikorttelin ainutlaatuinen päätapahtumapaikka tarjoaa puheohjelmaa ja kohtaamisia ammattilaisille ja muille kävijöille.

Pohjoismaiden suurimman muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaalin päänäyttely valloittaa kokonaisen korttelin merellisen Helsingin keskeiseltä paikalta. Historiallinen Merikortteli Punavuoressa tarjoaa loputtomasti tarinoita ja tunnelmalliset puitteet HDW:n päätapahtumille. Punavuoren telakkakortteleissa tapahtuu paljon: alueella rakennetaan uutta kaupunkia ja olemassaoleviin tiloihin on muuttanut uusia tekijöitä. Kortteleista löytyykin nykyään mm. elokuvateatteri sekä lukuisia uusia ravintoloita, kivijalkaliikkeitä ja työtiloja. Myös Perämiehenkadun Moko uudistuu, kun HDW:n aikaan avataan Etelä-Eurooppalaiseen henkeen toimiva, iltaisinkin palveleva bistro. 

Asun-lehden päätoimittajan Ulla Koskisen kuratoiman HDW:n päänäyttelyn arkkitehtuurista vastaa muotoilija Lauri Johansson. Mukaan on valikoitu muun muassa Artek & Juslin Maunula, Interface, Johanna Gullichsen, Balmuir ja Skanno.

“Merikorttelin historiallisen rakennuksen ylimmän kerroksen vinot kattolinjat hienoine ikkunasynnyksineen ja ajan jättämine jälkineen luovat mielenkiintoisen taustan syyskuussa pidettävän päänäyttelyn esineille ja tiloille tilassa. Kokonaisuuteen syntyy luonteva jännite, vuoropuhelu uusien, siellä esiteltävien tuotteiden, installaatioiden ja ajatusten välille. Näyttelyn teema tutkii ja tulkitsee tilojen luonnetta aikana, jolloin kodin, yksityisen tilan, ja työpaikan sekä muun julkisen ympäristön ennen niin selkeät roolit ovat murroksessa. Kodit tarjoavat entistä enemmän alustaa työllemme ja toimistot puolestaan hakevat inspiraatiota rentoudesta ja kodikkuudesta. Yksityinen ja yleinen sekoittuvat ja jotain muuttuu. Samalla ympärillämme pysyy kuitenkin paljon tuttua ja turvalliseksi koettua. Tasapaino rakentuu kuitenkin uudella tavalla.”

Ulla Koskinen, HDW:n päänäyttelyn kuraattori

Merikorttelin ylimmässä kerroksessa voi päänäyttelyn lisäksi kokea ammattilaisille ja yleisöille suunnattuja, monimuotoisia keskustelutilaisuuksia. Tapahtuman ajaksi kaupungin ylle avautuu myös Let Me Wine Bar x HDW, jossa on sekä mahdollista kuunnella puheohjelmaa että käydä läpi HDW:ssa saatuja kokemuksia lasillisella ystävän kanssa. Keskustelutilaisuuksissa kuullaan myös Helsinki Design Weekin ja Helsingin kaupungin myöntämän Helsinki Design Awardsin voittajaa. Päänäyttelyn avajaisissa julkistettava voittaja tulee tänä vuonna edustamaan parasta helsinkiläistä muotoilukasvatusta.

Rakennuksen pohjakerroksessa pääsee virittäytymään muotoilun uuteen ja kapinalliseen kärkeen, kun tiloja valtaavat mm. Aalto-yliopiston eri alojen opiskelijat. Prosessinomaisuus ja keskeneräisyys kuuluvat luovaan tekemiseen ja muotoilun ytimeen. Keskustelun avoimuus, dialogin mahdollistaminen ja uusien avauksien törmäyttäminen totuttuihin rakenteisiin ovat keskeisiä osia HDW:n toimintaa ja tulevat näkyväksi päänäyttelyn pohjakerroksen kokonaisuudessa. Luvassa on siis prototyyppejä ja installaatioita niin sisustusarkkitehtuurin kuin valaistuksen alojen nousevilta tekijöiltä. Esille tuodaan teoksia Pariisin instituutissakin esillä olleesta Imagine Everyday – Outsider Art Finland -näyttelystä. Tunne muoti! -sisältökokonaisuus on työryhmänäyttely, jonka tavoitteena on laajentaa muodista käytävää julkista keskustelua.

Lasten Designviikko antaa puheenvuoron kaupungin pienille asukkaille: Miltä näyttää lasten kaupunki?
Helsinki Design Weekin ohjelmistoon oleellisena osana kuuluva lasten designviikko juhlistaa tänä vuonna HDW:n pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Suomen Muotoilukasvatusseura Suomun 10-vuotisjuhlaa. Suomu innostaa tutustumaan muotoilun menetelmiin uteliaasti ja leikkimielellä. Lasten designviikko valtaa päätapahtuma-alueen lisäksi myös Kaapelitehtaan. Sen kohokohtana järjestetään mielenosoitus, jossa pienet osallistujat saavat kuvitella oman kaupunkinsa. Lasten designviikon ytimessä on helposti lähestyttävä, maksuton yhdessä tekeminen. Lasten kuunteleminen ja vertaisoppiminen toimivat lähtökohtina ohjelmalle. Lasten Designviikon kumppaneina ovat kaksi perheyritystä, joilla on omat jännittävät tarinansa ja ihan oma otteensa muotoiluun: TACTIC ja Hakola.

Weeklyn tärppejä laajasta festivaaliohjelmistosta

Helsinki Design Award
Helsinki Design Weekin perinteikäs tunnustus myönnetään jälleen yhteistyönä Helsingin kaupungin kanssa. Vuonna 2022 palkittiin World Design Capital -juhlavuoden hengessä kaupunkimuotoilua, tämän vuoden fokuksessa on ajankohtainen muotoilukasvatus. Monialainen tuomaristo valitsee muotoilukasvatusta kaupungissamme edistäneen henkilön tai työryhmän kesän aikana ja voittaja julkistetaan osana päänäyttelyn avajaisia. Muotoilukasvatus antaa välineitä esimerkiksi kriittiseen, tiedostavaan ja ekologiseen kuluttamiseen sekä ympäristönsä havainnoimiseen ja kauneudesta nauttimiseen. 

Vuoden 2019 Helsinki Design Award -palkittu Karin Widnäs. Kuva: Helsinki Design Week

Open Studios 8. ja 15.9.
Helsinki Design Week levittäytyy tuttuun tapaan myös tänä vuonna ympäri kaupunkia. Luovien toimijoiden arkea yleisöille raottava Open Studios avaa ovet suunnittelijoiden tiloihin ja työhuoneisiin. Mukana ovat mm. Suunnittelutoimisto Amerikka, Kobra Agency, Avarrus Arkkitehdit, Hellon ja Studio Bom.

Art Goes Showroom 13.–16.9.
Helsinki Design Weekillä on ilo lyöttäytyä yhteen toisen merkittävän Helsingin kaupunkikulttuuria edistävän toimijan, Art Goes Kapakan kanssa! Uusi Art Goes Showroom -konsepti tuo livemusiikkia kiinnostavien muotoilubrändien showroom-tiloihin ja luo uudenlaisia yhteyksiä eri alojen luovien tekijöiden ja kokijoiden välille. Tapahtuma järjestetään sekä kaupunkilaisille avoimena että alan ammattilaisille kutsuvierastapahtumana.

Design Diplomacy 8.–15.9.
Kymmenissä kaupungeissa maailmalla toteutettu HDW:n alkuperäiskonsepti Design Diplomacy tarjoilee jälleen sarjan ainutlaatuisia, intiimejä keskustelutilaisuuksia suurlähetystöjen residensseissä ympäri Helsinkiä. Tilaisuuksissa muotoilun ammattilainen kustakin isäntämaasta kohtaa suomalaisen tekijän korttipelin äärellä. Kävijöille tarjoutuu mahdollisuus päästä kokemaan tarkoin varjeltuja interiöörejä ainutkertaisen keskustelun äärellä: jokaisessa uniikissa tilanteessa keskustelijat tapaavat ensimmäistä kertaa. 

Design Market ja uusi Collector’s Market 9.–10.9.
HDW:n rakastettu klassikko Design Market saa tänä vuonna uuden juovan, kun Collector’s Market tuo kierrätettyjä ja uniikkeja tuotteita keräilijöiden iloksi Kaapelitehtaalle. HDW:n Olipa kerran -vuositeeman mukaisesti Collector’s Marketilla kuullaan tarinoita tuotteiden takaa käsin valittuja vintage-löytöjä esittelevässä myyntinäyttelyssä. Design Marketissa tehdään löytöjä muotoilualan yrityksiltä, joilta on myynnissä edellisten kausien tuotteita, prototyyppejä tai kakkoslaatuisia esineitä. Kodin sisustusta edustaa muun muassa Sera Helsinki sekä Saana ja Olli. Pehmeitä untuvatuotteita tarjoaa Joutsen ja vaatekaapin täyttävät Samuji, R-Collection ja Nomen Nescio. Kaapelille pystytetään viikonlopun ajaksi myös koko kaupungin suosikki Way Bakery.

Design Market on yksi syksyn odotetuimpia tapahtumia. Kuva: Aleksi Poutanen

PechaKucha Night
PechaKucha Night järjestetään tänäkin vuonna yhteistyössä Helsinki Design Weekin läheisen yhteistyökumppanin, Aalto-yliopiston kanssa. Jo perinteeksi muodostuneessa Designs for a Cooler Planet -näyttelyn avajaisjuhlan osana kuullaan yllätyksellisiä puheenvuoroja kymmeneltä huippusuunnittelijalta ja -ajattelijalta Alvar Aallon suunnittelemassa Aalto-yliopiston Kandidaattikeskuksessa Otaniemessä. Kaikki puhujat julkaistaan kesän aikana. 

PechaKucha -illan lokaatio vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna pechataan Otaniemessä, Aalto-yliopiston kampuksella. Kuva: Tuomas Uusheimo

Avoin sisältöhaku varmistaa festivaalin monipuolisuuden
Monialainen kaupunkifestivaali juhlistaa luovuutta museoissa, gallerioissa, kodeissa ja kaupoissa. Tapahtumakalenteriin valituista kumppanuus- ja satelliittitapahtumista löytyy jo tuotelanseerauksia, kaupunki-installaatioita ja muotinäytöksiä sekä luovien studioiden pingis-turnajaiset. Syyskuussa on luvassa myös seminaareja lakimuotoilusta, inklusiivisen asiakaskokemuksen suunnittelusta sekä kestävästä vaatekaapista. Designmuseossa avataan ruotsalaissuunnittelija Jenny Nordbergin näyttely ja perinteinen, Unicefin kanssa yhteistyössä toteuttava Tyhjä Kulho -tapahtuma Tuomiokirkon Kryptassa. 

/storage1/home/helsinkidesignweekcom/website/wp-content/uploads/vendors/16-9_HDW_FASHION-WALKS_by-Sofia-Stenfors_3_wearing-Sini-Saavala-Jenny-Hytönen-Linda-Kokkonen-Juha-Vehmaanperä_16-9.jpg
Helsinki Fashion Community on jälleen mukana HDW:llä. Kuva: Helsinki Fashion Community